Print Friendly, PDF & Email

Auteur en chefkok Tom Hunt voert op talloze manieren campagne tegen voedselverspilling. Hij is ambassadeur van o.a. Action Against Hunger, Soil Association, The Fairtrade Foundation en Slow Food. Deze laatste organisatie richt zich op duurzame voedselsystemen en het zelfvoorzienend zijn van landen. Hunt heeft verschillende awards gewonnen waaronder die voor het Beste Ethische Restaurant met zijn eigen zaak in Bristol, Engeland. Daarnaast schrijft hij een column over zero waste voeding in de bekende Britse krant the Guardian. Nu heeft Tom Hunt zijn beste duurzame recepten gebundeld in een compleet plantaardig kookboek: Goed eten!

Goed eten
Tom Hunt heeft het boek opgedragen aan alle kleinschalige boeren op de wereld. De inhoudsopgave begint niet meteen met recepten. Op de eerste 50 pagina’s beschrijft hij de kennis die hij heeft opgedaan. Dit gaat over duurzaamheid, landbouwmethodes en het gebruik van ingrediënten. Hij verdeelt dit over drie categorieën: eet voor je plezier, eet natuurlijk en eet zo goed mogelijk. Hunt wil laten zien dat gastronomisch koken ook duurzaam kan zijn, en dat het je ook kan helpen bewust te zijn van de grondstoffen. Daarnaast benadrukt hij het belang van koken met plantaardige en lokale seizoensgroenten. Ook pleit hij ervoor zo onbewerkt mogelijk te eten en zo min mogelijk afval te produceren. In het laatste gedeelte besteedt hij ook aandacht aan het ethische aspect met Fairtrade producten en verantwoorde wereldingrediënten. Kortom, genoeg leesvoer en adviezen voor ieder die zich meer in de morele ethiek van voeding wil verdiepen!

Lay-out
De abstracte afbeelding van een boom in feestelijke kleuren op de voorkant vind ik een mooie vondst. Dit is dan ook wat Hunt wil uitdragen met zijn boek: genieten! Plezier maken en zorgen voor de natuur gaan namelijk goed samen! Het binnenwerk mag er zijn. Het is bijna vormgegeven als een magazine, met grote koppen, vlakken tekst en ondersteunende foto’s en afbeeldingen. Tussendoor ligt er veel focus op de ingrediënten. Daarnaast vind je handige sheets die als handleiding kunnen dienen voor het zelf samenstellen van een maaltijd. In de gerechten zie je Hunts voorliefde voor de gastronomische keuken terugkomen, alles is mooi verzorgd met hier en daar een culinaire uitspatting!

Recepten
In het boek kan je terecht voor duurzame en plantaardige ontbijtrecepten, lunch en diner, voor grotere partijen, salades, zoetigheden en van-top-tot-teen basisrecepten. Dit laatste betekent recepten met ingrediënten die direct van de boer kunnen worden gekocht. Hierbij wordt het hele product gebruikt om zo min mogelijk afval te produceren. In de recepten komen verschillende wereldkeukens terug, je ziet zowel Europese als Oosterse invloeden. Denk bij de recepten aan brownies met koffiedik en guacamole van tuinbonen – want ja, ook onze geliefde avocado’s zijn lang niet zo duurzaam. Ook in een tabouleh met boekweit wordt er slim gebruik gemaakt van kennis over landbouw. Hunt doet hier namelijk kersen doorheen in plaats van tomaten, omdat deze beter zijn voor de grond. Zo zie je dat bij elk recept rekening is gehouden met het milieu.

Al met al…
Ik ben nog lang niet uitgelezen in dit mooie plantaardige boek. De uitgebreide kennis over alles wat met productie en landbouw te maken heeft, gaat dieper dan in de meeste duurzame kookboeken. Daar komen adviezen en tips bij die je thuis makkelijk zelf kan toepassen. De recepten zijn lekker, praktisch, voedzaam én goed voor de planeet. De activistische instelling van Hunt is inspirerend en zijn inzet bewonderenswaardig. Voor alle gelijkgestemden is dit boek zeker de moeite waard!

Ben jij benieuwd geworden naar Goed eten van Tom Hunt? Of heb je het boek al in je bezit? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Goed eten
Tom Hunt
Uitgever: Spectrum

Summary
Review: Goed eten van Tom Hunt
Article Name
Review: Goed eten van Tom Hunt
Description
Het duurzame kookboek Goed eten van Tom Hunt staat vol met plantaardige recepten en tips om zero waste te koken.
Author