Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Zuid-Afrikaanse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Africola van Duncan Welgemoed. Hij is geboren in Zuid-Afrika en is momenteel een van de meest gewilde culinaire talenten in Australië. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Modern Afrikaans eten met een attitude
Samen met James Brown wilde Duncan een restaurant beginnen dat niet voortkwam uit wat trendy was of wat al eerder was gedaan. Het integreren van de Afrikaanse keuken in de grote steden, dat was het doel. Buiten de grote steden was traditioneel Afrikaans eten nog niet echt te zien. Duncan wilde hier verandering in brengen, en vooral laten zien waar Afrikaans eten voor staat: voeding, overleven, liefde en vertrouwen. Zodoende werd het concept ‘Africola’ geboren en dit sloeg groots aan bij de Zuid-Afrikaanse media!

Africola take one
De weg naar succes ging niet over rozen. Duncan schrijft in zijn boek over de dag dat de ventilatie in de restaurantkeuken in brand sloeg. Hierdoor brandde het restaurant af en moesten ze een nieuwe richting in slaan met ‘Africola’. Het idee om een community te creëren, een plek waar mensen twee of drie keer per week komen eten, was getransformeerd in een hippe, drukbezochte tent. Dat was niet wat ze in het begin voor ogen hadden gehad. Bij het opstarten van het nieuwe ‘Africola’ bedachten zij daarom een nieuwe duurzamere menukaart met meer groente en granen en minder vlees. De basis van de gerechten waren originele recepten uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Een mooi verhaal om te lezen hoe een tegenslag in zekere zin voor de twee een zegen bleek te zijn en een kans bood om weer terug tot de basis te keren.

Recepten
Africola heeft onwijs komische titels voor de hoofdstukken bedacht, wat meteen je nieuwsgierigheid trekt. Om maar een voorbeeld te noemen: ‘brood en kermis’, hierbij ga je je toch afvragen wat het precies inhoudt. Het kookboek bevat ook een hoofdstuk gericht op vlees dus het is niet volledig vegetarisch. Desalniettemin kan je natuurlijk de sauzen en marinades gebruiken om wel de smaak van het gerecht na te bootsen en toch die Afrikaanse smaakbeleving te ervaren.

Al met al…
Africola is een supermooi en kleurrijk kookboek dat je helemaal meeneemt in de traditionele Zuid-Afrikaanse keuken. De Westerse wereld is nog een beginner als het gaat om de Afrikaanse keuken en dit maakt het zo interessant om meer over deze speciale en hartverwarmende gerechten te leren. Een dikke aanrader!

Ben jij benieuwd geworden naar Africola? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Africola
Duncan Welgemoed
Uitgever: Fontaine

Summary
Wereldkeuken: de Zuid-Afrikaanse keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Zuid-Afrikaanse keuken
Description
Benieuwd naar de Zuid-Afrikaanse keuken met een moderne twist? Lees het verhaal van Duncan Welgemoed en zijn restaurant Africola.
Author