Hoewel ik vaak bezig ben met gezond en bewust eten, ben ik stiekem ontzettend dol op borrelen. Vaak begint dit dan met een bescheiden borrel die uiteindelijk uitloopt in een eetfestijn zonder echt avondeten. Zo heerlijk om allemaal dipjes op broodjes te kunnen smeren, vegetarische balletjes, kaasjes, hartige taartjes, snoepgroenten, bruschetta’s, mmm… Daarom sprong ik ook een gat in de lucht toen ik van Maza al hun verschillende dips mocht testen en beoordelen. Ze hebben er namelijk zoveel! Lees en smul mee.
Ken jij Maza al?
Maza is een Nederlands bedrijf, ook te vinden in De Foodhallen, gespecialiseerd in Mediterrane lekkernijen geïnspireerd op de receptuur uit het Midden-Oosten: van falafel en mezze tot hoemoes, salades en sauzen. Alle Maza producten zijn vegetarisch, kosher en halal, met zoveel mogelijk verse ingrediënten, bijzondere kruiden en specerijen en op traditionele wijze bereid. Dat belooft wat voor de dips!
Authentieke hoemoes
De authentieke hoemoes van Maza is hoemoes zoals die hoort te zijn, echte kikkererwtenpuree. Goed van smaak, heel puur en zacht, met de duidelijke smaak en structuur van kikkererwten. Als we kijken wat erin zit is dat inderdaad 37% kikkererwten met raapolie, sesampasta, knoflook, citroenzuur, zout en peper. Bovendien bevat de authentieke hoemoes geen suiker of kunstmatige kleurstoffen en aroma’s, voor mij persoonlijk altijd een enorm pluspunt! Ideaal voor op een broodje, crackers of rijstwafel, lekker dippen met worteltjes, of belegd met avocado voor een heerlijke lunch.
Tahina
Naast de verschillende kikkererwtenpasta’s heeft Maza ook tahina, oftewel pasta van sesam. Deze sesampasta is op smaak gebracht met peterselie en knoflook. Het is een luchtige, romige dip, bordevol sesam (53%). De dip is niet heel uitgesproken, maar heeft wel de specifieke sesamsmaak waar je van moet houden. Misschien niet mijn favoriet, maar wel weer een leuke variant van Maza naast de diverse soorten hoemoes!
Hoemoes zongedroogde tomaat
De hoemoes met zongedroogde tomaat is een variant op het authentieke recept van Maza en echt een persoonlijke favoriet! Opnieuw proef je de kikkererwten die het geheel een lekker stevige structuur geven, maar ook is de smaak wat spannender en pittiger dankzij de uitgesproken zongedroogde tomaten. Qua ingrediënten zit ook hier 35% kikkererwten in in combinatie met raapolie, sesampasta, knoflook, citroenzuur, zout en peper en natuurlijk 12% zongedroogde tomaten. Een topper!
Muhammara
Even heel iets anders van Maza: Muhammara. Dit is een bijzondere paprikadip uit het Midden-Oosten die zowel zoet, zuur, pittig als zout van smaak dient te zijn (zie recept op mijn website). Deze variant van Maza heeft een hele lekkere structuur waarbij je de nootjes (walnoten en courcous!) en de granaatappel echt goed kan proeven. Ook de zoet, pittige paprika smaak is duidelijk aanwezig, aangevuld met diverse specerijen zoals Spaanse peper, knoflook, koriander, karwij, komijn, cayennepeper en citroenzuur. Een dip die niet alleen geschikt is voor de borrel, maar ook lekker verwerkt kan worden is diverse gerechten: in een pasta, salade of op een stukje oude kaas. Net even wat anders!
Kerrie hoemoes
Kerrie hoemoes… ik vertelde aan een collega dat ik de dips van Maza aan het testen was, en zij maakte een sprongetje voor de kerrie hoemoes. Dit was een dip die ik een beetje naar achter aan het schuiven was, maar toch proberen dus, en inderdaad: verrassend! Het heeft niet de typerende kerrie associatie waar ik niet altijd zin in heb, en is juist pittig met iets inheems, iets mosterdachtigs. Qua ingrediënten heeft deze variant net als de authentieke hoemoes 36% kikkererwten, knoflook, citroen, zout en peper, aangevuld met sesamzaad, azijn, kerrie (bestaande uit wortelextract, pepers, kruiden en specerijen waaronder koriander). Echt anders dan anders! Proberen?
Rode biet hoemoes
Ik ben zo blij dat Maza deze creatieve hoemoes heeft! Echt een creatieve, verrassende combinatie waar ik fan van ben. Dips met rode biet, alles met rode biet vind ik bijna altijd gezond en verfrissend. Ook nu leverde het een hele frisse, zachte hoemoes op met een aardse ondertoon van rode biet. Van mij had de smaak nog uitgesprokener gemogen, met nog meer rode biet (nu 20%). Misschien zelfs met kleine verse stukjes biet erin? Dit kan je natuurlijk perfect zelf toevoegen. Verder is het recept gelijk aan de authentieke hoemoes met 28% kikkererwten en zonder suiker of kunstmatige kleurstoffen en aroma’s.
Baba Anoesch
Nog een bijzondere dip van Maza, ook een Midden-Oosters recept, namelijk: Baba Anoesch. Dit is vergelijkbaar met Baba Ganoush, namelijk een dip van geroosterde aubergines. Lijkt gemakkelijk, maar aubergines zijn best wel lastig om echt goed op smaak te krijgen. Helaas is dat naar mijn mening Maza ook niet helemaal gelukt. De Baba Anoesch heeft voor mij persoonlijk een beetje een onbestemde smaak met weinig structuur. De dip bestaat voor 32% uit gegrilde aubergine, gecombineerd met raapolie, maismeel, kippenei en citroenzuur, aangevuld met diverse specerijen zoals Spaanse peper, knoflook, koriander, karwij. Mwoah, niet mijn favoriet, maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk! Vind jij hem wel lekker? Ik ben heel benieuwd.
Koriander limoen hoemoes
Het lekkerste voor het laatst! Al kan ik niet helemaal kiezen, maar deze staat zeker in mijn top 3. Dit is een super frisse hoemoes met de uitgesproken smaak van koriander, zacht van smaak, onvermoeibaar lekker. Wederom gevuld met 36% kikkererwten, raapolie, sesampasta, 5% limoensap, 4% koriander, knoflook, citroenzuur, zout en peper. Voor een borrel misschien iets te ‘gezond’, maar zo lekker op een cracker met avocado en hüttenkäse (ja, favoriete combi). Van dit soort smeersel word ik blij, dank Maza!
Voedingswaarde
Hoewel dat natuurlijk helemaal nergens op slaat als je borrelproducten aan het beoordelen bent, kan ik het nooit laten om even te kijken naar de voedingswaarde. Toch fijn om te weten dat je misschien een calorietje minder eet? (Ja sorrry – zo ben ik soms). Maar wees gerust: deze dips van Maza ontlopen elkaar nauwelijks. Het authentieke hoemoesrecept bevat 312 calorieën per 100 gram (alle bakjes zijn 200 gram). De Muhammara en de Baba Anoesch zijn net wat minder (respectievelijk 246Kcal en 260 Kcal), evenals de rode bieten hoemoes (259 Kcal). Ach ja, laten we als we borrelen dat dan ook goed doen en doorborrelen zonder te tellen. Dit kan in ieder geval met de Maza dips, want de keuze is ontelbaar! Wat is jouw favoriet?
Wil jij weten waar Maza verkocht wordt bij jou in de buurt? Kijk hier voor de verkooppunten.
Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Dat is toch geen hummus. Veel te weinig kekererwten … Veel te veel olie. Daar ik er vanuit ga dat u niet betaald wordt voor de recensie, ga ik er van uit dat u niet weet wat hummus is
Geachte mevrouw,
Sinds een week kopen wij HOEMOES van Maza bij de AH. Vandaag keek ik eens goed naar wat er precies in zit, wel o.a. Onderstaande stoffen. Na onze oprechte verbazing en
Waaaaatt….. . Hoe kunnen ze dit in een produkt stoppen.
De prullenbak deed zijn klep open en dat is wat we deden… weg ermee… troep!!! Ik zag op het internet, dat u dit aanbeveelt???
E200 – Zeer gevaarlijk
Sorbinezuur, natuurlijk of synthetisch conserveermiddel, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: Gaat een chemische reactie aan met andere additieven, onderzoek heeft vastgesteld dat dit additief enzymatische systemen in het lichaam kan verstoren wat veel schade aan kan richten.
E210 – Zeer gevaarlijk
Benzoezuur, synthetisch conserveermiddel, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: hyperactiviteit, astma, oogirritaties, netelroos, darmstoornissen, groeiaandoeningen, slapeloosheid, gedragsstoornissen, daarnaast schaad dit additief het bloed, zijn er verbanden gelegd met leukemie, geld als kankerverwekkend.
https://wijzijnzon.wordpress.com/e-nummer-lijst/op-nummer/e200-299/
Met vriendelijke groet,
Mevr. W. De Rooij
Hoi W. de Rooij,
Ik snap de bezorgdheid, echter verwijzen E-nummers simpelweg naar een levensmiddelenadditief die is goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad tijdens het opstellen van de EU-lijst van levensmiddelenadditieven. Nu is het zo dat alleen levensmiddelenadditieven die in de EU-lijst zijn opgenomen, als zodanig in de handel gebracht mogen worden en in levensmiddelen gebruikt worden, mits zij voldoen aan de in de lijst gestelde gebruiksvoorwaarden (Publicatieblad van de Europese Unie). De eerder genoemde E200 en E210 vallen onder de categorie ‘andere additieven dan kleurstoffen en zoetstoffen’. Zo zijn E200 ofwel sorbinezuur en E210 Benzoëzuur conserveermiddelen. Beide komen van nature voor in fruit en met name in bessen. Beide worden kunstmatig gemaakt. Het werkt tegen schimmels, gisten en bacteriën. Er zijn enkele gevallen bekend waarbij een overgevoeligheidsreactie optrad na het eten van deze stoffen (Voedingscentrum).
Aangezien de E-nummers in de EU-lijst zijn goedgekeurd door het Europees Parlement zou ik mij hier niet extreem veel zorgen om maken, deze stoffen zijn uitvoerig getest en geslaagd, waardoor deze veilig zijn om in levensmiddelen te verwerken en hierin tevens een functie hebben. We willen nu eenmaal hummus die redelijk goed houdbaar is, het alternatief is natuurlijk zelf maken, vaak nog lekkerder!
Ik hoop dat dit je zorgen wegneemt, ik weet dat hier veel onrust over is, maar ik ga er van uit dat de EU het beste met de consument voor heeft en hier daarom echt uitvoerig onderzoek naar hebben gedaan zodat stoffen niet zomaar aan levensmiddelen toegevoegd mogen worden 🙂
Heb weinig ervaring met vegetarisch. Echter, steeds meer mensen vragen hierom. Hoe kan 8k een leuk broodje v3getarisch presenteren?
Hoi Els, een vegetarisch broodje laat zich heel makkelijk presenteren door te werken met groenten en groentenspreads in verschillende kleuren, maak af met verse kiemen en je hebt een mooi broodje om te presenteren aan je gasten 🙂
De MAZA dips zijn allemaal super lekker … mmmmMaza 🙂
ik vind de baba anoush inderdaad ook naar mayo smaken, niet de lekkerste mayo. De verse hummus is GE-WEL-DIG. De original blijft het beste. Ik krijg hoofdpijn van de niet verse variant er zit benzoezuur in. Heb je weleens een pitabroodje met hummus, komkommer en een gekookt ei gegeten? To-die.
Dat klinkt heeeeerlijk! Ga ik snel proberen die combinatie 🙂
Hallo, reactie betreft de Baba Anousch. Ben het helemaal met je eens. Ik was op zoek naar Ganousch, en dacht dat het een alternatieve schrijfwijze was. Het leek wel alsof er mayonaise inzat.
wat een heerlijkheid! ik vind eigenlijk alle maza’s heerlijk, dus ook wel die aubergine, Baba Anoesch. lekker op brood met wat sla en tomaat..genieten!
Leuk om te horen Charlotte, dankjewel! 🙂