Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (3 stemmen)

Wijn: één van onze favoriete drankjes bij het diner, de borrel of ’s avonds in de stad. We weten al dat er een hoop goede flessen uit Frankrijk en Duitsland komen, maar ook Spanje heeft veel moois te bieden. De wijnstreek Ribera del Duero, bekend om zijn Tempranillo druiven, is onze Spaanse favoriet voor een mooi, rijk, vol glas rode wijn. Zo eentje waar je warm van wordt van binnen. Ik ga je vertellen wat deze wijn zo bijzonder maakt!

Eén van de beste wijngebieden van Spanje
Ribera del Duero mag zich zeker één van de beste wijngebieden van Spanje noemen. Het gebied ligt ten noorden van Madrid aan de rivier Duero, die uitmondt in Porto (daar Douro genaamd). Wat er zo uniek is aan dit gebied – dat de wijnen dan ook zo lekker maakt – is het extreem wisselende klimaat. Het is er namelijk negen maanden winter, met een temperatuur van wel -18˚C, terwijl het er de overige drie maanden maar liefst 40˚C is! Daarnaast zijn er héél veel zonuren en valt er maar weinig neerslag. Deze contrasten, zoals ook het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht in de zomer, hebben flinke invloed op de wijngaarden. De druiven krijgen hierdoor hun volle, intense smaak.

Vier aroma’s uit Ribera del Duero
Deze wijn is niet te vergelijken met de andere Spaanse wijnen. Hij is uniek, met veel complexere aroma’s. Het geheim? De natuuromstandigheden, de Tempranillo druiven, het werk dat gebaseerd is op de hoogst haalbare kwaliteit (4.000 kg per hectare, niet meer) en de innovativiteit en creativiteit van de wijntelers. Dit resulteert in vier verschillende wijnen:

  • Tinto Joven: deze jonge rode wijn worden minder dan 12 maanden bewaard, of niet in een houten vat gehouden. Hij is intens rood en vol van smaak met sterke en diepe aroma’s van rood fruit.
  • Tinto Crianza: deze wijn wordt minimaal 12 maanden bewaard en mag pas worden verkocht na 1 oktober van het tweede jaar na de oogst. De wijn is donker rood en is vol, rond en gestructureerd van smaak. De aroma is heel fruitig, met een hint van vanille, drop of meer geroosterde tonen.
  • Tinto Reserva: deze wijn heeft 36 maanden gerijpt, waarvan 12 maanden in het houten vat. Hij is kersenrood en is krachtig maar goed gebalanceerd in de mond. Het aroma is van overrijp, zoet fruit met tonen van leer, musk, mineralen en balsamico.
  • Tinto Gran Reserva: deze wijn is van top kwaliteit. Hij heeft minstens 60 maanden gerijpt, waarvan twee jaar in het vat en drie jaar in de fles. De stevige en gebalanceerde structuur maken de wijn erg elegant. De basis is gestoofd fruit, met verschillende aroma’s van fijne kruiden.

Hoe drink je deze wijn?
De wijn is het beste als hij iets gekoeld is, op zo’n 16˚C. Joven drink je bij warme voorgerechten, rijst en niet-geroosterde groenten. De andere drie wijnen, de Crianza, Reserva en Gran Reserva drink je bij geroosterde gerechten en stoofschotels. Of gewoon wanneer je er zin in hebt – zoals wij. Geniet!

Ben jij ook zo dol op Ribera del Duero, of wat is jouw Spaanse favoriet? Laat het ons weten in een reactie op de website of via een berichtje op Facebook of Twitter, we zijn benieuwd!

ribera-del-duero-credits-fernando-fernandez-2

Summary
Ribera del Duero: de beste Spaanse wijnen
Article Name
Ribera del Duero: de beste Spaanse wijnen