Print Friendly, PDF & Email

Stoomcursus wijn, speciaal voor de feestdagen: Wat zegt een etiket nu eigenlijk over de wijn? Vaak kiezen we voor wat er mooi uitziet, maar het etiket geeft zoveel meer informatie over de wijn dan alleen het mooie plaatje of de leuke letters! En wat is eigenlijk de beste temperatuur voor wijn? En maakt het uit of een wijn een schroefdop of een kurk heeft?

Classificaties op het etiket
Het etiket is super ingewikkeld. Want elk land heeft weer zijn eigen wetgeving. Ik beschrijf hieronder de belangrijkste classificaties van laag naar hoog voor Frankrijk, Spanje en Italië. Elke classificatie heeft weer strikte regels en wetten. Daar ga ik jullie verder niet mee lastig vallen. Het is alleen wel handig om te weten wat de verschillende kwaliteitsaanduidingen nou precies zijn op een fles wijn en soms worden ze ook vermeld op de wijnkaart!

Frankrijk
Vin de Pays
Vins Delimites de Qualite Superieure (VDQS)
Appellation d’Orgine Controlee (AOC of AC)

Spanje
Vino de mesa (VDM)
Vino Comercal (VC)
Vino de la tierra (VDLT)
Denominación de Origen (DO)Denominacion de Origen Calificada (DOCa)

Italië
Vino da Tavola (VdT)
Indicazioni Geografiche Tipiche (IGT)
Denominazione di Origine Controllata (DOC)Denominazione di Orgine Controllata e Garantita (DOCG)

Onder de hoogste classificatie van de drie landen vallen wijnen die aan strenge eisen moeten voldoen. Voorgeschreven druivenrassen, lage opbrengsten per hectare en het jaarlijks proeven en analyseren van de wijn door een vakjury moet de kwaliteit bewaken.

De juiste temperatuur
De juiste temperatuur voor de wijn is enorm belangrijk. Wat de juiste temperatuur is voor een wijn, verschilt per wijn, maar is ook afhankelijk van de omstandigheden. Om een beetje een richtlijn aan te geven hierbij een aantal globale richtlijnen:

– Dessert en aperitief wijnen: 8-10 graden
– Rosé, witte en mousserende wijnen: 8-12 graden
– Jonge, fruitige en lichte rode wijnen: 13-15 graden
– Volle, stevige, rijpe en oudere rode wijnen: 16-18 graden

Dit is slechts een indicatie, want het hangt ook weer af van de druif en de herkomst, maar in het algemeen kom je met deze temperaturen een heel eind voor de beste smaakbeleving.

Kurk of schroefdop?
Een wijn met een schroefdop is niet per definitie een goedkope wijn of een slechte wijn. Het zijn vaak wijnen die jong gedronken moeten worden. Het verschil tussen de kurk en een schroefdop is namelijk, dat wijnen met kurk zich in de fles nog verder door ontwikkelen. Wijnen met een kurk kunnen vaak wat langer blijven liggen. Dit is uiteraard ook een risico, want de wijn kan ook ‘defect’ raken door bijvoorbeeld aanraking met een schimmel in de kurk. Wijnen met kurk-smaak zijn muf, bitter en zeer scherp.

Tot slot: als je een fles wijn met een kurk open maakt en je snijdt met de ‘capsule’ eraf, snij dan niet direct onder de opening van de fles, maar op het randje daaronder. Hierdoor voorkom je dat de wijn in aanraking komt met eventueel chemische symptonen die in de capsule zitten.

Door gastblogger en sommelier Jacqueline Borgers van restaurant La Vina
Volg restaurant La Vina ook op Facebook!

Doe jij mee met deze stoomcursus wijn? Voel je je beter voorbereid voor Kerst en Oud & Nieuw? Of kies je nu andere wijnen? Verras ons dan met een foto of leuk berichtje via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen voor Jacqueline zijn altijd welkom. Gelukkige feestdagen gewenst alvast!!!

Summary
Spoedcursus wijn: etiket, temperatuur en kurk
Article Name
Spoedcursus wijn: etiket, temperatuur en kurk

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!