Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Minder vlees eten levert je energie op: zowel lichamelijk (al die veggies doen je goed!) als letterlijk, want door het eten van minder vlees besparen we een hoop energie die nodig is voor de productie hiervan. Dus als vegetariër of vleesminderaar ben je al heel goed op weg, maar er zijn meer slimme trucjes om energie te besparen in de keuken. Met deze tips kan je vandaag al beginnen!

Vandaag nog energie besparen

 1. Let extra op bij het koken van je groenten en aardappels op de hoogte van het vuur. We zijn vaak geneigd het vuur wat hoger te zetten als het wat lang duurt, maar dat heeft niet zoveel zin. Als je zorgt voor goed afgepast water, dan verbruik je geen onnodige energie. En: water in een gewone pan wordt niet heter dan 100 graden, dus als je het vuur wat zachter zet kookt het water nog steeds, maar dan met minder energie.
 2. Verwarm de oven nooit langer voor dan nodig is.
 3. Voorkom ijsvorming in de diepvries. Het kost een vriezer meer energie als er een dikke ijslaag in zit.
 4. Ontdooi diepgevroren voedsel in de koelkast. De kou die vrijkomt helpt bij het koelen en dat scheelt energie.
 5. Ga je een tijdje op vakantie? Zorg er dan voor dat je de koelkast helemaal leeg maakt, en dat je deze uit zet met de deuren open.
 6. Spoel je vuile vaat niet eerst af voordat je de vaatwasser laat draaien. Dat is onnodig en bespaart flink wat warm water.
 7. Houd de koelkast en vriezer zo kort mogelijk open.
 8. Koken met de deksel op de pan bespaart gas.
 9. Vul de waterkoker niet volledig voor één kopje thee, maar alleen de juiste hoeveelheid water verwarmen.
 10. Met inzicht in je energieverbruik ontdek je jouw kansen om te besparen. Een energieverbruiksmanager geeft je dat inzicht. Kies een energieverbruiksmanager die bij jou en je thuissituatie past. Zit je veel op je smartphone, tablet of pc? Kies dan een app of website.

Energie besparen op lange termijn
Energie besparen kan je zowel op het korte termijn bereiken als op het lange termijn. Wist je bijvoorbeeld dat:

 1. Koken op bijvoorbeeld inductie i.c.m. zonnepanelen verlaagt je elektriciteit lasten en is CO2 neutraal. Een inductiekookplaat is een kookplaat die gebruik maakt van het principe van inductieverhitting. Voor het inductiekoken zijn wel speciale pannen nodig.
 2. Met een zonneboiler heb je de hele zomer gratis warm water in de keuken (en de douche).
 3. Met een warmtepomp i.c.m. vloerverwarming heb je altijd warme voeten op de tegelvloer van de keuken. En in de zomer kan dat systeem ook je huis koelen.

Campagne ‘Energie besparen doe je nu’
‘Energie besparen doe je nu’ is een campagne van de Rijksoverheid die je laat zien hoe jij je huis kunt isoleren en op een duurzame manier verwarmen. Op energiebesparendoejenu.nl vind je inspirerende verhalen en zie je hoe andere woningeigenaren dit doen. Ook vind je hier alle informatie over kosten en eventuele subsidies. Op de hoogte blijven? Volg dan www.facebook.com/energiebesparendoejenu.

Ben jij bezig met energie besparen in de keuken of in je huis? Wat doe jij hieraan? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via social media. We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Summary
Hoe bespaar je energie in de keuken?
Article Name
Hoe bespaar je energie in de keuken?
Description
Wil jij energie besparen? Duurzamer koken in de keuken? Dan vind je hier concrete tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt. Energie besparen doe je zo!
Author