10 keukenhacks om nog lekkerder te koken
Karlijn Swaen

10 keukenhacks om nog lekkerder te koken

zondag 10 september 2023
Ben jij toe aan een beetje verandering in jouw kookroutine? Als een echte hippe vegetariër wil je vast en zeker jouw culinaire spel naar een hoger niveau tillen. Er zijn natuurlijke altijd wel een paar trucjes waarmee je gerechten net dat beetje extra kan geven. Of waarmee je kan voorkomen dat iets in de prullenbak belandt. Daarom geven wij jou vandaag 10 van onze favoriete keukenhacks. Lees snel verder!

 

Aquafaba


Bij het openen van een blik kikkererwten, giet je vaak het kikkererwtenvocht af. Doet dit niet! Dit vocht, ook wel aquafaba genoemd, is een geweldige veganistische vervanger voor eiwit in recepten, zoals voor meringue en mousses. Klop het op tot stijve pieken en laat je verrassen door de mogelijkheden.

 

Bevries overrijpe bananen


Die overrijpe bananen op je aanrecht zijn een goudmijn voor smaakvolle smoothies en baksel. Schil ze, snijd ze in stukjes en vries ze in. Voeg bevroren banaan toe aan je smoothies voor een romige textuur en natuurlijke zoetheid.

 

Maak je eigen groentebouillon


Zelfgemaakte groentebouillon is de sleutel tot een rijke smaak in je gerechten. Bewaar groenteafval zoals wortelschillen, uienresten en kruidensteeltjes in de vriezer. Kook ze vervolgens met water en kruiden naar keuze om je eigen bouillon te creëren. Zeef het en bewaar het in porties in de vriezer.

 

Gebruik noten


Noten zijn niet alleen een geweldige eiwitbron, maar kunnen ook dienen als basis voor sauzen. Maak romige pastasauzen door geweekte cashewnoten te mixen met kruiden en specerijen naar keuze. Je zult versteld staan van de smaak en textuur.

 

Ga aan de slag met oliën


Voeg een smaakvolle twist toe aan je gerechten met zelfgemaakte kruidenoliën. Vul een fles met olijfolie en voeg kruiden en gedroogde pepers toe. Laat het een paar dagen trekken voor een heerlijk gearomatiseerde olie. Scheelt je ook weer een hoop geld!

 

Dé tip voor perfect gekookte granen


Vergeet die kleverige rijst of plakkerige quinoa! Spoel je graansoort voor het koken grondig af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Hierdoor krijg je luchtige en perfect gekookte granen.

 

Gebruik gefermenteerde producten


Gefermenteerde producten zoals kimchi, miso en yoghurt voegen diepte en complexiteit toe aan je gerechten. Gebruik ze als smaakversterkers in sauzen, dressings en marinades voor een verrukkelijke umami-sensatie.

 

Hak- en snijwerk


Bespaar tijd en moeite door groenten en kruiden efficiënt te snijden. De 'julienne' (in dunne reepjes) en 'chiffonade' (fijne reepjes) snijtechnieken voegen een professionele uitstraling toe aan je gerechten en zorgen voor een fijne smaakverdeling.

 

Rooster je groenten


Geroosterde groenten zijn de perfecte smaakbommetjes. Snijd je favoriete groenten in gelijkmatige stukken, besprenkel met olijfolie, voeg kruiden toe en rooster ze tot ze knapperig en gekarameliseerd zijn.

 

Vergeet je kruiden niet


Kruiden en specerijen zijn de sleutel tot het versterken van smaken in vegetarische gerechten. Experimenteer met verschillende combinaties om diepte en complexiteit aan je maaltijden toe te voegen.

Met deze 10 geniale keukenhacks ben jij helemaal klaar om als hippe vegetariër te schitteren in de keuken. Ontdek nieuwe smaakcombinaties, wees creatief en geniet van de heerlijke wereld van vegetarisch koken!

Heb jij nog andere keukenhacks die je wil delen? Of is er eentje die jouw kookleven verandert heeft? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

1 Reacties

Hallo Karlijn, Ik deed ook altijd knoflook in mijn olie. Mijn dietiste waarschuwde me dat je daarme botulisme kunt "kweken": zie ook bijvoorbeeld https://www.dedamesdijk.nl/knoflookolie-zelfmaken-clostridium-botulinum-botulisme/

11:32 19 januari 2024

Hi Tineke, Bedankt voor het delen van deze informatie! Ik heb het gelijk aangepast. Liefs, Bibian

11:32 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.