Aquafaba
Bij het openen van een blik kikkererwten, giet je vaak het kikkererwtenvocht af. Doet dit niet! Dit vocht, ook wel aquafaba genoemd, is een geweldige veganistische vervanger voor eiwit in recepten, zoals voor meringue en mousses. Klop het op tot stijve pieken en laat je verrassen door de mogelijkheden.
Bevries overrijpe bananen
Die overrijpe bananen op je aanrecht zijn fantastisch voor lekkere smoothies en om mee te bakken. Geen tijd om iets te bakken? Schil ze, snijd ze in stukjes en vries ze in. Voeg bevroren banaan toe aan je smoothies voor een romige textuur en natuurlijke zoetheid.
Maak je eigen groentebouillon
Zelfgemaakte groentebouillon is de sluetle tot smaakvolle gerechten. Bewaar het afval van je kooksessies zoals wortelschillen, uienresten en stukjes overgebleven kruiden in de vriezer. Kook ze vervolgens met water en kruiden naar keuze om je eigen bouillon te creëren. Zeef het en bewaar het in porties in de vriezer.
Gebruik noten
Noten zijn niet alleen een geweldige eiwitbron, maar kunnen ook dienen als basis voor sauzen. Maak romige pastasauzen door geweekte cashewnoten te mixen met kruiden en specerijen naar keuze. Je zult versteld staan van de smaak en textuur.
Ga aan de slag met oliën
Voeg een smaakvolle twist toe aan je gerechten met zelfgemaakte kruidenoliën. Vul een fles met olijfolie en voeg kruiden en gedroogde pepers toe. Laat het een paar dagen trekken voor een heerlijk gearomatiseerde olie. Scheelt je ook weer een hoop geld!
Dé tip voor perfect gekookte granen
Vergeet die kleverige rijst of plakkerige quinoa! Spoel je graansoort voor het koken grondig af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Hierdoor krijg je luchtige en perfect gekookte granen.
Gebruik gefermenteerde producten
Gefermenteerde producten zoals kimchi, miso en yoghurt voegen diepte en complexiteit toe aan je gerechten. Gebruik ze als smaakversterkers in sauzen, dressings en marinades voor een verrukkelijke umami-sensatie.
Hak- en snijwerk
Bespaar tijd en moeite door groenten en kruiden efficiënt te snijden. De 'julienne' (in dunne reepjes) en 'chiffonade' (fijne reepjes) snijtechnieken voegen een professionele uitstraling toe aan je gerechten en zorgen voor een fijne smaakverdeling.
Rooster je groenten
Geroosterde groenten zijn de perfecte smaakbommetjes. Snijd je favoriete groenten in gelijkmatige stukken, besprenkel met olijfolie, voeg kruiden toe en rooster ze tot ze knapperig en gekarameliseerd zijn.
Verleng je kruidenleven met een nat keukenpapiertje
Verse kruiden verleppen snel? Wikkel ze in een licht vochtig keukenpapiertje en bewaar in een ziplockzakje of afgesloten bakje in de koelkast. Zo blijven ze tot een week langer vers. Bonus: je voorkomt voedselverspilling én houdt altijd smaakmakers bij de hand.
Heb jij nog andere keukenhacks die je wil delen? Of is er eentje die jouw kookleven verandert heeft?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Hallo Karlijn, Ik deed ook altijd knoflook in mijn olie. Mijn dietiste waarschuwde me dat je daarme botulisme kunt "kweken": zie ook bijvoorbeeld https://www.dedamesdijk.nl/knoflookolie-zelfmaken-clostridium-botulinum-botulisme/
11:32 19 januari 2024Hi Tineke, Bedankt voor het delen van deze informatie! Ik heb het gelijk aangepast. Liefs, Bibian
11:32 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.