...

Kookboek: Hoe overleef je?

door | 18 jul 2018 | Gezondheid, In mijn keuken, Kookboeken, Vegan, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Na het boek Hoe overleef je?is Dr. Michael Greger terug met een vervolg: Hoe overleef je? Het kookboek. In de boekenreeks Hoe overleef je? komt naar voren dat veel oorzaken van vroegtijdig overlijden of ziekte voorkomen kunnen worden door aanpassingen in levensstijl en dieet. In Hoe overleef je? werd vooral gesproken over het enige wetenschappelijke dieet dat bescherming biedt tegen vele oorzaken.  In het kookboek worden de handvaten voor deze levensstijl aangereikt en word je geïnspireerd om zelf de keuken in te gaan. Op een eenvoudige manier kun je voor je gezondheid het heft in eigen handen nemen: het eten van onbewerkte plantaardige voeding.

Dr. Michael Greger
Michael Herschel Greger (1972) is een Amerikaanse arts, auteur, en professionele spreker op het gebied van publieke gezondheidsvraagstukken, vooral op het gebied van de voordelen van plantaardige voeding en de gevaren van het eten van dierlijke producten. Verder is Michael veganist en de oprichter van NutritionFacts.org. De reeks Hoe overleef je? is geïnspireerd door de grootmoeder van Michael, die op haar vijfenzestigste te horen kreeg dat ze aan een hartziekte leed. Diezelfde grootmoeder is tevens de reden dat Michael medicijnen is gaan studeren, om er vervolgens achter te komen dat in veel gevallen voeding het beste medicijn is.

De voedingsbijbel vol onbewerkte plantaardige voeding
In Hoe overleef je? behandelt  Dr. Michael Greger de rol die voeding kan spelen bij het voorkomen van de belangrijkste oorzaken van een vroegtijdige dood. Het geheim om een lang en gelukkig leven te leiden, is volgens Dr. Michael Greger te binden in een praktische gids: Dr. Gregers Dagelijkse Dozijn. Zijn aanbevelingen draaien om een checklist van alle dingen, die Michael probeert aan zijn dagelijkse routine toe te voegen: bonen, bessen, kruisbloemige groente en bijvoorbeeld beweging. In het boek moedigt hij je aan om dit ook te doen! Het is namelijk een handige geheugensteun om te proberen elke maaltijd zo gezond mogelijk te maken. Hoeveel vinkjes denk jij dagelijks te verzamelen?

Recepten
De recepten bevatten veel ingrediënten die je herkent en ook de gerechten zijn niet onbekend. Wel heeft elk gerecht een eigenzinnige twist, zoals de edamamw-guacamole of de geroosterde groene asperge met gele paprika-bearnaisesaus. De recepten zijn voor elke dag, te bereiden voor het hele gezin. Ook leuk is het ‘zwarte kader’ dan bij verschillende recepten is weergegeven. Hier wordt vaak iets verteld over het hoofdingrediënt, of een tip gegeven die je kan gebruiken in het dagelijks leven. Zo spotten wij o.a. ‘tien manieren om groene bladgroente te eten’, feiten over gember en variaties om chili te eten. ‘Gebruik het eens als vulling voor een koolwrap’ aldus Dr. Greger. De recepten worden begeleid met prachtige foto’s die de kleuren van het gerecht mooi tot hun recht laten komen. Erg smakelijk! 

Lay-out
De inleiding is met 14 pagina’s aan de lange kant, niet wat je gewend bent van een doorsnede kookboek. Echter is Hoe overleef je? Het kookboek meer dan een kookboek, zo geeft de auteur je een stuk achtergrondinformatie op persoonlijk- en voeding vlak. Het kookboek is verder overzichtelijk ingedeeld, waar de hoofdstukken verschillende categorieën recepten representeren. De receptuur begint met het eerste hoofdstuk: basisrecepten en sluit af met het hoofdstuk: dranken. De recepten die volgen zijn eenvoudig en hebben over het algemeen tussen de 10-14 ingrediënten. Ook is bij elk recept de moeilijkheidsgraad van het recept weergegeven in de termen ‘makkelijk’ en ‘gemiddeld’. Tot slot vind je op de laatste pagina’s van het boek, voor de indexpagina’s, twee volledige weekmenu’s, zodat je kan beginnen je eigen maaltijden te plannen.

Al met al..
Is het kookboek Hoe overleef je? een gids om zelf te experimenteren met onbewerkte plantaardige gerechten. Het kookboek laat zien dat dit namelijk helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Dat het kookboek zijn oorsprong vindt in Amerika, merk je direct aan de enthousiaste en tikkeltje dramatische manier waarop het geschreven is. Tegelijkertijd is dat ook wel weer verfrissend tegenover onze eigen nuchtere blik. Welke mening je ook deelt over de schrijfstijl, je wordt enthousiast om zelf de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met onbewerkte plantaardige voeding.

Hoe overleef je? Kookboek
Auteur: Dr. Michael Greger & Gene Stone
Uitgever: Uitgeverij Passie
Prijs: €29,95
ISBN: 9780492847010

Hoe overleef je? 
Auteur: Dr. Michael Greger & Gene Stone
Uitgever: Uitgeverij Passie
Prijs: €29,95
ISBN: 9789492847003

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hoe overleef je? Kookboek
Author Rating
31star1star1stargraygray
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

1 Reactie

  1. Sonja

    Ik heb het boek gekocht op aanraden van mijn dochter, die de Engelse versie heeft gelezen en die het boek haar ‘goeroebijbel’ noemt. Zelf ben ik begonnen met lezen en onderlijnen in dit op wetenschappelijke studies steunende boek. Wow! Ik dacht dat ik door zoveel mogelijk vega te eten al gezond bezig was, maar dit boek doet me toch nadenken over miijn ‘voedsel’!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt