Print Friendly, PDF & Email

De titel zegt het eigenlijk al: Superveg benadrukt alle super veggies ofwel groenten die boordevol voedingsstoffen zitten en beschouwd mogen worden als groentejuweel. Van alle soorten heeft Celia Brooks een top 25 samengesteld van groenten die geweldig zijn om allemaal andere redenen! De groenten spelen de hoofdrol in ieder gerecht waarbij snelle basisrecepten en volwaardige gerechten elkaar afwisselen.

Celia Brooks
Celia Brooks verhuisde in 1989 van Colorado naar Londen en bouwde daar een carrière op als chef-kok, schrijver en zakenvrouw. Ze begon als privé-kok voor filmregisseur Stanley Kubrick, presenteerde kookprogramma’s op tv en schreef voor verschillende Britse tijdschriften. In 2002 richtte Celia haar zeer succesvolle bedrijf Gastrotoursop, dat culinaire wandelingen en reizen organiseert. Wanneer ze niet aan haar volgende boek werkt, besteed ze het grootste deel van haar tijd aan het ontwikkelen en testen van unieke gastronomische ervaringen in Londen, in het bijzonder rond Borough Market. Superveg is het 9e kookboek van Celia.

Genieten van de kracht van groenten
Naast liefde en verzorging hebben we vooral voeding nodig. Wie zijn lichaam voornamelijk voedt met plantaardige producten heeft een voordeel: planten zorgen voor inwendige kracht en balans in de vorm van koolhydraten, vitaminen, mineralen, vetten, vezels en zelfs eiwitten. Een plantaardig dieet omvat ook granen, bonen en peulvruchten maar in dit boek worden vooral groenten, en een aantal fruitsoorten die veel als groenten beschouwd worden, in het zonnetje gezet. In totaal worden er 25 soorten groenten beschreven, die stuk voor stuk over krachtige voedingsstoffen beschikken, maar ook erg smaakvol zijn én je op allerlei manieren kunt toepassen in de keuken.

Recepten
Ik kon je de namen van de 25 groenten, waar de recepten om draaien niet onthouden. Het zijn immers de showstelers van het boek Superveg. De groenten zijn ingedeeld op basis van botanische soort (niet strikt technisch gezien, maar meer algemeen): knol- en bolgewassen, kiemen en bladgroenten en vleesvruchten. In het hoofdstuk knol en bolgewassen worden de rode biet; wortel; knolselderij; venkel; knoflook en ui; koolrabi; en zoete aardappel uitgelicht. In kiem en bladgroenten zijn dit de asperge; broccoli; kool en spruitjes; bloemkool; witlof; artisjok; boerenkool; sla; paddenstoelen; spinazie en snijbiet; en waterkers. De laatste reeks: vleesvruchten bevatten de aubergine; avocado; courgette en zomerpompoen; doperwten; fles- en winterpompoen, paprika en chilipeper; en tomaat.

Bij ieder genoemde groenten heeft Celia 7 recepten beschreven, waarvan 4 altijd behoren tot de basis, denk bij tomaat aan: perfecte tomatensalade, tomaten en brood, geroosterde tomaten, en groene tomaten. Terwijl de overige 3 recepten zich lenen voor een bijzondere gerechten met meer ingrediënten, bereidingstijd en/of interessante bereidingswijze. In het geval van de tomaat zijn dit: tomatenpolenta met honing, ovenschotel met tomaat en feta, en tonic van tomaat.

Lay-out
Het boek begint met twee pagina’s die de toelichten waarom groenten zo belangrijk zijn in ieder voedingspatroon. Gevolgd door het keukengerei wat vaak gebruikt wordt in de keuken, met daarbij de ingrediënten die onmisbaar zijn in het plantaardige keukenkastje. En dan de 25 groenten die Celia heeft uitgekozen om de plek in de spotlight in te nemen in dit boek, want waarom hebben juist deze 25 groenten de top bereikt? Je komt erachter op pagina 13. Celia over Superveg “de 25 groenten staan niet in een bepaalde volgorde, ze zijn allemaal geweldig en allemaal om een andere reden!”. Elk hoofdstuk begint met een paragraaf over de voedingswaarde van de groente, waarin de sterke punten van elke groente worden uitgelegd: de Superkracht, en ook welke voedingsstoffen het bevat, zowel voor de essentiële lichaamsfuncties als voor ziektepreventie.

Al met al..
Worden wij ontzettend blij met een kookboek dat groenten in het zonnetje zet. Waar wij zelf soms zoekende zijn naar de voedingsstoffen van producten, heeft Celia het voor elkaar gekregen om deze in een begrijpelijke manier per groente- en fruitsoort op een rijtje te zetten. Daarnaast zijn wij onder de indruk van de meer dan 100 vegetarische recepten met 25 gezonde groenten. Deze zijn stuk voor stuk toegankelijk en zorgen ervoor dat je de inspiratie hebt om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ongeacht of je een keukenprins(es) bent of niet. Genieten van groenten op een geweldig toegankelijke manier in echte gerechten voor elke dag van de week.

Superveg
Auteur: Celia Brooks
Uitgever: Good Cook
Prijs: €24,95
ISBN: 978 94 6143 189 9

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

 

Summary
Kookboek: Superveg
Article Name
Kookboek: Superveg
Description
Superveg benadrukt alle super veggies ofwel groenten die boordevol voedingsstoffen zitten en beschouwd mogen worden als groentejuweel. Van alle soorten heeft Celia Brooks een top 25 samengesteld van groenten die geweldig zijn om allemaal andere redenen! De groenten spelen de hoofdrol in ieder gerecht waarbij snelle basisrecepten en volwaardige gerechten elkaar afwisselen.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!