Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

De afgelopen drie weken heb ik jullie van alles verteld over Raw Food: wat is het eigenlijk en hoe kan je ermee beginnen? Maar ook over mijn persoonlijke ervaringen met rauw en mijn weg daar naartoe. Deze week wil ik het een stukje concreter maken en jullie laten zien hoe mijn basispakket in de keuken eruit ziet. Met deze onmisbare ingrediënten en apparaten heb je alles in huis om van jouw Raw Lifestyle een succes te maken!

Groente, fruit, noten, zaden, superfoods
Bij Raw Food begint alles met verse groenten, fruit, noten en zaden. Deze producten heb ik altijd in huis en hiermee kan ik eindeloos variëren. Meer heb ik eigenlijk bijna niet nodig. Verse producten koop ik vaak op de boerenmarkt (zaterdag Noordermarkt in Amsterdam), bij diverse biowinkels of op de bio-afdeling van conventionele supermarkten. Daarnaast heb ik een standaard assortiment aan superfoods in huis: rauwe cacao poeder (magnesium), chia zaad (eiwitten), gepeld hennepzaad (omega 3 en 6 vetzuren), bijenpollen (enzymen), chlorella (detox, vitaminen en mineralen), spirulina (detox, vitaminen en mineralen), lucuma (natuurlijke zoetstof, lage GI), maca (energie), baobab poeder (vitamine C), gesproute rijst proteïne, koudgeperste kokosolie, kokosbloesemsuiker en cacao nibs. De meeste van deze superfoods kun je tegenwoordig in bijna alle supermarkten, biowinkels en drogisterijen kopen. Zelf geef ik er de voorkeur aan te kiezen voor superfoods van biologische afkomst. Deze haal je het beste bij biowinkels of via speciaalzaken zoals superfood.nl, rawsuperfoods.nl, iklustjerauw, unlimited health of het superfood centre.

De onmisbare blender
Het eerste apparaat dat ik kocht ter ondersteuning van mijn Raw Food Lifestyle was een eenvoudige blender, en deze draaide overuren. Ik gebruik mijn blender ongeveer drie keer per dag, voor het maken van groene smoothies, fruit smoothies, superfood smoothies, rauwe noten of zaden melk, cacao smoohies, ijs, sauzen, soepen en (noten)meel. Smoothies zijn makkelijk te maken en heel voedzaam: je doet in stukken gesneden ingrediënten zoals (zacht) fruit in de blender, superfoods en een vloeistof erbij, blenden en klaar! Er zijn blenders in vele soorten en maten. Mijn eerste blender kostte misschien 30 euro, maar tegenwoordig kies ik voor de Vitamix. Dit vind ik de beste, snelste en efficiëntste blender, bovendien gaat hij een leven lang mee. Wel hangt hier een ander prijskaartje aan: deze kost tussen 600 en 800 euro, maar je gaat er iedere dag plezier van hebben. De Vitamix is te koop bij o.a. Tarwegraskoning.

Slowjuicer voor verse sappen
Wil je verse juices maken, dan raad ik je aan oom een ‘slowjuicer’ te kopen. Slowjuicers hebben een meganisme waardoor bij fruit en groente het sap er op lage snelheid uit wordt gedrukt (vergelijkbaar met ‘koud persen’ van olijfolie). Bij juicers met een centrifuge komt hitte vrij en dit is niet het geval bij een slowjuicer, waardoor voedingsstoffen en enzymen beter in tact blijven. Je kunt dan ook nog kiezen tussen een verticale slowjuicer: Hurom, Tribest, Versapers, of een horizontale slowjuicer: Matstone, Greenstar. Ik gebruik de ‘Juice Me’ verticale slowjuicer, wederom gekocht bij Tarwegraskoning.

Spiralizer, slacentrifuge en magimix
Een van mijn favoriete gerechten is rauwe spaghetti gemaakt van (rauwe) courgette. Hiervoor gebruik je een Spiralizer (ook wel genoemd spiral slicer, spirali, spiraalsnijder). Met dit vernuftige apparaat kan je ook andere (stevige) groentes zoals wortels, rettich, etc ‘spiralizen’. De groentes worden dan als het ware gedraaid tot lange spaghetti slierten. Zelfgemaakte pesto erbij en je hebt een gezonde pasta-variant voor tijdens lunch of diner. Een ander simpel maar onmisbaar apparaat is de slacentrifuge. Ik eet elke dag een groene salade en vind het lekker als de sla na het wassen niet te nat is, zeker als je een oliehoudende dressing gebruikt mengt deze makkelijker met de bladgroente wanneer deze droog is en worden de mineralen beter in je lichaam opgenomen. Voor het klein snijden van groenten of voor het maken van (noten)deeg heb ik tot slot een Magimix. Weer zo’n handige en supersterke voor-de-rest-van-je-leven keukenmachine.

De dehydrator
Heb je behoefte aan eten met vastere structuren zoals brood, crackers of granola, dan is een dehydrator een must-have. Ik heb een ‘5 tray Excalibur’, omdat ik samen met mijn dochter ben is deze groot genoeg (er is ook een 9 laden model). Het principe van een dehydrator is dat bij lage temperatuur (beneden 47 graden) het vocht verdampt, waardoor een vaste (droge) substantie overblijft. Waar ik super fan van ben zijn de boerenkool chips die ik met mijn dehydrator maak. Dit is een heel prettig alternatief voor gangbare aardappel chips en een voordeel is ook dat je van boerenkoolchips sneller verzadigd bent. Helaas is boerenkool niet het hele jaar door vers verkrijgbaar, maar gelukkig wel steeds vaker verpakt te koop. Je kan boerenkoolchips ook kant-en-klaar kopen bijvoorbeeld van ‘Inspiral kale chips’ of ‘The Rawliciousfood Co’. Deze laatste is ook in Albert Heijn te koop.

Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb kunnen helpen om zelf een goede start te maken! Volgende week Raw Food alternatieven voor gangbare voeding zoals brood, yoghurt, crackers, ei, rijst, koffie, koekjes en meer.

Have a rawdelic week!

Door gastblogger Irene van Herwerden, www.chocodelic.nl

Summary
Raw Food: mijn basispakket
Article Name
Raw Food: mijn basispakket