Slowjuicer, sapcentrifuge of blender?
Mariëlle van Stek

Slowjuicer, sapcentrifuge of blender?

donderdag 26 mei 2016
Juices zijn hot. Steeds vaker gaan we sapjes drinken, zelf gemaakte of gekocht van een van de vele bedrijfjes die ze kant-en-klaar aanbieden. De marketingtermen vliegen ons om de oren. We weten inmiddels dat het standaard pak sinaasappelsap van de supermarkt vol suiker zit en niet echt gezond is, maar hoe zit het met al die andere juices? Er zijn verschillende manieren om groente en fruit tot sap te maken. Dit kan met een sapcentrifuge of blender, door middel van coldpressed of een slowjuicer. We zijn gaan praten met Roos en Murk van Frecious om de waarheid te achterhalen.

Sapcentrifuge
Sapcentrifuges komen het meest voor bij het maken van juices. Deze raspen de ingrediënten en persen hieruit de vloeistof. Het afval, de pulp, blijft achter en het sap komt eruit. Deze apparaten zijn van allemaal het minst efficiënt. Daarnaast is een groot nadeel dat door het hoge toerental er veel lucht aan het sap wordt toegevoegd. Hierdoor is de houdbaarheid minder lang. Ook ontstaat er door de hoge snelheid van het draaien veel wrijving en dus warmte, waardoor voedingsstoffen verloren gaan. De sapjes die zijn gemaakt met een centrifuge zijn zonder het pulp eigenlijk water met een smaakje. Want de goede voedingsstoffen zoals vezels en vitamines zitten vooral in het pulp, dat helaas wordt weggegooid. Het sap blijft lekker en niet verkeerd natuurlijk, maar het is zonde dat je niet de optimale voedingsstoffen eruit haalt, terwijl je dat gevoel misschien wel hebt. Mocht je zelf nou een sapcentrifuge hebben, gooi het pulp dan niet weg, maar gebruik het in bijvoorbeeld een carrotcake of gezonde muffin!

Blender
Wanneer je een blender gebruikt heb je het voordeel ten opzichte van de sapcentrifuge dat je het pulp weldegelijk eet, want in feite pureer je gewoon je hele stuk groente of fruit. Maar net als bij de sapcentrifuge ontstaat er door de hoge snelheid van het hakmesje veel wrijving en dus warmte, waardoor voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast maakt een blender vaak meer een papje dan een sapje, waardoor veel mensen het minder lekker vinden (te veel stukjes) en minder snel geneigd zijn een groot glas te drinken of hun juice nog eens te maken.

Coldpressed
De coldpressed methode behoudt de voedingsstoffen een stuk beter dan een sapcentrifuge of blender. Coldpressed juice is zoals dat heet hydraulisch geperst waarmee er wordt een maximale hoeveelheid sap uit het groente en fruit gehaald wordt. Daarnaast wordt de voedingskracht behouden, doordat er minder verlies van voedingsstoffen is omdat er geen sprake is van wrijving en warmteontwikkeling. In een coldpressed sapje zitten dus veel meer vezels, vitaminen en mineralen! Veel van de sapjes van de juicebars zijn coldpressed.

Slowjuicer
Net als bij coldpressed, is ook slowjuice een koude persing, en net zoals bij coldpressed komt het sap in zo min mogelijk contact met licht en lucht, waardoor er meer voedingsstoffen worden behouden. Zoals de naam al zegt, wordt het sap maken met de slowjuicer heel langzaam gedaan door malende wormwielen die de ingrediënten kneuzen en malen. Dit gebeurt op dezelfde manier zoals je je eten kauwt. Wist je dat je je eten 30-50 (!) keer moet kauwen voor optimale voedingsopname? Het langzaam kneuzen en malen bootst dit na. Op deze manier worden de voedingsstoffen die in het binnenste van de vezels zitten vrij gemaakt en komen in het sap terecht. Dit geeft dus het beste resultaat, voor een hogere prijs weliswaar. Helemaal optimaal is als je bij het drinken van het sap alsnog een paar keer moet kauwen, om de opname met je speekselenzymen te stimuleren.

Frecious slowjuice
Veel bedrijven gebruiken de slowjuicer alleen voor bladgroentes, tarwegras of gember. De andere ingrediënten zoals groenten en fruit worden coldpressed gedaan, omdat dit sneller gaat. Frecious gaat echter voor topkwaliteit en gebruikt de slowjuicer voor alle ingrediënten. Deze malen ze met een roestvrijstalen schroefpers, wat volgens hen het geheim is. Frecious gelooft dat slowjuice voor een hele hoge lichaamsopname van het sap zorgt, waardoor jij zowel fysiek als mentaal dubbel plezier hebt van jouw juice!

Heb jij een slowjuicer, blender of sapcentrifuge? Welke is jouw favoriet? We zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat het ons weten in een reactie of via Facebook, Twitter of Instragram.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.