100% Puur - Dayenne Bos
Lisanne Brans

100% Puur - Dayenne Bos

woensdag 31 augustus 2016
Misschien ken je de recepten van Dayenne al van haar foodblog. Of misschien is dit kookboek wel je eerste kennismaking met de eetstijl van Dayenne. Het kookboek 100% Puur ligt sinds dit jaar in de winkels en is de moeite waard voor iedereen die graag zo puur mogelijk wil eten!

Puur eten
Wat houdt dat eigenlijk in, puur eten? Het doet denken aan de populaire term clean eating, die we de laatste jaren steeds meer voorbij zien komen. Een beetje vaag is het wel, misschien, deze term. Wat bedoelt Dayenne er dan mee? In de introductie van dit boek vertelt Dayenne dat ze een opleiding tot Natuurvoedingsadviseur heeft gevolgd. Tijdens deze opleiding leerde ze veel over orthomoleculaire voedingsleer. Dit is dan ook het voedingspatroon waar Dayenne zich vandaag de dag aan houdt. Dayenne noemt orthomoleculaire voedingsleer ook wel "lichaamsopbouwende voeding". Eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen voeden het lichaam en bouwen het lichaam op. Puur eten betekent volgens Dayenne dan ook dat je zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eet en zo veel mogelijk van deze "echte" voedingsstoffen.

100% puur: verschillende voedingsstoffen
In de eerste hoofdstukken van dit boek legt Dayenne uit wat eiwitten, koolhydraten en vetten nou eigenlijk precies zijn en hoe ze zijn opgebouwd. Ze geeft nuttige voorbeelden van producten waar deze voedingsstoffen in terug te vinden zijn. Een groot deel van Dayennes voedselfilosofie bestaat uit bewustwording: wees je bewust van wát je eet en vooral van wat je voeding doet met je lichaam. Deze uitleg helpt daar absoluut bij! Het maakt het allemaal een stuk inzichtelijker.

100% puur koken
Natuurlijk is dit boek een kookboek en na de basisuitleg gaat Dayenne dan ook verder met de recepten. Deze zijn logisch en overzichtelijk verdeeld in de hoofdstukken "Ontbijt", " Lunch, soep & salades", "Diner", "Taart, cake & koekjes" en "Desserts en chocolade". Makkelijk en goed te navigeren dus, dit boek. En er staan behoorlijk wat recepten in! Alle recepten zijn gluten-, suiker- en koemelkvrij. Het boek maakt gebruik van handige symbooltjes die aanduiden of een gerecht bijvoorbeeld ei of noten bevat, of misschien juist essentiële visolie. Het grootste gedeelte van de recepten is vegetarisch, al zitten er ook een aantal recepten bij die vis bevatten (bijvoorbeeld zalm).

Dayennes recepten
Het fijne aan de recepten is dat ze allemaal vrij makkelijk zijn. Bovendien zijn alle ingrediënten makkelijk te verkrijgen. Dat scheelt een hoop gedoe en maakt het allemaal wat toegankelijker. Fijn! De meeste recepten zijn trouwens voor 4 personen (het boek is dan ook gericht op "koken voor het hele gezin"). De gerechten zijn niet ontzettend exotisch of ongewoon, maar vrij simpel en vooral erg voedzaam. 100% puur eten betekent volgens Dayenne in elk geval niet dat je ontzettend moeilijk hoeft te doen.

Aanrader?
Ja, als je op zoek bent naar een kookboek dat gezonde en makkelijke recepten bevat. Voor de food-foto's hoef je dit boek niet per se te kopen, die zijn namelijk redelijk recht-toe-recht-aan. 100% puur is geen inspiratieboek waar je op je gemak een uur doorheen gaat zitten bladeren. Wél is het een overzichtelijk boek met nuttige informatie over voeding en toegankelijke recepten die absoluut de moeite waard zijn.100% puur: het hele gezin gluten-, suiker- en koemelkvrij!
Dayenne Bos
Karakter Uitgevers B.V.
Prijs: €19,99
ISBN: 9789045210636

Ben je benieuwd geworden naar dit kookboek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. Wij horen het heel graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.