...

Boek: Stoppen met vlees

door | 3 jul 2018 | Inspirerende Foodies, Kookboeken, Nieuws

Print Friendly, PDF & Email

Ik hoef jullie waarschijnlijk niet meer te overtuigen waarom je zou moeten stoppen met vlees. Toch is het altijd fijn om inzicht te krijgen in de (positieve) gevolgen van stoppen met vlees eten. Hoe groot is het effect van onze consumptie op het milieu? Hoe wordt er nou precies met dieren in de bio-industrie omgegaan? Welke alternatieven voor vlees zijn er? Dit zijn vragen die Robert Bridgeman in zijn boek Stoppen met Vlees wilt beantwoorden.

Robert Bridgeman
Robert is schrijver, documentairemaker en spreker. In 2015 besloot hij – na zeven jaar vegetariër te zijn – onderzoek te doen naar wat nou eigenlijk de effecten zijn van de vleesconsumptie in Nederland. Hij wilde helder krijgen wat er nu precies gebeurt; een eerlijk verhaal over de productie en consumptie van vlees. Hij wil naast antwoord krijgen op de gevolgen, ook genoeg mogelijkheden geven aan mensen die willen minderen of stoppen met het eten van vlees. Hij wilt aandacht vragen voor de vleesconsumptie (en het stoppen daarmee), maar zonder ‘wijzend vingertje’. Op zijn website geeft hij hiervoor mensen ook de mogelijkheid. Mooi!

Stoppen met vlees
Het boek Stoppen met Vlees bestaat uit verschillende hoofdstukken, waarin Robert vertelt over de gevolgen van het eten van vlees. Dit zijn vaak echte eye-openers. Dit vonden wij de belangrijkste punten!

De macht ligt bij de vork
Niet iedereen heeft het gevoel dat ze invloed hebben op de bio-industrie. Maar in tegendeel! De bio-industrie is ontstaan doordat steeds meer mensen vlees wilden eten en de productie zo snel en goedkoop mogelijk moest zijn. Volgens Robert ligt de macht juist bij de gewone en man en vrouw: wij allemaal dus.

“Als individu heb je meer macht dan je misschien denkt.”

Gezondheid
Het maakt niet uit voor je gezondheid of je vlees eet of niet. Het gaat er namelijk om wat de samenstelling van je maaltijd is. Alles wat je nodig hebt, kun je makkelijk uit planten halen, ook als je veel sport. Alleen voor B12 geldt dit niet, maar daar zijn goede supplementen voor als alternatief. Eet genoeg noten, zaden, fruit, groenten en oliën en je hebt een complete maaltijd! Daarnaast noemt Robert dat het eten van rood en bewerkt vlees de kans op darmkanker vergroot. Nog belangrijker: het eten van een plantaardig dieet verkleint juist de kans op kanker. Ook voorkomt een plantaardig dieet een kans op hart- en vaatziekten. Opvallend is ook dat vlees veel stresshormonen bevat. Hoe hoger de stresshormonen van de dieren waren, hoe beter het vlees. Naast dat dit ontzettend naar is voor de dieren, kun je als mens ook last krijgen van deze stresshormonen en zelf veel gestrester worden!

Zijn dieren intelligente wezens?
Robert bespreekt in dit hoofdstuk verschillende filosofieën over de intelligentie van dieren. De mens ziet zich vaak superieur aan dieren, terwijl ook dieren een rijk gevoelsleven hebben. Hij quote hierbij historicus Harari: “Eén ding is zeker: als we voor iedere schnitzel een kort filmpje moeten bekijken over het leven van het geslachte dier, zouden we geen hap door de keel krijgen”.

Dierenleed
Het hoofdstuk dierenleed bevat onderwerpen als hoeveel vlees wij eten, diervriendelijk slachten en tragiek in slachterijen zoals het slachten van zieke of zwangere dieren (die gewoon in de supermarkt belanden) en stalbranden. Vreselijk om te lezen. Hij sluit dit hoofdstuk af met: “Als individu heb je meer macht dan je misschien denkt. Want wie is de klant van de supermarkt en de bank? (…) Juist.” En wist je dat een heel varken uiteindelijk maar 50 tot 150 euro oplevert? Hoe weinig is dat!

“Eén ding is zeker: als we voor iedere schnitzel een kort filmpje moeten bekijken over het leven van het geslachte dier, zouden we geen hap door de keel krijgen”.

Het klimaat
Robert bespreekt uitgebreid de gevolgen van vleesconsumptie op het klimaat, met veel cijfers. Zo schat het WNF dat de populatie wilde dieren door het kappen van regenwouden de afgelopen veertig jaar met 50% geslonken is. Ook bespreekt hij de problemen van een tekort aan drinkwater – waarvan 50% gebruikt wordt voor veeteelt. Daarnaast weten veel van ons wel dat een koe het meeste CO2 uitstoot. Maar wist je dat koeien meer dan alle auto’s, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen bij elkaar uitstoten? Enorm veel!

Wat kunnen wij doen?
Vervolgens noemt Robert wat wij als individuen daaraan kunnen doen. Hij noemt hoe de branche erin staat, hoe kortzichtig we soms zijn en waarom veranderen zo moeilijk is. Een groot aantal mensen hebben vaak vanuit hun jeugd al geleerd dat dat vlees, zuivel en eieren lekker zijn. Hierdoor is het moeilijker om dit te stoppen. Het zijn ontzettend interessante inzichten, die je helpen te realiseren wat je aan het doen bent en hoe je je steentje kan bijdragen; zoveel als je wilt.

Al met al..
Stoppen met vlees is een ontzettend inspirerend boek, vooral voor degenen die graag willen stoppen of minderen met een dierlijk dieet. Robert schrijft overtuigend, maar vooral vanuit de feiten. Hierdoor is het een eerlijk verhaal en kun je er als lezer zelf uithalen wat je zoekt!

Stoppen met vlees
Auteur: Robert Bridgeman
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046823576

 

Summary
Boek: Stoppen met vlees
Article Name
Boek: Stoppen met vlees
Description
Ik hoef jullie waarschijnlijk niet meer te overtuigen waarom je zou moeten stoppen met vlees. Toch is het altijd fijn om inzicht te krijgen in de (positieve) gevolgen van stoppen met vlees eten. Hoe groot is het effect van onze consumptie op het milieu? Hoe wordt er nou precies met dieren in de bio-industrie omgegaan?
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt