...

De Indische keuken

door | 16 okt 2019 | Kookboeken, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in onze Nederlandse keuken. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Indische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Alle Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry. Wat is de Indische keuken die wij kennen precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

Koken begint bij cultuur
Van oorsprong Indonesisch in combinatie met ingrediënten uit Nederland; dat is in een notendop de Indische keuken. Deze zijtak van de Indonesische keuken stamt uit de tijd van de VOC waar tijdens verre reizen een enorme kruisbestuiving plaatsvond. Eerder schreven wij over het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken. Ook vandaag de dag is de Indische keuken in Nederland meer aanwezig dan ooit. Denk aan gado gado en zoete pandan cake. Wij doken in het boek ‘alle Indische keuken geheimen’ van Jeff Kaesberry, waarin ontzettend veel wijsheden, verhalen en recepten staan uit de Indische cultuur.

Familie
Jeff Kaesberry biedt in het boek een goede kijk op de Indische cultuur en keuken en geeft tegelijkertijd ook een stukje geschiedenis mee uit de koloniale tijd. De familie Kaesberry komt oorspronkelijk uit Engeland, maar heeft zich in deze tijd gevestigd in het Indus gebied, het huidige Indonesië, zoals meer Europese gezinnen in die tijd. Aan gasten van de familie wordt niet gevraagd hoe het met ze gaat, maar of zij al hebben gegeten. De Indische keuken staat voor comfort food, die graag gedeeld wordt met de hele familie en vriendenkring. De recepten uit dit boek zijn door drie generaties aan elkaar door gegeven.

De Indische keuken
Rijst en de juiste bereiding hiervan spelen een grote rol in de keuken! De Indische keuken rijkt echter verder dan de welbekende rijsttafel. De rijst is perfect als deze kleverig is met een zachte bite. Dit wordt bereikt door een rijstkoker of stomer, of het zorgvuldig koken in een pannetje. Deze Oosters-Europese mengcultuur kenmerkt zich daarnaast vooral door de grote focus die op het eten ligt met daarbij het sociale aspect en het delen van voedsel plus aandacht voor presentatie. Als een van de oudste Euro-Aziatische fusionkeukens bergt deze een grote verscheidenheid aan smaken en kent deze ook invloeden uit Zuid-Amerika zoals pinda’s (voor de gado gado pindasaus), cassave uit het Caribisch gebied en Spaanse pepers. Deze werden vroeger door Portugese ontdekkingsreizigers meegebracht naar de Indische archipel.

Kruiden, specerijen & ingrediënten
Veel Indonesische producten zijn in Nederland niet makkelijk te krijgen, daarom doet de Indische keuken het met de middelen die er te vinden zijn. Het exotische karakter is echter nog intact omdat veel gedroogde kruiden en specerijen wél makkelijker te vinden zijn, doordat deze een lange houdbaarheidsdatum hebben, net zoals rijst en kroepoek. Zo geeft de Indische keuken veel smaak aan Hollandse producten. Wie kent er niet de kruidige geur van kerrie (oorspronkelijk: kari) poeder? Deze wordt in Nederland inmiddels ook gebruikt voor een simpel broodje ei met kaas. Op deze manier wordt ook de Nederlandse keuken beïnvloed door de Indische. Daarnaast zijn peper, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, laos en kurkuma de bekendste specerijen die worden gebruikt.

Indische gerechten en familierecepten
De familierecepten die worden beschreven in het boek zijn grotendeels traditioneel Indische gerechten. Een aantal van deze gerechten draait vooral om de rijst, de echte sterspeler. De bijgevoegde ingrediënten zijn minimaal, en in balans om deze zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Bijvoorbeeld Nasi Koening, een door kurkuma geel gekleurde rijst, bereid met enkel kokosmelk en verschillende kruiden, simpel gegarneerd met gebakken uitjes en tempeh. Er zijn daarnaast nog talloze variaties van rijstgerechten. Als je door het boek bladert, kom je ook een hoop verrassende fusion gerechten tegen, zoals een Indische versie van de burrito en gevulde chocoladeflensjes. Er zijn in het boek veel vegetarische opties, zoals verschillende soorten sajoer (groentesoep). Ook wordt er veel gebruik gemaakt van tempeh en tahoe. Op de juiste manier gekruid zijn dit super smaakvolle vleesvervangers!

Wat is jouw favoriete Indische gerecht? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Alle Indische keukengeheimen
Jeff Keasberry
Uitgeverij Karakter Uitgevers B.V.

Summary
De Indische keuken
Article Name
De Indische keuken
Description
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in onze Nederlandse keuken. Hoevaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Indische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Alle Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry. Wat is de Indische keuken die wij kennen precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!
Author
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

Latest posts by Enza Bom (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt