Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts. De komende weken helpen wij je om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten. Met tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we appelcider met behulp van Sebastian Landaeus & Nina Lausecker en het prachtige kookboek Kefir & Kombucha!
Appelcider
Appelcider is geweldig om zelf te maken. Het is eenvoudig te brouwen (zelfs zonder sapcentrifuge) en vrij goedkoop. Bovendien is het gezond en een uitstekend alternatief voor bier als aperitief. Traditioneel wordt cider gemaakt van appelsap, dat vaak met enorme mechanische of hydraulische persen wordt gewonnen. Meestal worden er gisten aan toegevoegd, in plaats van te vertrouwen op de gisten die van nature op de appels zitten. In ons recept werken we juist wel met de natuurlijke gisten. We geven je twee varianten: een milde cider, die in een paar dagen klaar is, en een traditionele niet-zoete cider met alcohol erin, die wat langer moet fermenteren.
Ingrediënten
voor 1,5 liter
3 kg biologische appels (zonder plekjes) van verschillende soorten
OF 1,5 liter ongefilterd biologisch appelsap en 2 biologische appels, in blokjes (als je geen sapcentrifuge hebt)
Benodigdheden
1 weckpot van 1,8 l of 2 l, zonder deksel
1 ademend doekje of 1 kaasdoek
1 elastiek
2 flessen van 750 ml, luchtdicht afsluitbaar
1 trechter
1 rietje
1 buikfles van 1,5 l en 1 waterslot (voor optie 2: droge cider)
1 sapcentrifuge (naar wens)
1 eetlepel
Bereidingswijze
-
Pers de appels uit voor 1,5 liter sap. Afhankelijk van de soort appels zal het sap meer of minder troebel zijn. Zeef het door een kaasdoek. Spoel de doek schoon en zeef het sap nogmaals. Schenk het sap in de eerste pot. Heb je geen sapcentrifuge, snijd dan twee appels in blokjes, schenk het biologische appelsap in de pot en voeg de blokjes toe. Roer alles goed om en dek de pot af met een doekje en zet dat vast met een elastiek.
-
Laat de drank op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C) 4 tot 6 dagen fermenteren. Roer de cider elke dag goed door, het liefst ‘s morgens en ’s avonds. De natuurlijke appelgisten hebben veel zuurstof nodig om zich te ontwikkelen. Na een paar dagen ontstaan er belletjes: de fermentatie verloopt naar wens. Er komt een dikke laag schuim op de cider (hoe troebeler je cider is, hoe dikker het schuim zal zijn).
-
Zit er een bruin laagje op je cider? Dit is een teken dat je cider klaar is om te bottelen. Proef het sap, het moet iets zurig zijn. Maak vervolgens een keuze tussen het maken van snelle, zoete cider (optie 1), of droge cider met alcohol (optie 2). Volg vervolgens stap 4 OF 5.
- Optie 1 Zoete cider oogsten (1-2 dagen): Schenk de cider door een kaasdoek en trechter in de flessen, maar voorkom dat er droesem meekomt! Sluit de flessen en laat ze 24 tot 48 uur op kamertemperatuur staan. Laat elke dag wat gas ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt. Zet de cider in de koelkast en schenk hem koud.
- Optie 2 Oogst en tweede fermentatie voor droge cider (1-3 maanden): Schenk de cider door de kaasdoek in een buikfles. Vul de fles tot onder aan de hals, zodat de cider zo min mogelijk in contact komt met lucht. Plaats het waterslot en laat de cider 1 tot 3 maanden op een donkere plek fermenteren. Hoe langer hij fermenteert, hoe meer alcohol erin zal zitten. De cider is klaar als er geen belletjes meer door het waterslot komen. Neem het slot eraf en bottel de cider (weer zonder droesem). Sluit de flessen luchtdicht af en laat ze 4 tot 7 dagen staan op kamertemperatuur voor een bruisende cider. Laat elke dag wat gas ontsnappen om te voorkomen dat de fles ontploft. Zet de cider in de koelkast en drink hem koud!
Heb jij dit recept gemaakt? Stuur ons een foto van jouw creatie! Of is er een ander recept dat jij graag thuis maakt? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Kefir & Kombucha
Sebastian Landaeus & Nina Lausecker
Uitgeverij: Good Cook
Ik kook de appels tegen het kookpunt en voeg een half kopje rietsuiker toe. Na 3 weken gisten gooi ik weer een half kopje basterdsuiker toe. Laat de vergisting weer op gang komen en bottelen het dan na 8 weken met 2 gram suiker per liter. Heb dan totaal 5 l cider. Doe dit in beugelflessen
Hi Rob,
Klinkt alsof je al goed bezig bent! Geniet ervan.
Liefs,
Bibian
Omdat er ladingen “wilde” appels, maar waarschijnlijk Alkmene van de bomen in het plantsoen vallen, zonde om te laten rotten, nu aan de cider begonnen.
Met sapcentrifuge en goed heet uitgespoelde theedoek in zeef. Alles wel met soda en daarna heet water ontsmet.
Alléén valappels gebruikt, sommige beurs en half rot, maar zolang geen schimmel gewoon ruim alles weggesneden en alleen onaangtaste delen gebruikt. Met pollepel wrijvend door theedoek in zeef tot alleen pulp over, vervolgens uit pulp in theedoek laatste resten sap gewrongen. Bolletje stevige pulp weg bij GFT, theedoek uitspoelen en volgende batch…
Ook pulp uit sapcentrifuge uitgewrongen in theedoek, had minstens 5 liter sap nodig, met veel aangedane appels kwam dat op ruim 15 kilo neer…
Sap smaakte heerlijk friszoet. In 5 literemmer gedaan (mayonaise emmer) die ik normaal gebruik om soep te vervoeren. Theedoek erop met touwtje eromheen. Op warmste plek (22°C) in huis gezet en afwachten: gisten of schimmel?Regelmatig goed zuurstof doorroeren (alsof je slagroom klopt, dus vanaf de bovenkant zuurstof erin “kloppen” en doorroeren. Tussendoor (met rietje!) geproeft, erg lekker maar weinig verandering in smaak.
Tot mijn verbazing kwam er mooie droesem op, aan het fermenteren dus, een stevige laag die nu mooi caramelkleurig is geworden. Durf niet langer te wachten, vermoed dat de donkere droesemlaag vatbaar is voor schimmel en weer geproefd.
Nieuwe verbazing: nog steeds friszoet, maar lijkt zoeter geworden. Kan door afbraak grotere koolhydraten in suikers komen. Lijkt wel mouten..
Nu in 5 literfles met waterslot en (weer) afwachten maar. Zou de extra suiker tot meer alcohol (en bubbels) leiden, of blijft het een friszoet drankje?
Laat het resultaat tezijnertijd weten!
Hi Fred,
Wat leuk dat je hiermee bezig bent. Wij zijn zeker benieuwd naar het proces!
Liefs,
Karlijn
Cider recept nr 1 heb ik jaren geleden veel gemaakt. Meestal voegde ik een klein handje rozijnen toe. Iets snellere vergisting
Hi Bappie,
Dankjewel voor de tip!
Liefs,
Karlijn
Hallo, ik pers ook regelmatig appels met de slowjuicer, ik laat dan alles 1 nacht overnachten, s’anderendaags filteren, op flesjes doen en in de vriezer, de hoeveelheid die ik niet vervries blijft toch wel zeker 3-4 dagen op 2° in frigo goed en t’is lekker genieten.
Groetjes luc
ik zou graag de appelcider maken ( optie 2). daar wordt gebruik gemaakt van een waterslot. Wat voor vloeistof moet ik in het waterslot doen?
Hi Carin,
Je hoeft geen vloeistof toe te voegen aan het waterslot! Wanneer je een waterslot gebruikt kan zo het koolzuur ontsnappen via het waterslot, maar blijven bacteriën buiten!
Liefs, Karlijn
Het waterslot leeglaten verhoogt wel degelijk de kans op contaminatie. In je sapje zitten al een hoop bacteriën/schimmels/gisten. Veel bedervelijke organismen hebben zuurstof nodig om te groeien. Door water in het waterslot te doen zal uiteindelijk de zuurstof verdwijnen (suikers worden omgezet m.b.v. zuurstof, daarmee wordt CO2 gevormd wat via het waterslot het zuurstof naar buiten zal duwen.
Hallo!
Ik heb uw recept voor cider uitgeprobeerd (in het klein) en een ongeveer een halve liter sap laten gisten. Alles klopte tot ik vanmorgen het goedje door de kaasdoek zelfde en in een flesje heb geschonken. Voor de alcohol loze versie deze keer (nog nooit gedaan dus voorzichtig aan) vanmiddag de beugelfles voorzichtig open gemaakt en weg halve fles cider…het spoot er werkelijk uit!
Wát deed ik fout? (Grinnik) Het restje nu maar dichtgemaakt met een cleanfilm “ballonnetje” en over een paar dagen maar eens kijken of er nog wat cider is overgebleven….rook heerlijk naar gist en smaakte licht zurig. Zó benieuwd wat een échte eerste batch me gaat opleveren!
Hi Sam,
Wat leuk dat je dit hebt gemaakt! Dit recept komt uit het kookboek ‘Kefir & Kombucha’, het is geen eigen recept. Ik zou je dus voor inhoudelijke vragen willen doorverwijzen naar het kookboek. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat het proces anders verloopt doordat je de hoeveelheden hebt aangepast.
Hopelijk ben je hiermee iets geholpen.
Liefs, Jitske
Hoi,
wat een leuk recept!:) ik ben het nu aan het uirproberen. Ik ben benieuwd, hoelang is de 1ste versie, de zoete appelcider houdbaar als hij klaar is? Dan weet ik hoe veel ik in een keer kan maken.
Dag Jetske,
Dank voor je vraag! De eerste versie is (bij gekoeld bewaren) 1 tot 2 dagen houdbaar 🙂
Groetjes,
Daniëlle
Hallo, ik pers ook regelmatig appels met de slowjuicer, ik laat dan alles 1 nacht overnachten, s’anderendaags filteren, op flesjes doen en in de vriezer, de hoeveelheid die ik niet vervries blijft toch wel zeker 3-4 dagen op 2° in frigo goed en t’is lekker genieten.
Groetjes luc
Hoi,
Ik heb 4 dagen geleden mijn appelcider opgezet ik een bokaal met elastiek en doekje.
Het is met niet echt duidelijk of ik na 1 of 2 dagen de cider al direct moet bottelen in flessen, ik wil dit graag laten fermenteren voor 1-3maanden.
Nu drijven er licht bruine stukjes op en zie ik witte stukjes, lijkt wel schimmel maar ik ben niet 100% zeker.
Is het misschien omdat er te veel zuurstof aan kan en dat ik ze sneller op fles moet zetten?
Hi Ellen,
Het is belangrijk om het receptuur voor de appelcider nauw te volgen om schimmelvorming tegen te gaan. Ik zou deze batch niet meer opdrinken en opnieuw beginnen. Oefening baart kunst! 🙂
Ik wil heel graag dit recept maken. Echter vroeg ik me wel af wat een geschikte gistingsfles is. Kan ik daarvoor gewoon een gesteriliseerde fles (zoals op de foto) voor pakken of moet het een speciale zijn? Ik zie namelijk alleen maar gistings flessen van 5 liter maar zoek er eentje van 2 liter
Hi Britt, wat leuk dat je dit recept gaat proberen! Volgens mij kun je prima een gesteriliseerde fles voor gebruiken, zolang deze maar luchtdicht is. Succes en veel plezier!
Kan je ook appelsap gemaakt met de sappan gebruiken ?
Hi Jenet, ik denk dat dat prima kan! Veel succes!
Hallo redactie,
Ik heb cider gemaakt van appels. Eerste keer ging goed. Nu de tweede keer zit er een slijmdraad in. Is dat normaal? Moet ik het weggooien. En hoe komt de slijmdraad er in
Hi Maartje, wat leuk dat je je eigen appelcider hebt gemaakt! Wij weten niet zo goed waar de slijmdraad vandaan kan komen, het enige wat we kunnen bedenken is dat het (als het op de bodem van de fles ligt) het bezinksel zou kunnen zijn. Dit is niet schadelijk en de appelcider hoef je dan ook niet weg te gooien. Even zeven en de appelcider is weer good to go! Succes!
Waar is het rietje (bij de benodigdheden) voor?
Hoi Pieter, het rietje gebruik je om de drank te proeven zonder hem te besmetten. Steek een schoon rietje in het vocht, sluit het aan de bovenkant af met je vinger zodat je wat vocht meeneemt in het rietje en laat dat in een glas lopen.
je hebt het over een waterslot , welke kan ik het beste kopen?
Hoi Elin, op bol.com heb je wanneer je zoekt op ‘fermentatie waterslot’ van verkoper ‘Natuurlijkerleven’ verschillende opties, je kunt er ook voor kiezen om een pot incl. waterslot te kopen, deze worden ook vaak kefirpot met waterslot genoemd. Zelf heb ik een RotPot, een kimchi/zuurkool starterskit die ik ooit heb gekregen (incl. waterslot) die ik nu ook voor andere fermenteer-projecten waarvoor ik een waterslot nodig heb gebruik.
Ik heb dit recept gemaakt met elstar appels. Na ruim 2 maanden gestaan te hebben moet ik helaas zeggen dat het geen succes was. De cider smaakt ontzettend naar azijn. Wel jammer, volgende keer weer een ander recept proberen.
Ik heb gelezen dat dit komt door de azijnbacterie die fruitvliegjes en dergelijke op het fruit overbrengen. Om de bacteriën te doden zou je de vruchten kort moeten onderdompelen in kokend water. Sowieso wordt er in het recept niet gesproken over het steriel maken van de materialen. Toch iets om mee te nemen.