Sommige mensen denken bij havermout al snel aan een warme kom pap met wat stukjes fruit. Pascalle Bonnier en Mathijs Kok schreven dit boek om het tegendeel te bewijzen: havermout is namelijk véél meer dan alleen de kick-start van je dag! Havermout is een (basis)ingrediënt waar je oneindig veel kanten mee op kunt. Denk hierbij aan pannenkoeken en pasta’s. Het boek helpt om je blik te verbreden, je wegwijs te maken in het koken met havermout én hoe je hier een creatieve draai aan kunt geven. Let’s talk havermout!
Een stukje kennis over haver
Het boek zorgt ervoor dat je een aantal feiten op een rij krijgt over haver(mout), voor alle beginnende havermout-koks onder ons. Van origine is havermout eigenlijk een onkruid. 10.000 – 12.000 geleden werd haver voor het eerst verbouwd in Azië, als eerste graangewassen. Ongeveer 3000 jaar geleden werd haver voor het eerst naar Europa geïmporteerd. Er zijn drie soorten haver: rode haver, naakte haver en gewone haver. Haver kent verschillende verschijningsvormen, waarvan havermout de bekendste is. Andere verschijningsvormen zijn: havervlokken, havermeel, haverzemelen, haverolie, haverkorrels, schotse haver en staal gesneden. Het boek vertelt hoe je met al deze vormen van haver een verrukkelijke gang op tafel tovert!
Een gezond begin van de dag en snoepen zonder schuldgevoel
Na een korte stoomcursus havermout kunnen we in de keuken gaan staan. Wat zit er eigenlijk in ene geslaagd haverontbijt? Wat zit er zoal in een geslaagd haverontbijt? In het boek voegen de schrijvers zomerse watermeloen samen met havermout maar ook havermout met koffie (voor de mensen die geen fan zijn van de ochtend). Kies tijdens de lunch voor een hartige variant van havermout, met bijvoorbeeld avocado. Mocht je langer in de keuken willen staan, bak dan een keer een waldkornbrood, met haver als basis uiteraard. Het hoofdstuk ‘diner’ doet niet af aan de rest. Heb jij al eens havermoutkroketjes met geitenkaas gegeten? In het laatste hoofdstuk komen de haversnacks aan bod. De aanblik van de snacks maakt dat je, je vingers vast wilt aflikken! Ik bedoel, zou jij ooit een haverbonbon met pindakaas afslaan? En wat zeg je van een pompoen-havermouttaart? Blader door het boek en maak gevarieerde desserts, de basis is in ieder geval gezond.
Old-fashion en daarom heel klassiek Zo, dat zijn een heleboel recepten die je kunt bereiden met havermout. Het boekt maakt dat je voorlopig wel met havermout uit de voeten kunt. Eerlijk is eerlijk, bij het opnoemen van een aantal recepten uit ‘Havermoutje’ krijg je toch direct honger? Tot slot maken de foodfoto’s het boek helemaal compleet. De foto’s hebben een klassiek karakter en zijn met aandacht geschoten, dit maakt dat je het boek erg makkelijk doorbladert.
Kortom, heb jij vaak havermout in de kast staan en weet je niet zo goed welke kanten je hiermee op moet? Deze voedzame bron van vezels kan je in bijna ieder gerecht wel op een passende manier kwijt. Een verrassend kookboek dat uitnodigt om lekker gezond te koken met iedere vorm van havermout!
Havermoutje
Pascalle Bonnier en Mathijs Kok
ISBN 978 90 488 2584 4
€13,99
Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!
0 reacties