...

Plant Power van Lisette Kreischer

door | 15 okt 2015 | Kookboeken, Raw Food, Vegan, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Gezond eten = plantaardig eten, aldus Lisette Kreischer! Met haar boek Plant Power wil Lisette laten zien dat de plantaardige keuken absoluut niet saai is, maar juist ontzettend veelzijdig en inspirerend. Plant Power gaat niet over diëten, maar over een permanente levensstijl waarin gezond eten een grote (zo niet de hoofd)rol speelt. De levensstijl die Lisette in dit boek uiteenzet heeft haar naar eigen zeggen haar “levensenergie” teruggegeven. Met dit boek wil ze dan ook iedereen inspireren. Of je nou wilt afvallen, op een gezond gewicht wilt blijven of graag wilt stoppen met het eten van vlees en vis. Klinkt interessant!

Plant Power_binnenwerk1Eten met een hoofdletter E
“Gebruik dit boek als handvat,” zo begint Lisette haar uitgebreide introductie (bijna zestig pagina’s!). Hoewel dit klinkt alsof Lisette haar lezers geen verplichtingen wil opleggen, voelt haar boek hier en daar soms toch wat dogmatisch aan.

“Wil je Eten weer op de voorgrond krijgen en het een duurzame en ondersteunende rol laten spelen voor je lijf, dan is het wijs vier seizoenen lang, minstens vier, maar het liefst zeven dagen per week de recepten uit dit boek te volgen. (…) Uiteraard mag je af en toe smokkelen of toch gaan voor de snelle hap, maar je zult zien dat je verlangen daarnaar gaandeweg af zal nemen.”

In het hele boek schrijft Lisette het woord “eten” met een hoofdletter E, “omdat Eten zo fundamenteel is en zo’n grote invloed heeft op de staat van je lijf en de wereld om je heen”. Lisette noemt haar boek een “Eetavontuur”: een reis naar een gezondere versie van jezelf. Dat is, dare I say it, net iets te zweverig voor mijn nuchtere zelf. Ook de pagina met “vegan transformations”, een greep uit de ervaringen die mensen uit de omgeving van Lisette hebben gehad met betrekking tot plantaardig eten, voelt een beetje plichtmatig aan.

Plant Power_binnenwerk2Hoe zit het boek in elkaar?
Het is duidelijk: Lisette wil met Plant Power mensen enthousiasmeren en inspireren om plantaardig te eten en in haar introductie legt ze dan ook uit waarom plantaardig eten in haar opzicht de sleutel vormt tot “een leven in balans”. Maar hoe is de rest van het kookboek? Plant Power is op een overzichtelijke maar toch originele manier ingedeeld: eerst per seizoen en vervolgens per maaltijd van de dag. Het boek bestaat dan ook uit vier delen: lente, zomer, herfst en winter. Elk van deze delen is vervolgens onderverdeeld in de categorieën ontbijt, lunch, avondeten en snacks. Aan het begin van elk deel vind je een handige groente- en fruitkalender die je in één oogopslag laat zien welke groente- en fruitsoorten er dat seizoen te krijgen zijn. Bovendien vind je bij elk recept de onderverdeling van macronutriënten : het percentage koolhydraten, vet en eiwitten waaruit elk recept bestaat. Ontzettend handig om dit in één oogopslag te kunnen zien!

Smaakvol plantaardig eten
Toegegeven, in het boek worden soms ingrediënten genoemd die bij mij vraagtekens oproepen: kardemompeulen, gedroogde zeewiervlokken… (“Waar koop ik dit allemaal?!” vraag ik me al snel paniekerig af.) Door toevoeging van dit soort ingrediënten en veel kruiden zijn de recepten allemaal ontzettend smaakvol en dus absoluut niet saai. Sommige recepten zijn daardoor wat ingewikkeld en niet altijd even toegankelijk (bijvoorbeeld een paella met bijna twintig ingrediënten), ook vanwege het feit dat je fietstochtje langs Albert Heijn voor het inkopen van sommige benodigdheden niet volstaat. Dat maakt de recepten echter wel uitdagend. Zin om te koken krijg je in elk geval wel van deze recepten! Hier en daar vind ik een verrassend en onverwacht ingrediënt in een recept: wat dacht je van stukjes ontbijtkoek in een warme bourgondische stoof? Bij veel recepten staan handige tips, bijvoorbeeld over hoe je het kunt aanpassen naar smaak of hoe je eten het beste kunt bewaren en hoe lang. Tot slot doet de fotografie in het boek je soms bijna watertanden en dat maakt Plant Power tot een kleurrijk en vrolijk ogend geheel.

Plant Power_binnenwerk6 Plant Power_binnenwerk5 Plant Power_binnenwerk4

Al met al…
…is Plant Power een boek dat inspiratie kan geven voor de plantaardige keuken. Niet
alles in het boek (en dan heb ik het met name over de introductie) is helemaal mijn stijl, maar ik zou zeggen: lees alles, onthoud wat je interessant vindt en vergeet de dingen die je wellicht minder aanspreken. Dat is tenslotte waar het om gaat bij het vinden van een passende stijl met betrekking tot gezond eten en leven: doe waar jíj je goed bij voelt. Plant Power kan daarbij, met name als het gaat om recepten, een verrassende steun in de rug bieden.

Plant Power – Vind je natuurlijke gewicht met de plantaardige keuken
Lisette Kreischer
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789047203438
Prijs 24,99

Plant Power_cover Plant-Power_cover-275x344

Benieuwd geworden naar dit kookboek of heb je het al in je bezit? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het graag!

Door Lisanne Brans

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Plant Power van Lisette Kreischer
Published On
Lisanne Brans
Volg Lisanne

Lisanne Brans

Fitgirl en kookboekrecensent at De Hippe Vegetariër
Lisanne is al sinds haar tiende jaar vegetariër en een echte experimenteerder in de keuken. Ze heeft een grote liefde voor hardlopen, yoga en kookboeken, en is dus de kookboek-specialist van De Hippe Vegetariër.
Lisanne Brans
Volg Lisanne

Latest posts by Lisanne Brans (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt