REVIEW: Dosia plukt bessen
Willemijn van Bree

REVIEW: Dosia plukt bessen

zaterdag 10 juli 2021
Van aalbessen tot frambozen, bessen zijn echte smaakbommetjes. Super lekker om zo te snacken, maar ook geweldig om te gebruiken in gerechten! Zoet én hartig. Dosia Brewer is een enthousiaste moestuinier en wildplukker en is altijd op zoek naar nieuwe smaken en ingrediënten. Met het kookboek Dosia plukt bessen wil Dosia de lekkerste bessenrecepten en een heleboel bessenkennis met jou delen. Nieuwsgierig naar dit kookboek? Lees vooral deze review!

Alles over bessen
Dosia plukt bessen is niet een ‘gewoon’ kookboek. Het bevat een gids, waarin je álles over bessen kan vinden. Deze bessengids vind je achterin het boek. Het begint met super fijne, praktische informatie over het plukken en bewaren van bessen. Hierop volgt de moestuingids, waarin je algemene tips krijgt én praktische informatie over de verschillende bessensoorten die je in je tuin kan zetten en hoe je ze gezond houdt. Tenslotte bevat het boek een wildplukgids, met allemaal info over het plukken en herkennen van wilde bessen!

Lay-out
In één woord: prachtig! De binnenkant van dit kookboek is onwijs mooi. De receptbeschrijvingen zijn vrij simpel weergegeven, want de foto’s moeten de show stelen. En dat doen ze! De mooie, felle kleuren waar we bessen aan herkennen, springen er in dit boek echt uit. De gerechten zijn een waar plaatje! Vooral bij de taarten loopt het water je spontaan in de mond. Verder is het boek super overzichtelijk. Helemaal achterin staat een register, waarmee je elk recept heel gemakkelijk kan vinden!

Recepten
Dit kookboek bevat meer dan 160 recepten, verdeeld over zeven receptenhoofdstukken: jam & gelei, ontbijt & brunch, lunch & hoofdgerechten, ijs & toet, taart, koek & snoep, dranken, en smaakmakers. Je zou het misschien niet denken bij een kookboek dat enkel in het teken staat van bessen, maar dit kookboek bevat een super divers aantal heerlijke recepten. In het eerste hoofdstuk worden lekkere jams en geleien met verrassende smaakcombinaties gedeeld, én worden de basics van het maakproces uitgelegd. In het lunch & hoofdgerechten hoofdstuk staan de lekkerste voor-, hoofd- en bijgerechten, waarvan een paar gerechten vlees bevatten. Maar, onder elk van deze recepten staat een vegan variant; dit geldt voor álle recepten! Wat niet vegan is, heeft een toelichting over hoe het recept vegan te maken is. Zo heeft de pulled pork met bessen-BBQ-saus een vegan variant waarin pulled jackfruit wordt gebruikt in plaats van varkensvlees en komt het bij de bessige griesmeelpudding neer op het vervangen van de melk voor een plantaardige versie.

Al met al…
Dit is een onwijs leuk en origineel kookboek. Het heeft álles dat je moet weten over bessen en een super diverse hoeveelheid aan verrukkelijke recepten. Van taarten tot cocktails. Het is prachtig om te zien (vooral de zoetigheden) en tegelijkertijd ontzettend overzichtelijk en duidelijk vormgegeven. Super leuk dat je geïnspireerd kan worden door de recepten én geïnformeerd kan worden door de gidsen achterin. Of je nou veganistisch, vegetarisch, flexitarisch eet, Dosia plukt bessen is een geweldige toevoeging aan jouw kookboekencollectie!

Ben jij benieuwd geworden naar Dosia plukt bessen? Of heb jij dit kookboek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Dosia plukt bessen
Dosia Brewer
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.