REVIEW: Fruit plukken
Karlijn Swaen

REVIEW: Fruit plukken

dinsdag 11 januari 2022
De afgelopen tijd schreven we veel reviews over kookboeken waarin groenten de hoofdrol speelden. Vandaag doen we dat even anders. In het kookboek ‘Fruit plukken’ van cateraars Matthias en Richard worden we meegenomen in de wereld van koken met vruchten. Vaak wordt de fruitafdeling in de supermarkt gebruikt voor tussendoortjes of om mee te bakken. In dit boek laten de schrijvers zien dat we met fruit zoveel meer kunnen dan dat. Wij vertellen je wat we vonden van dit kookboek!

Koken met vruchten
In de supermarkt hebben wij een kleinschalig aanbod aan fruit volgens Matthias en Richard. Zij vertellen in dit kookboek dat veel fruitsoorten de supermarkt niet halen en hierdoor onbekend blijven voor publiek. Dit soort fruitsoorten zijn wel te vinden bij speciaalzaken of Turkse of Marokkaanse winkels. Het is toch jammer dat er in Nederland fruit wordt geplukt wanneer deze onrijp zijn, om zo langer houdbaar te blijven. Volkomen logisch natuurlijk, anders lag de hele appelafdeling vol met rauwe appels. In ‘Fruit plukken’ nemen deze twee cateraars je mee op een reis naar het zelf plukken van fruit en dit soort centraal te stellen in een recept. Want ja, koken met groenten kunnen we tegenwoordig allemaal wel, maar met fruit is dit toch iets anders.

Inhoud en structuur
Omdat ‘Fruit plukken’ niet alleen gefocust is op recepten met fruitsoorten in de hoofdrol, maar ook op het verbouwen en plukken van deze soorten, begint dit boek met tips voor bij het plukken. Hierin worden de juiste plukmomenten besproken en tips voor het op de juiste manier plukken van fruit. Een trend die we de laatste tijd meer zien is de opkomst van pluktuinen. Hier worden allerlei groente- en fruit gewassen geteeld die consumenten voor een bedrag kunnen meenemen. Hierdoor komt de consument steeds dichterbij het originele product, iets wat in dit kookboek veel naar voren komt. Er worden wat adressen gedeeld in dit boek voor pluktuinen waar veel fruitsoorten te vinden zijn. 

De recepten zijn opgebouwd per fruitsoort. De verschillende soorten worden langsgegaan op alfabetische volgorde. Zo beginnen we bij de aalbes en eindigen we bij de zwarte bes. Er worden 21 fruitsoorten van Nederlandse bodem behandeld in dit kookboek, die gelukkig wél in de supermarkt verkrijgbaar zijn! Er zijn recepten voor verschillende soorten gerechten. Zo is er een recept voor een ricottataart met gemarineerde abrikozen en voor een risotto van gegrilde nectarines. Met dit kookboek kan de lezer dus alle kanten op. 

Lay-out
In dit kookboek staan prachtige foto’s van allerlei soorten fruit, van pluktuinen en prachtige eettafels gevuld met lekkernijen. Door deze fotografie krijgen wij gelijk zin om de keuken in te duiken en te dineren in de tuin. Helaas moeten wij nog even wachten op de zomer, maar dat betekent niet dat we bij deze foto’s niet weg mogen dromen! Elk recept bevat een bijbehorende foto. Het is erg overzichtelijk dat de recepten per fruitsoort zijn ingedeeld. Mocht je nu geplukt hebben en één bepaalde fruitsoort hebben waarvan je niet weet wat je ermee moet. Dan kun je gewoon het juiste hoofdstuk opzoeken en een gerecht uitkiezen. 

Recepten
Zoals eerder vermeld worden er in ‘Fruit plukken’ uiteenlopende recepten gedeeld. Zo kun jij door het aanschaffen van dit boek eens wat anders bakken dan die eeuwige appeltaart, maar ook een diner voorbereiden met fruit uit eigen tuin. Ook kun je aan de slag met je eigen soorten azijn of jamsoorten. Met dit kookboek kun je dus alle kanten op!

De recepten zijn geschreven voor vier personen. Het bevat ingrediënten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, ja ook de fruitsoorten! Zo hoef jij niet persé een abonnement te nemen bij een pluktuin, alhoewel dit het misschien wel nóg leuker maakt. Voor de zuivelproducten wordt gebruik gemaakt van één specifiek merk, dit is volgens de schrijvers de meest smaakvolle zuivel die verkrijgbaar is. Er kan worden gekozen voor andere merken, maar dit maakt het volgens Matthias en Richard minder lekker. 

Al met al…
Fruit plukken’ is een perfect kookboek voor de thuiskok die eens wat anders wilt of voor degene die meer uitdaging zoekt in de keuken. Koken met fruit is toch weer anders dan we gewend zijn en dit maakt het een leuk leerproces. Dit kookboek is ook zeker leuk voor iedereen die eens wat anders wilt maken dan de gebruikelijke recepten. Want inspiratie voor ‘iets anders dan normaal’, dat krijg je zeker uit dit kookboek! 

Ben jij benieuwd geworden naar 'Fruit plukken'? Of heb jij dit boek al in huis? Laat ons weten wat jij ervan vindt in een reactie, op Instagram of op Facebook. We zijn benieuwd!

Fruit plukken
Matthias Kleingeld
€23,99 | Terra
ISBN 9789089898814

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.