...

REVIEW: Groente menu’s

door | 23 feb 2022 | Duurzaamheid, Kookboeken

Print Friendly, PDF & Email

Duurzaam eten wordt steeds hipper, gelukkig maar! Met meer gerechten op basis van groenten en het gebruik van lokale producten kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan het milieu. ‘Groente Menu’s‘ is het kookboek van sterrenchef Niven Kunz en zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz. Het verbaast je vast niet dat groente de hoofdrol heeft in dit boek. Dit komt voort uit de liefde die Niven en Virginie voor groenten hebben. Niven en Virginie hadden al langere tijd het idee om samen een kookboek te maken. Door het vele samen koken tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 kreeg dit idee vorm. Het resultaat? Een bijzonder kookboek vol heerlijke recepten uit verschillende keukens. Dit kookboek is niet volledig vegetarisch, maar er staan volop vegetarische recepten in, boordevol groenten! 

Inhoud en structuur
Het boek begint met een voorwoord, waarin wordt verteld hoe dit boek tot stand is gekomen en wat de hoofdgedachte van dit kookboek is. In het voorwoord spat de liefde die Niven en Virginie hebben voor eten en koken er vanaf. Wat centraal staat in hun manier van koken en in dit boek is 80/20. Als belangrijkste punt: 80% groente en 20% vlees, vis of schaal- en schelpdieren. Maar ook 80% lokaal, 20% van verder weg en 80% duurzaam of biologisch, 20% gangbaar. Niven en Virginie zien de 80/20 regel als een goede regel om duurzamer om te gaan met voedsel en een duurzamere manier van leven toe te passen. Door het lezen over hun liefde voor groenten en voor samen koken voor vrienden en familie krijgen wij meteen zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken! 

In de inhoudsopgave staan tafels van gerechten die in het boek te vinden zijn. Zo is er onder andere een Italiaanse en een Nederlandse tafel. Als je door het boek bladert zie je dat elke tafel begint met een introductie en een inhoudsopgave van de losse gerechten die bij de tafel horen. Dit zorgt dat de recepten zelf clean en overzichtelijk ogen. In de introductie van de tafels is te lezen hoe ze bij de gerechten zijn gekomen, waarom er voor een bepaalde tafel gekozen is of door wie de tafel geïnspireerd is. Ook is bij de introductie van elke tafel een dranktip vermeld. Super handig!

Lay-out
De lay-out van dit kookboek is anders dan anders. Dit komt doordat de recepten die bij elkaar passen zijn gebundeld en samengevoegd kunnen worden tot een tafel. Dit vinden wij een hele handige manier om makkelijk een geheel diner samen te stellen. Dat kan met dit boek zonder oneindig veel kookboeken naast elkaar te houden op zoek naar recepten die bij elkaar passen. In dit boek vind je veel verschillende tafels; van een Indische tafel tot een Spaanse tafel. Super divers dus! 

Recepten
De recepten zelf zijn net als de tafels erg afwisselend: er staat voor iedereen wel iets lekkers tussen. Ook de moeilijkheidsgraad van de gerechten verschilt, al staat dit niet vermeld. Wat ook niet vermeld staat is het aantal personen waarvoor dit recept is, dit missen wij toch wel een beetje.

De recepten zijn duidelijk en kort uitgelegd, dit maakt de meeste recepten simpel om te maken. De ingrediënten zijn zo nu en dan wel wat lastiger te vinden; voor sommige recepten zul je naar een vishandel, toko of speciaalzaak moeten. Bijvoorbeeld voor de ‘Sambal goreng telor’ zul je even langs de toko moeten voordat je aan de slag kan. 

Het is duidelijk aan dit boek te zien dat het geschreven is door een familie. De familierecepten vliegen je om de oren: heerlijk! Ook thuis versies van gerechten uit het restaurant van Niven en Virginie: Triptyque, zijn verwerkt in dit boek. Dit zorgt voor alledaagse tafels die je heerlijk met het gezin op kunt peuzelen tot tafels die je kunt voorschotelen als je hoog bezoek hebt. 

Al met al…
Al met al is dit een fijn, overzichtelijk boek voor een thuiskok die open staat voor bijzondere gerechten en houdt van een familie-/vriendendiner. Dat het boek ingedeeld is in tafels is wat ons betreft een groot pluspunt; dan hoeven we zelf niet meer na te denken over welke gerechten bij elkaar passen!  

Ben jij benieuwd geworden naar ‘Groente menu’s’? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd! 

Groente menu’s
Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz
€29,99 | Kosmos Uitgevers
ISBN 9 789 021 588 16 2
Auteursfoto: Darcey Supelli

Groente menu's

 

Summary
REVIEW: Groente menu's
Article Name
REVIEW: Groente menu's
Description
Groente Menu’s is het kookboek van sterrenchef Niven Kunz en zijn vrouw. Een kookboek vol heerlijke recepten uit verschillende keukens.
Author
Jitske IJlstra
Volg Jitske

Jitske IJlstra

Creatieve foodie at De Hippe Vegetariër
Jitske is een echte creatieveling, onder andere met koken. Ze is vaak in de keuken te vinden om nieuwe (duurzame) recepten te testen. Waar ze die inspiratie opdoet? Op reis! Wanneer het kan is Jitske graag in het buitenland om nieuwe (eet)culturen te ontdekken. Ze hopt dan van terrasje naar terrasje. Op dat terrasje zal je Jitske nooit alleen aantreffen, haar energie haalt ze namelijk uit gezelligheid.
Jitske IJlstra
Volg Jitske

Latest posts by Jitske IJlstra (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt