REVIEW: Heel Holland bakt vegan
Tessa Emmen

REVIEW: Heel Holland bakt vegan

dinsdag 04 juli 2023
Ontdek de heerlijke wereld van Enzo Pérès-Labourdette, de winnaar van Heel Holland Bakt, in zijn eerste bakboek: 'Heel Holland bakt vegan'. Hierin deelt hij handige stap-voor-stap recepten voor echte Franse vegan patisserie. Met een prachtig ontworpen omslag, uiteraard door Enzo zelf. Hij bewijst dat vegan bakken net zo lekker kan zijn als het traditioneel met boter en ei. Zelfs meesterbakker Robèrt van Beckhoven is overtuigd! Van simpele tapenadevlinders tot roze kadetjes, frambozentartelettes en een verrukkelijke bûche met kastanje en hazelnoot, er is een heerlijk vegan bakrecept voor elk moment van de dag. Dus, lees snel verder en ontdek wat wij van dit bakboek vinden.

Inhoud en structuur
In het voorwoord neemt Enzo ons mee in de spannende dagen voorafgaand aan zijn eerste opnamedag bij Heel Holland Bakt. Hij deelt zijn ervaringen en vertelt over zijn gezonde zenuwen. Bovendien stelde hij zichzelf de uitdaging om plantaardig te gaan bakken, na al veel ervaring te hebben met lactosevrij bakken. Door uitgebreid onderzoek te doen en te experimenteren met verschillende technieken en ingrediënten, wist hij uiteindelijk prachtige creaties te creëren. Enzo heeft veel geleerd tijdens zijn deelname aan Heel Holland Bakt en wil deze kennis graag met ons delen in zijn bakboek.

Hoewel veel zoetigheden traditioneel dierlijke producten bevatten, kunnen deze gemakkelijk worden vervangen. In het hoofdstuk 'Het vegan keukenkastje' vertelt Enzo welke ingrediënten hij graag gebruikt als vervanging voor melk, boter, eieren en gelatine. Daarnaast deelt hij enkele van zijn keukenkast helden en legt uit waarom ze zo belangrijk zijn.

Het bakboek begint met een aantal basisrecepten die je als basis kunt gebruiken voor een ander recept, zoals botercrème. Vervolgens is het boek onderverdeeld in recepten voor 'Le goûter', 'L'apéritif' en 'Le dessert'. Le goûter is een lekkernij die je na school of in het weekend rond vier uur neemt om wat extra energie te krijgen. Terwijl het avondeten in Frankrijk wordt bereid hoef je daar zeker niet zonder eten te zitten. In Frankrijk is het gebruikelijk om voor het diner nog een l'apéritif te nuttigen, zoals frisse bitterballen met erwten en dille. En natuurlijk bevat het boek ook dessertrecepten, waaronder een heerlijke oreo cheesecake! Het boek sluit af met een handig register waar je de recepten en ingrediënten kunt opzoeken. Zo kun je gemakkelijk jouw favoriete recept terugvinden.

Lay-out
Met de prachtige groene kaft, versierd met weelderige planten, wordt direct duidelijk dat dit kookboek volledig gewijd is aan heerlijke plantaardige recepten. De kleuren groen en roze komen niet alleen terug op de kaft, maar ook in het binnenwerk en op de pagina's zelf. De foto's van de gerechten stralen een energie uit en zijn vrolijk om naar te kijken. Het is duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan de styling, met de gerechten geserveerd op prachtige bordjes en met gebruik van andere props om het geheel perfect af te maken. Je merkt meteen dat het hier om de verfijnde wereld van de Franse patisserie gaat, waarbij elk gerecht met uiterste precisie wordt bereid. Stuk voor stuk zijn het parels om te zien en het is dan ook geen wonder dat Enzo winnaar van het programma is!

Recepten
In dit kookboek vind je uitsluitend 100% vegan recepten, wat vrij uniek is voor Franse patisserie! Elk recept wordt uitgebreid behandeld, met een introductie vooraf. Bij elk recept staat aangegeven voor hoeveel personen het is en de ingrediënten zijn onderverdeeld in de verschillende onderdelen van het gerecht. De bereidingsstappen zijn gedetailleerd, maar dat is essentieel omdat de recepten wat meer werk vereisen. Om het begrijpelijker te maken, zijn er bij sommige gerechten foto's van de verschillende bereidingsstappen toegevoegd. Bovendien worden bij elk gerecht het benodigde bakgerei vermeld, wat ontzettend handig is!

Al met al…
Is 'Heel Holland bakt vegan' van Enzo Pérès-Labourdette een heerlijke ontdekkingstocht in de wereld van vegan Franse patisserie. Met prachtige styling en foto's van de gerechten krijg je direct zin om de keuken in te duiken. De gedetailleerde recepten zorgen ervoor dat je stap voor stap kunt genieten van de heerlijke creaties. Enzo deelt niet alleen zijn passie voor vegan bakken, maar ook zijn ervaringen en tips. Dit kookboek is een absolute aanrader voor iedereen die wil genieten van smaakvolle en plantaardige zoetigheden.Benieuwd geworden naar ‘Heel Holland bak vegan of heb je dit kookboek al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!Heel Holland bakt vegan
Bol.com | Libris
Enzo Pérès-Labourdette
27,99 | Kosmos Uitgevers 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.