Review: no waste groenten
Demi Spaander

Review: no waste groenten

dinsdag 29 november 2022
Het minimaliseren van afval en het volledige potentieel van groente benutten, dat is de passie van de schrijfster Sophie Gordon van het kookboek 'no waste groenten'. Wij vinden het een ontzettend mooi initiatief om de hoeveelheid huishoudelijk afval te minimaliseren en de CO2 uitstoot te verminderen. Lees snel verder om te ontdekken wat dit bijzondere kookboek jou te bieden heeft. 

Inhoud en structuur 
Het kookboek begint met een uitgebreide introductie over de schrijfster en informatie over hoe je jouw "zaken op orde kunt krijgen" in je eigen keuken. Hier staan leuke tips over hoe je praktischer boodschappen kunt doen en je keuken kunt voorbereiden op een duurzamere levensstijl. Vervolgens is het opgebouwd in zes seizoenen die Sophie zelf heeft bedacht. Ze kwam erachter dat er veel overlap zit tussen de seizoenen wat betreft groente en fruit. Wanneer we het jaar in zes seizoen delen wordt het ons makkelijker gemaakt om meer grip te krijgen op wat er daadwerkelijk groeit en verkrijgbaar is. Het boek bevat 130 plantaardige recepten waarin groente de hoofdrol speelt.  

Lay-out 
Het kookboek heeft een logische opbouw. Het start met de keuken essentials en verloopt vloeiend naar het eerste seizoen. Hier wordt overzichtelijk weergegeven welke 4 groente en (meestal) 1 fruitsoort de hoofdrol spelen. Vervolgens worden deze groente en fruit uitgelicht met daaropvolgend een heerlijk recept. Elk recept wordt afgesloten met no waste-tips zodat er écht niets verloren gaat. Het boek sluit af met de favoriet van Sophie; bijgerechten. Van dips tot chutney en pesto, dit kun je allemaal hier vinden. Ideaal om bij de recepten te serveren.

Wat opvalt is dat de recepten geen nummering bevatten van de stappen, maar er in een verhaalvorm wordt uitgelegd hoe je het recept bereidt. Echter doet dit gelukkig niets af aan de leesbaarheid van de receptuur. De fotografie van de recepten, gemaakt door Issy Croker, hebben een rustige uitstraling. Door de kleurrijke combinaties wordt je direct geïnspireerd om de recepten te proeven. Verder staan er illustraties in van Holly Ovenden wat een mooie en speelse samenhang geeft aan het boek.

Recepten 
De plantaardige recepten zijn voor twee, vier, zes of meer personen. Dit maakt het zeer gemakkelijk om de recepten te halveren of te verdubbelen. Het boek fungeert als een globale handleiding voor een duurzamer en seizoensgebonden eetpatroon. Echter kan de beschikbaarheid per jaar verschillen dus Sophie stimuleert om je eigen draai aan de recepten te geven. Er wordt niet vermeld hoelang het bereiden van het recept duurt. De lengte van de ingrediëntenlijst valt wel mee. Het basis ingrediënt van alle recepten is groente (of fruit) wat op smaak wordt gebracht door een handjevol kruiden. De meeste, zoals peper, zout en knoflook zullen vele al in huis hebben. De kruiden zijn makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. 

Al met al...
...Is dit een inspirerend kookboek voor iedereen die geïnteresseerd is in een duurzamer en plantaardig(er)leven. De praktische tips geven je direct handvaten om mee aan de slag te gaan. Laat jij je ook verassen met deze unieke recepten?
 

Benieuwd geworden naar 'no waste groenten' of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!


no waste groenten
Bol.com | Libris
Sophie Gordon
 
€32,50 | Good Cook 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.