...

Kookboek: Vandaag VEGAN!

door | 7 jan 2019 | Kookboeken, Vegan, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Vandaag VEGAN! is het nieuwste kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. Eerder schreven zij onder andere ‘Donderdag Veggiedag’, ‘Veggie voor starters’ en ‘Veggie in 30 minuten’. Voor hun jongste telg doken zij de 100% plantaardige keuken in om hun favoriete vegan gerechten te bundelen; smakelijk en informatief voor zowel de doorgewinterde veganist als voor de nieuwsgierige starter.

Vegan: inspirerend, behapbaar én lekker
Miki en Kristen zijn al 30 jaar lang dol op vegetarisch eten. De voorliefde ontstond in de restaurantkeuken van de Warempel, maar is inmiddels uitgegroeid tot heel diverse fulltime baan. Met nog evenveel liefde staan zij vandaag de dag namelijk in hun vegetarische kookstudio in Gent waar zij recepten bedenken, kookboek schrijven en kooklessen geven. Aanschuiven voor een smakelijke Table d’Amis kan ook!

De laatste jaren experimenteerden deze dames steeds meer met plantaardig eten. Hun vegan kookboek is dan ook een logisch gevolg. ‘’Weinig bewegingen werken zo inspirerend als de veganistische. Het is spectaculair om te zien hoeveel effect je kunt hebben door geen gebruik meer te maken van dieren.’’ aldus Miki en Kristen. 100% vegan dus dit kookboek, maar let op: dat betekent echt niet dat je concessies hoeft te doen. De verrassende recepten doen namelijk niet onder voor ‘’het origineel’’.

Boter, kaas en eieren: maar dan anders
Vandaag VEGAN! trapt af met Comfort Food hoofdgerechten die zijn onderverdeeld in alternatieven voor melk, kaas en eieren. Wanneer gebruik je welk alternatief? Waar kun je deze alternatieven kopen en wat kook je er dan mee? Dit boek is een heuse vegan leerschool!

Wist je bijvoorbeeld dat de zachte smaak van havermelk perfect is om een bechamelsaus te maken? (Tip: Heerlijk in combinatie met een klassieke lasagne!) Of dat alle kazen 1 ding gemeen hebben? Namelijk de umami-smaak! Door umami op een andere manier aan het recept toe te voegen, hoef je de smaak van kaas dus niet te missen. Zo kun je met edelgistvlokken en bleke miso een mac ’n cheese maken waar je van gaat watertanden. Tot slot in dit hoofdstuk: het vervangen van een ei. Een ei lijkt misschien onmisbaar in de keuken; je gebruikt het immers om te paneren, binden, laten rijzen of een schuimig dessert te maken. Miki en Kristen ontdekten tijdens hun experimenten echter dat ook een ei vervangbaar is, door zijden tofu bijvoorbeeld. Zo kun je ook op plantaardige wijze een heerlijke quiche met pompoen uit de oven toveren!

De info uit het eerste hoofdstuk wordt in de twee daaropvolgende hoofdstukken uitgediept. Zo vind je, al bladerend door het hoofdstuk ‘Specials’, feestelijke recepten zoals olijvenmuffins, broodvlaai voor bij de brunch en kleurrijke carpaccio van watermeloen. Die doet het goed als gangmaker op een zomerfeest! De coquilles van koningsoesterzwam misstaan juist zeker niet op een winterse tafel. Het boek sluit af met gouden tips en recepten voor desserts waar je blij van wordt. Hoe klinken een pruimencrumble met amandelen of een zalige chocoladetaart voor jou? Mogelijk niet de eerste desserts waar je bij de vegan keuken aan denkt, maar het resultaat is verrassend lekker! Ga jij ook aan de slag?

Uit eigen keuken
Inhoudelijke kennis, ontdekkingen, inspiratie en handige tips & tools worden in ‘Vandaag VEGAN!’ op prettige manier afgewisseld. De uitwerking van de recepten, de foto’s en de manier van schrijven roepen als het ware stuk voor stuk; ‘’Dit kan jij thuis ook!’’ Ondanks dat je niet alle ingrediënten bij de supermarkt om de hoek zult vinden en ze soms lastig klinken, zijn (bijna alle) recepten naast smaakvol en innovatief ook echt haalbaar in een doordeweeks menu.

Kortom:
‘Vandaag VEGAN!’ inspireert om vandaag nog naar de supermarkt (of biowinkel) te rennen en boodschappen in te slaan voor een plantaardig brunch-gerecht, hoofdgerecht of dessert. 100% vegan gedoe? Nee! Met dit kookboek tover je in een handomdraai namelijk smaakvolle en creatieve blijmakers op tafel die ook nog eens goed zijn voor dier en milieu!

Vandaag VEGAN!
Miki Duerinck en Kristin Leybaert
Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij nv
ISBN: 978 90 223 3553 6
Prijs: €22,50

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

 

 

 

 

Summary
Kookboekrecensie: Vandaag VEGAN!: Miki Duerinck en Kristen Leybaert
Article Name
Kookboekrecensie: Vandaag VEGAN!: Miki Duerinck en Kristen Leybaert
Description
Het kookboek Vandaag VEGAN! van Miki Duerinck en Kristen Leybaert is een smaakvol kookboek dat inspireert om de plantaardige keuken in te duiken.
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt