Zin in een verrassende burger? Probeer dan het kookboek Veggie & Vegan hamburgers van Jonathan Hade. Het boek staat vol recepten voor vegetarische én veganistische burgers: van een kastanje-paddenstoelen-pastinaakburger tot aan grilled halloumi. In dit boek vind je smakelijke recepten voor zelfgemaakte buns, hamburgers, sauzen en nog meer!
Dit is het recept voor een hartverwarmende kastanje-paddenstoelen-pastinaakpatty met rodewijn-pepersaus en geroosterde rozemarijn. Samen met de krachtig gekruide saus en het licht nootachtige aroma van kastanjes en paddenstoelen heeft deze burger een bijzondere herfstachtige smaakbeleving. In combinatie met de zelfgemaakte hamburger bun heb je een compleet zelfgemaakte vegetarische hamburger!
Ingrediënten
Voor 6 burgers
Voor de burger
3 sjalotten
1 teentje knoflook
50 g boter
200 g kastanjes, gekookt
200 g kastanjechampignons of eekhoorntjesbrood
plantaardige olie
100 g pastinaak
1 handvol peterselieblad
2 tl Provençaalse kruiden
peper en zout
2 el paneermeel
Voor de saus
1-2 el vierseizoenen-peper
2 el boter
4 sjalotten
250 ml rode wijn
300 ml groentebouillon
400 ml room
Voor het beleg
3 takjes rozemarijn
boter
300 g feta
250 g kerstomaatjes
Maak ook zelf je hamburgerbroodjes met dit recept!
Bereidingswijze
1. Maal voor de saus de peperkorrels in de vijzel fijn. Laat de boter in een pan op een middelhoog vuur schuimen en bak de peperkorrels aan. Pel de sjalotten, snijd er dobbelsteentjes van en voeg ze toe. Zodra de sjalotten glazig zijn, schenk je de rode wijn erbij en laat je hem inkoken (ongeveer tot een derde deel over is). Schenk dan de groentebouillon erbij en laat weer flink inkoken.
2. Schenk de room erbij en laat inkoken tot de gewenste dikte.
3. Pel voor de patty’s de sjalotten en het teentje knoflook, hak ze fijn, bak ze in boter glazig en haal ze uit de pan. Maak de kastanjes en de paddenstoelen schoon, hak ze in grove stukken en bak ze 5-10 minuten aan in een beetje olie. Laat het mengsel iets afkoelen en doe het in de blender. Voeg de geschilde pastinaak, sjalotten, knoflook en peterselie toe en pureer kort. Breng op smaak met de kruiden en bind met het paneermeel. Ris voor het beleg de rozemarijnnaaldjes van de takjes en bak ze in een royale hoeveelheid boter knapperig. Was de kerstomaatjes en snijd ze in vieren.
4. Maak je handen nat, vorm de patty’s en bak ze op een middelhoog vuur in een beetje olie knapperig.
5. Snijd de broodjes doormidden, rooster ze in een grillpan en besmeer ze met de saus. Leg de patty op het broodje, beleg met verbrokkelde feta, kerstomaatjes en rozemarijn. Leg de bovenkant van het broodje erop en serveer direct.
Tip: Lekker met een goede rode wijn
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!!
Veggie & Vegan hamburgers
Jonathan Hade
Uitgeverij: Deltas/Chantecler
Van t weekend heb ik deze kabouters m hamburgers gemaakt. Ik kon geen kastanjes krijgen, die heb ik vervangen door kikkererwten uit blik te gebruiken. Ze waren heerlijk!! De saus is ook een aanrader!! Voor herhaling vatbaar.
Oeps mijn telefoon heeft er wat leuks van gemaakt zie ik . Er zaten geen kabouters in de hamburgers