Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Caribische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Het Caribische kookboek van Helmi Smeulders. Dit tropische boek neemt je mee naar de prachtige eilanden en brengt het vakantiegevoel binnen handbereik! Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Caribische gebied
Het Caribisch gebied is een verzamelnaam voor honderden eilanden, waaronder de ABC-eilanden, en landen rondom en in de Caribische zee. Wanneer we denken aan deze eilanden dromen we weg van witte stranden, azuurblauwe zee en tropische temperaturen. Het is dan ook niet zo gek dat dit gebied een populaire vakantiebestemmingen is! De keuken reflecteert de geschiedenis van het gebied en het samenkomen van verschillende landen en volken. Het gebied is daarentegen niet over één kam te scheren! Alle eilanden en landen hebben hun eigen sterke karakter en cultuur en laten dit graag terug komen in geur- en kleurrijke gerechten met lokale producten.
Curaçao en het Caribische leven
Het boek Het Caribisch kookboek is geschreven door Helmi Smeulders. Ruim twintig jaar geleden besloot ze Nederland te verruilen voor het prachtige Curacao en daar heeft ze geen seconde spijt van gehad. Steeds meer werd ze beïnvloed door de Caribische smaken en kleuren en leerde de Brabantse bourgondiër onder andere zongerijpt fruit en geurige kruiden kennen. Met haar kookboek biedt ze culinaire inspiratie voor zwoele zomeravonden, intieme diners met vrienden en familie of een luie dag aan het strand. Het boek bevat recepten voor elk moment van de dag. Zo hebben we heerlijke ontbijtrecepten zoals een smoothiebowl en gekarameliseerde ananas. Je kunt lunchen met wafels van bakbanaan en genieten van zwarte-bonen burgers op het strand in één hand en een pina colada in de ander! Het is een veelzijdig kookboek met allerlei soorten recepten. Waan je in the island life en haal de zomer in huis!
Producten
Kleur, geur, pit en lokale producten; je vindt het in deze keuken allemaal terug! Kenmerkend zijn zongerijpt fruit, heerlijke groenten, geurige kruiden en een grote verscheidenheid aan tropische vis. Maar ook kent het boek gelukkig veel vegetarische gerechten zoals quesadillas, bananenchips, koolsla en kokosmakronen. Door het verleden en de omgeving van het gebied kent de traditionele keuken veel ingrediënten zoals cassave, bakbanaan, kokosnoten en bijvoorbeeld pepers.
Gerechten
Tegenwoordig zijn eilanden een stuk minder afhankelijk van wat er op eigen bodem groeit en komt er steeds meer variatie in de beschikbare producten en gerechten. Op de bruisende markten kan je allerlei soorten groente, fruit en andere producten halen vanuit andere landen. Hierdoor is ook duidelijk te zien dat de keuken steeds meer beïnvloed wordt door andere gebieden en landen. Curacao verbouwt zelf voornamelijk okra, pompoen, komkommer, maïs, bakbanaan, mango en papaja, die vaak terugkomen in gerechten. Traditionele gerechten uit de Caribische keuken zijn bijvoorbeeld Funchi (moes van maismeel), Arepa’s (broodjes van maismeel) of heerlijke (vegetarische) soatosoep.
Heb jij weleens gerechten uit de Caribische keuken geproefd? Wat is je favoriete gerecht? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!
Het Caribische kookboek
Helmi Smeulders
Uitgever: New Amsterdam
ISBN: 9789046827185
Prijs: €21,99
0 reacties