6 x wat je moet weten over bubbelwijn!
Remy Tolk

6 x wat je moet weten over bubbelwijn!

vrijdag 13 december 2019
Champagne, prosecco en cava. Niets is zo feestelijk als bubbelwijn! Om klokslag 12 uur op oudejaarsavond poppen wij natuurlijk de champagne open, maar ook bij je kerstdiner is bubbelwijn een heerlijk aperitief. Wist je bijvoorbeeld dat het drankje je eetlust opwerkt? Lees hier alles over bubbelwijn!

Als aperitief
Bubbelwijn wordt geassocieerd met feest, winnen, geslaagd zijn, rijkdom en luxe. Het wordt daarom niet zomaar gekocht door Nederlanders, maar vooral bij de speciale gelegenheden. Dat is jammer, want het zijn fantastische wijnen om te drinken als aperitief. Ze voldoen namelijk aan drie belangrijke kenmerken van een eetlustopwekkend drankje: ze zijn (vaak) droog, hebben bubbels en bevatten alcohol. Een uitstekend begin van je kerstdiner!

Zoet en droog, wit en rood
Bubbelwijn (eigenlijk mousserende wijn) is vaak droog, maar kan ook halfzoet of zelfs zoet zijn. Je kunt ze verkrijgen in wit, rosé en rood. Eigenlijk is bubbelwijn er dus in alle mogelijke varianten. Iedereen zijn eigen bubbelwijn!

Mixdrankjes
Bubbelwijn komt in een hoop populaire mixdrankjes voor. Denk aan de nu populaire Hugo, Kir Royal, Bellini of Aperol Spritz. Maar ook bij desserts kun je bubbels drinken. Zoete bubbelwijn is bijvoorbeeld heerlijk bij vers fruit met slagroom, denk aan Moscato d’Asti.

Kracht van de bubbel
De bubbels in de wijn zijn niet allemaal even krachtig. De minst krachtige noemen we pétillant of parelend. Dit is een heel zachte bubbel die vaak spontaan in de wijn gekomen is. Op deze wijnen zit gewoon een kurk. Wijn met iets meer bubbel heet frizzante. Dit is echt al een duidelijke bubbelende wijn. De fles wordt afgesloten met een kroonkurk of een schroefdop. De krachtigste bubbel is de spumante. De fles heeft een champagnekurk die op zijn plek wordt gehouden door een stalen netje: een muselet.

Hoe krijg je de bubbel in de fles?
Er zijn verschillende methoden om bubbelwijn te maken. De minste is gewoon koolzuur in de wijn spuiten, dit is goedkoop en mag niet overal. Ook kun je wijn twee keer laten vergisten op een stalen vat dat hermetisch afgesloten is. Zo houd je de bubbels die hierbij ontstaan in het vat en dus in de wijn. De laatste en mooiste methode is een wijn zonder bubbels te bottelen en in de fles zelf een tweede keer laten vergisten. Nu zitten de bubbels al direct in de fles!

Traditionele methode
Deze laatste methode heet in de champagne de Methode Champenoise. Bij alle andere wijn wordt dit de Methode Traditionnelle genoemd. Bekende voorbeelden zijn de Spaanse cava’s, Franse crémants, Duitse sekts en de Italiaanse Franciacorta. De Franse crémant de Bourgogne is een betaalbaar alternatief voor champagne. Zeker als hij wordt gemaakt van alleen chardonnay en/of pinot noir.

Kooptips onder de €15,-
Nu weet je iets meer van bubbelwijnen. Welke moet je nu kopen? Met champagne zit je altijd goed, maar dan ben je wel veel geld kwijt. Wij hebben liever drie goede alternatieven voor de prijs van één fles champagne ;) Zo kun je de 1e en 2e kerstdag én met oudejaarsavond een mooie fles opentrekken. Al jaren maken wijnjournalisten in december lijstjes met betaalbare bubbelwijn onder de 15 euro. Al jaren komen daar dezelfde namen uit. Deze drie zijn moeite waard en qua prijs-kwaliteit erg goed.

  1. Langlois Extra Crémant de Loire, Gall en Gall, droog (Brut) wit voor €12,-

  2. Crémant de Bourgogne van Marsigny, verkrijgbaar bij de Jumbo in wit en rosé, beide droog (Brut) en €9,99

  3. Cava Copa Sabia van de Hema, in wit en rosé, beide droog (Brut) en €7,50 per stuk of €12,- voor 2 stuks.


P.S. Mijn eigen favoriet? Dat is de Schlumberger Brut Nature Sekt, maar die is alleen online te krijgen voor circa 13,- per fles. Te vinden bij verschillende leveranciers via Google.

Wat drink jij het liefst met Oud en Nieuw? Of als aperitief bij het kerstdiner? Laat ons jouw favoriete bubbelwijn weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de champagne, gemaakt door David Tadevosian. Je downloadt de foto hier.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.