De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! We beginnen vandaag met de Franse Bourgogne en een van haar mooiste wijnen: de Chablis. In dit artikel leer je alles over het gebied, deze wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!
Franse Bourgone en de stad Chablis
In het oosten van Frankrijk ligt de Bourgogne. Oud, beroemd, heuvelachtig en doorspekt met tradities. Dit gebied is de thuisbasis van de pinot noir en de chardonnay. Deze druiven staan hier aangeplant op de kalkbodems van de zeer versnipperde, vaak kleine wijngaarden. Het gebied produceert vooral witte en rode wijn maar ook de mousserende crémant is een bekende verschijning.
Op ruim 100 km ten noordwesten van de Bourgogne ligt de stad Chablis, naamgever van het wijngebied Chablis. Ondanks dat het los ligt van de rest van de Bourgogne hoort het er wel bij. Dit wijngebied ligt in het departement Yonne, naar de rivier die er doorheen stroomt. Door de wat noordelijker ligging is het klimaat er iets natter en koeler dan in de rest van de Bourgogne. Dat is dan ook de reden dat er voornamelijk witte wijn wordt gemaakt, uiteraard van de chardonnay druif, die hier Beaunois wordt genoemd.
Kalkbodems zorgen voor een a-tyische Chardonnay
Deze beendroge witte wijn heeft als bijnaam “oesterwater” en heeft een duidelijke minerale smaak. Dit komt door de miljoenen jaren oude vettige kalkbodem die soms honderden meters dik is. Dit zijn overblijfselen van een verdwenen oude binnenzee. Het kalk is gevormd door restanten van schelp- en schaaldieren en inktvisjes. De wijn krijgt normaal gesproken geen houtrijping en blijft daardoor fris en verteerbaar. Chardonnay uit het zuiden smaakt vaak wat rijper en Chablis meer naar groene appel en citrus. Nieuwe wereld chardonnay smaakt zelfs naar tropisch fruit en hout. Liefhebbers van deze druif zullen dan ook een a-typische chardonnay proeven als ze Chablis drinken. Maar wel een héél lekkere.
De druiven hebben last van het wisselvallige weer. Kou, regen en soms late vorst hebben allemaal hun weerslag op de wijnbouw. Chablis staat er om bekend om in de lente kleine kacheltjes tussen de stokken te zetten om te voorkomen dat de nachtvorst alles stuk vriest. Toch gaat soms een deel van de oogst verloren, ook door grote hagelstenen.
Vier classificaties van de Chablis
Chablis kent 4 classificaties, van laag naar hoog: petit Chablis, Chablis, Chablis premier cru en Chablis grand cru. De wijn die ik nu in mijn glas heb is een zeer goed gemaakte, biologische petit Chablis van Domaine Jean Goulley uit 2016. De wijn heeft een rijk aroma van wit fruit en een mooie strakdroge smaak met hoge zuren en tonen van citrus, klein bittertje in de afdronk. Fris en zonder houtsmaak. Daarnaast proef ik een vleugje karnemelk, wat komt door de malolactische (2e) gisting. Tijdens de rijping heeft de wijnboer de dode gistcellen niet verwijderd, maar juist doorgeroerd. Deze zijn gedeeltelijk opgelost en geven een lekkere vettige smaak mee. Ook de geur van deze Petit Chablis is typisch: ik herken de typische honing (en boter) van de Chablis. Het is geen bewaarwijn dus meteen drinken. De wijn is het lekkerst op een graad of 10. Kwartiertje uit de koelkast dus voordat je hem drinkt.
Petit Chablis & Asperge recepten
Wil je naar aanleiding van ons verhaal een Chablis proeven? Wij dronken de Petit Chablis van Domain Jean Goulley, afkomstig uit de rand van deze Franse Bourgogne. Echt een illustratief voorbeeld van Remy’s verhaal, je proeft de kalkbodems in zijn metaalachtige zuren, mooi gebalanceerd door fris citrusfruit. Een perfecte wijn om te drinken bij de asperge (groen én wit) die nu net weer in het seizoen zijn. Wat dacht je van één van onderstaande recepten? De Petit Chablis kan je online bestellen via Wine & Roses!
Dank aan Shutterstock voor de foto van Chablis door RICIfoto en Shyripa Alexander.
Drink jij de Chablis? Wat vind je er van en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!
Hartstikke leuk artikel!
Dank Rik, leuk om te horen!