...

Verschil tussen de oude en nieuwe wereld

door | 23 dec 2017 | How to, Wijn

Print Friendly, PDF & Email

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: wat is het verschil tussen wijn van de oude en nieuwe wereld? Europa en Noord-Afrika worden gezien als de oude wereld, maar was is dan de nieuwe wereld? En hoe merk je het verschil tussen beiden bij dezelfde soort wijn? Niek legt het je uit aan de hand van twee flessen Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland en de Bourgogne! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!

Wat is de nieuwe wijn wereld?
De nieuwe wereld draait om vrijheid en innovatie. Hierbij doen de wijnmakers wat ze willen met verschillende druivenrassen, en manieren van werken en plekken. In de Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland proef je het verse kersenfruit, de bitterheid van de grapefruit en een toets van Aloë Vera. De wijn proeft ‘modern en energiek’. In de mond is het sappig, speels en dynamisch. Keerzijde is dat het houtgebruik een soort karamellaagje aan de wijn geeft, wat de heldere intensiteit van de wijn vermindert. Deze wijn is het lekkerst om mee te borrelen. Het voordeel van de nieuwe wereld is what you see is what you get: als je een Pinot Noir bestelt, krijg je er ook echt één.

Wat is de oude wijn wereld?
De oude wereld gaat om herkomst en identiteit, al eeuwenlang op de zelfde manier en zelfde plek wijn te maken en constant de herinnering van die bodem en cultuur terug te brengen. De Pinot Noir uit de Bourgogne heeft meer structuur (iets vleziger) en meer tannines (een verbindingselement dat uit druivenschillen en hout komt). Het is een meer ‘volwassen’ wijn die wat meer aards en rustig is. Deze wijn is het lekkerst bij het eten. Het voordeel van de oude wereld is dat het heel complex is: elke wijngaard heeft zijn eigen karakteristieken. Zo kan je verschillende wijnen van verschillende plekken ontdekken!

Proost!

Heb jij ook een prangende wijnvraag? Laat het ons weten! Wie weet geeft Niek dan in zijn volgende filmpje antwoord op jouw vraag!

Dank aan Shutterstock voor de foto. 

Summary
Het verschil tussen de oude en nieuwe wereld van wijn
Article Name
Het verschil tussen de oude en nieuwe wereld van wijn
Description
Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: wat is het verschil tussen wijn van de oude en nieuwe wereld? Europa en Noord-Afrika worden gezien als de oude wereld, maar was is dan de nieuwe wereld? En hoe merk je het verschil tussen beiden bij dezelfde soort wijn? Niek legt het je uit aan de hand van twee flessen Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland en de Bourgogne! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten!
Author
Niek Beute
Volg Niek

Niek Beute

Wijn-expert at Vinoniek
Niek is de wijn-expert van De Hippe Vegetariër. Op zijn eigen wijnplatform Vinoniek deelt hij zijn passie voor wijn en neemt hij mensen mee in het verhaal achter deze bijzondere wereld. Als sommelier heeft hij aan de absolute top gewerkt, maar zijn passie reikt verder. Wijn is een beleving en heeft in zijn ogen een veel kleiner publiek dan het verdient. Niek ambieert een wijnwereld toegankelijk te maken voor het grote publiek!
Niek Beute
Volg Niek

Latest posts by Niek Beute (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt