Spoedcursus wijn: witte wijnen
Jacqueline Borgers

Spoedcursus wijn: witte wijnen

woensdag 18 december 2019
Als je een wijnkaart opent lees je allemaal namen van druivenrassen, wijnhuizen, streken, dorpen en landen. Hoe moet je ooit jouw wijn kiezen? Daarom is het handig om te weten welke druivenrassen er zijn, welke de typerende smaakkenmerken daarbij horen en welke verschillende namen gangbaar zijn voor dit type wijn. Zo leest de wijnkaart voortaan veel gemakkelijker! Deze week bespreken we de witte wijnen.

Chardonnay  
- Komt uit: Bourgogne en Champagne in Frankrijk. Maar ook uit Californië, Zuid Afrika, Australië en Chili.
- Smaakkenmerken: tropisch fruit (mango, passievrucht, perzik, meloen, ananas), citrusfruit, specerijen, noten, room en boter. Bij houtrijping proef je ook vanille, toast, honing, milde zuren en een extra volle smaak.
- Typische wijnen van de chardonnay druif: Chablis, Macon Fuisse, Meursault, Pouilly Fuisse en Champagne blanc des blanc. Deze naam kan slaan op de plaats, de streek of het wijnhuis.

Sauvignon blanc
- Komt uit: Loire, Bordeaux en Begerac (Dordogne) in Frankrijk. Maar ook uit de koelere delen van Zuid-Afrika.
- Smaakkenmerken: gemaaid gras, groene vruchten, fris, hoge zuren, kruisbessen, citrusfruit en soms asperges en grapefruit.
- Typische wijnen van de Sauvignon blanc druif: Pouilly Fume, Sancerre en Touraine. Deze naam kan slaan op de plaats, de streek of het wijnhuis.

Pinot grigio 
- Komt uit: Elzas in Frankijk en Veneto en Fruili in Italië.
- Smaakkenmerken: licht rokerig, aromatisch, nootachtig, specerijen, fruit als peer en tropische vruchten, mineralen, zachte zuren, krachtige smaak. Varieert van droog tot zoet.
- De pinot grigio druif komt enkel voor in wijnen met de naam Pinot Grigio of Pinot Gris.

Vernaccia
- Komt uit: San Gimignano uit Toscane in Italië.
- Smaakkenmerken: droge witte wijnen met milde maar frisse zuren, licht aromatisch, kruiden als anijs, venkel of dille met in de afdronk vaak een bittertje. Soms amandeltonen en licht kruidig.
- De wijnen met de Vernaccia druif heten vaak Vernaccia DI San Gimignano. Dit wil zeggen de vernaccia druif uit San Gimignano.

Macabeo (Viura)
- Komt uit: Rioja en Penedes in Spanje en Cotes de Roussillon in Frankrijk.
- Smaakkenmerken: dankzij de zon bereikt deze wijn een hoog suikergehalte en daardoor een hoog alcoholgehalte. De wijnen afkomstig van deze soort zijn amberkleurig tot geelachtig, licht en fris, fruitig en aromatisch met bloemengeuren en zachte fruitgeuren, waarin de geur van citrusschillen overheerst.
- Typische wijnen met de Macabeo (Viura) druif: Cava en Rioja Blanco.
- Tip: inprincipe moeten wijnen gemaakt van Macabeo (viura) jong gedronken worden.

Verdejo
- Komt uit: Rueda in Spanje
- Smaakkenmerken: fris, sprankelend, zeer mineraal, volle fruitigheid van citrus, voldoende zuren. Licht zacht kruidig karakter, met een klein bittertje. Soms een lichte anijstoon. Na enige jaren op fles krijgt de verdejo honingachtige tonen en duidelijke noot-smaken.
- Typische wijnen met de Verdejo druif: Marques de Riscal Verdejo, is een van de bekendste Spaanse wijnhuizen die je momenteel veel ziet in cafés in Nederland. Voor de rest wordt het vaak als de Rueda verkocht, wat de streek aanduidt.

Door gastblogger en sommelier Jacqueline Borgers van restaurant La Vina
Volg restaurant La Vina ook op Facebook!

Doe jij mee met deze stoomcursus wijn? Voel je je beter voorbereid voor Kerst en Oud & Nieuw? Of kies je nu andere wijnen? Verras ons dan met een foto of leuk berichtje via Facebook of Instagram! Gelukkige feestdagen gewenst alvast!

2 Reacties

Frankrijk, Californië, Zuid Afrika, Australië en Chili, Spanje. Heel wat landen waar witte wijnen vandaan komen. Ik dacht dat er ook in Duitsland wijn geproduceerd werd? Is er een reden dat je die hier niet noemt?

12:20 19 januari 2024

Hi Hans, Daar is geen reden voor, in dit artikel is slechts een selectie besproken om het hambaar te maken! Hartelijke groet, Mariëlle

12:20 19 januari 2024

Ik mis een beetje de verschillen die de warmte aanbrengt... het mi iets TE kort door de bocht. Bijv. de Chablis, met de Chardonnay druif uit een koelere streek is wat mineralig en koeler dat de Meursault. De laatste komt uit een warmer gebied waardoor de Chardonnaudruif 'vetter' en vanille-achtiger wordt. Een wereld van verschil. Maar wel een leuk initiatief

12:20 19 januari 2024

Hi Tida, Bedankt voor je reactie en ik begrijp absoluut wat je bedoelt. Het is geschreven voor 'beginners' en heb samen met Isabel geprobeerd zo kort mogelijk, toch voldoende informatie te geven! Uiteraad is er veel meer gedetailleerde kennis te delen, alleen is het dan geen 'hapbare tekst' meer! Vandaar op deze manier! Bedankt en fijne feestdagen!

12:20 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.