Inspirerende foodie: Simone van BioBites
Isabel Boerdam

Inspirerende foodie: Simone van BioBites

dinsdag 10 november 2015
Regelmatig ontmoet ik bijzondere mensen met een eigen verhaal op het gebied van voeding, sport en gezondheid. Ik vind het zelf ontzettend inspirerend om dit soort mensen te spreken, hun verhaal te horen en te begrijpen waarom zij een ‘foodie’ zijn geworden. Het begint immers niet zomaar, toch? Daarom wil ik deze mensen een plek geven op mijn blog, ik wil al deze verhalen in het zonnetje zetten en de inspiratie delen. Deze week aan het woord: Simone van der Heide, die na de constatering van het prikkelbare darm syndroom haar leefstijl omgooide. Tegenwoordig voelt ze zich weer als vanouds dankzij een Rawfood leefstijl en heeft ze Biobites opgericht om dit anderen ook te laten ervaren.

Het prikkelbare darm syndroom
Op mijn 27e verhuisde ik van Landgraaf naar Amsterdam. Ik had mijn geboorteplaats al op 18 jarige leeftijd verlaten en na veel omzwervingen was ik daar voor een studie terug gekeerd. Maar de grote stad bleef lonken en daarom besloot ik een baan te zoeken in onze hoofdstad. Omdat ik reeds 10 jaar in de horeca had gewerkt en daar op dat moment mijn passie lag, kwam ik terecht in een restaurant waar ik als sommelier aan de slag ging. Dit was van korte duur omdat het bedrijf failliet ging. Uiteraard vond ik dit erg jammer, maar ik had ook gemerkt dat werkdagen van 12 uur mij steeds vaker opbraken. Ik besloot dan ook om nog wel in de horeca te gaan werken, maar dan op een ander niveau, achter de schermen. Zo belandde ik op de salesafdeling van een hotel. Geen 12 uur meer werken, maar wel 8 uur achter een computer zitten. Dit bleek absoluut niet voor mij weggelegd en als snel zat ik thuis met een flinke griep. Deze ging niet over en ik merkte dat er meer aan de hand was. Mijn darmen waren ontzettend gevoelig, en reageerden op bijna alles wat ik at. Zelf werd ik ook steeds vermoeider. Volgens de huisarts had ik het prikkelbare darm syndroom. Daar was niets aan te doen, dus leer er maar mee leven was de boodschap.

Voeding als oplossing
Ik realiseerde me nu pas dat ik jarenlang roofbouw had gepleegd op mijn lichaam. Te Bourgondisch geleefd, teveel stress, altijd maar door gaan. Dus niet gek dat je lichaam je dan een halt toe roept. Ik was er heilig van overtuigd dat ik het probleem wel even zou oplossen. Dat is uiteindelijk ook voor het grootste deel gelukt, maar het heeft wel een tijd geduurd voordat ik me weer enigszins goed voelde. Ik begon me te verdiepen in voeding en zelfs cursussen en studies hierin te volgen. Ik merkte dat voor mij een glutenvrij, lactosevrij en (geraffineerde )suikervrij dieet en van biologische kwaliteit het beste was. Ik kwam in aanraking met ayurveda en macrobiotiek. Volgde hier kookcursussen in en paste het daar waar mogelijk toe. Ook mijn omgeving raakte geïnspireerd en zij spoorden mij aan om mijn inmiddels opgedane kennis te gaan delen. Zo ontstond de praktijk met voeding in evenwicht waarin ik mensen begeleidde met vergelijkbare klachten.

Rawfood levensstijl
Zelf merkte ik dat ik qua gezondheid wel stukken vooruit was gegaan, maar dat het in mijn beleving nog beter kon. Ik liet ook een aantal testen uitvoeren waaruit naar voren kwam dat ik een bacterie in mijn lichaam had die er niet thuishoorde. Ik nam mijn dieet weer onder de loep, waarna bleek dat het nog teveel suikers in de vorm van granen bevatte. Ik schrapte toen ook mijn glutenvrije granen en besloot om wat meer rawfood te gaan eten. Ik schafte een droogoven aan en een goede blender en stapte al vrij snel over op een 90% rawfood levensstijl. Uiteraard in het begin niet heel makkelijk, vooral als je in zuid Limburg woont (ik was inmiddels terug verhuisd om samen te gaan wonen) en met een carnivoor als partner. Ik voelde me echter goed bij het dieet. Mijn energie peil steeg en mijn darmklachten verdwenen bijna geheel. Het klaarmaken van de rawfood gerechten vond ik heerlijk om te doen en mensen om mij heen waren ook erg enthousiast. Zo ontstond het idee Biobites.

Biobites
Met Biobites wil ik een bijdrage leveren aan een groter bewustzijn met betrekking tot gezonde voeding. Voor velen is gezonde voeding nog een ver van hun bed show. Veelal omdat ze denken dat gezond eten niet lekker is. Een van de puurste vormen van voeding is echter die van rawfood. Voeding die ontzettend veel voedingsstoffen bevat en door het lichaam herkend wordt en direct opgenomen. Het produceren van de rawfood producten van Biobites is vaak een langdurig en arbeidsintensief proces. De crackers en koekjes worden met de hand gemaakt en na 30 uur op lage temperatuur te zijn gedroogd met de hand ingepakt. Het gehele productieproces vindt plaats in Landgraaf. Momenteel bestaat het team uit vier parttime medewerkers, twee wajongeren en twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol. Ik ben heel blij dat ik hiermee mijn eigen avontuur kan inzetten om andere mensen dit ook te laten ervaren!


Door Simone van der Heide, BioBites

Ben jij ook een foodie met een inspirerend verhaal? Heb jij een grote verandering doorgemaakt op het gebied van voeding, sport en gezondheid? Of een bijzondere kijk hierop? Laat het mij weten en misschien ben jij als volgende aan het woord in deze rubriek!

1 Reacties

Ik heb ook pds maar mijn lichaam reageert helemaal niet goed op rauwkost. Volgens de Ayurveda is het ook juist beter om warm en gekookt eten te eten. Wat ik jouw mening daarover?

12:16 19 januari 2024

Dag Marlies! Op De Hippe Vegetarier is ook veel geschreven over de Ayurveda. Hier een hele rubriek: https://www.dehippevegetarier.nl/leefstijl/ayurveda/. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Hartelijke groet, Isabel

12:16 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.