Marokko: de eetgewoonten
Isabel Boerdam

Marokko: de eetgewoonten

zaterdag 06 februari 2016
Begin januari heb ik twee weken rondgereisd door Marokko. Ik was er nog nooit geweest, wat een prachtig land! Ik ben vanaf Casablanca vertrokken, langs Rabat, Meknes en het religieuze Fes, via Midelt naar de sahara bij Merzouga waar ik onder de sterren geslapen heb (en hardgelopen!), en tot slot via prachtige Todra Gorge en de indrukwekkende kasbahs bij Ait Ben Haddou naar het romantische Marrakech. Een reis gevuld met natuurschoon, bijzondere gastvrije mensen en – hoe kan het ook anders – kook- en eetinspiratie. De komende vijf weken op zaterdag vertel ik jullie graag meer over deze reis! Vandaag over de Marokkaanse eetgewoonten… EN ik mag jullie een prachtig arrangement aanbieden voor een verblijf in Marrakech (zie onderaan). Lees snel verder!

Marokkaanse eetgewoonten
Als je aan Marokko denkt dan denk je aan tajines en couscous. Voor de vegetariër tenminste! De Marokkaanse keuken heeft een mooi aanbod van vegetarische tajines en couscous. Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten. Hier de kenmerkendste op een rijtje:

  • De Marokkaanse keuken is dol op specerijen. Denk vooral aan komijn, paprikapoeder, saffraan, munt, kaneel, gember, koriander, kardemom en peper.



  • In Marokko wordt veel gebruik gemaakt van gedroogd fruit en dan met name dadels, vijgen en abrikozen. Deze vind je terug in zowel zoete als hartige gerechten. Leuk weetje: een dadel gevuld met een walnoot is standaard onderdeel van het bruidscadeau.



  • Couscous is het belangrijkste gerecht uit de Marokkaanse keuken. De naam wordt zowel aan het gerecht als aan het product zelf gegeven. Het gerecht is in de gehele Maghreb (Marokko, Tunesië, Algerije en Libië) bekend en geliefd. Couscous wordt in Marokko altijd op vrijdag gegeten met de hele familie nadat iedereen naar de moskee is geweest. In Marokko is couscous geen kwestie van 10 minuten weken, het kost maar liefst 4 uur om dit gerecht te maken: met de hand, kneden en weken, en met heel veel liefde en aandacht.



  • Een ander bekend gerecht is tajine, vernoemd naar de beroemde aardewerken stoofpot met de vorm van een soort ronde pyramide. Deze wordt geserveerd met vele variaties, waaronder een vegetarische variant met gestoofde groenten. De tajine is misschien wel het meest geziene kookinstrument in Marokko, iedereen heeft er een of meerdere in huis. Hij werkt als een soort van oventje: op het gasfornuis stomen de groenten er automatisch in gaar zonder dat je iets hoeft te doen.



  • Wanneer je in Marokko bent zul je geregeld ‘Salad Maroc’ aantreffen op de menukaart. De eerste keer dat ik het las dacht ik aan een echte salade met slablaadjes, zoals wij dit kennen in Nederland, en dan met een Marokkaans tintje. Vergis je niet: Salad Maroc is een verzameling van een soort Marokkaanse mezze, vaak bestaande uit gekruide worteltjes, courgettes, aardappeltjes, linzen in rode saus en hun eigen variant op baba ganoush met brood erbij. Heer-lijk! In Marokko is dit een soort van voorgerecht gevolgd door couscous of tajine, maar geloof me: je hebt hier meer dan genoeg aan!



  • De hoofdmaaltijd in Marokko is de lunch, behalve tijdens Ramadan wanneer het belangrijkste eetmoment verplaatst wordt naar de tijd dat de zon onder gaat. Meestal bestaat die maaltijd uit een tajine, couscous of ‘Salad Maroc’.



  • De Marokkanen zijn dol op hun thee: sterke groene thee, met munt erin en een goede hoeveelheid suiker. De thee wordt vanaf grote hoogte ingeschonken, niet alleen voor de show, vooral ook omdat de echte Marokkaanse thee moet ‘schuimen’ na het inschenken. Zomer of winter, ochtend of avond, de Marokkaanse thee wordt altijd gedronken.



  • Arganolie is een heel bekend exportproduct uit Marokko, in Nederland ook wel bekend als Maroccan Oil. In Marokko wordt dit zowel gebruikt voor het eten als voor cosmetische doeleinden. Hiervoor wordt de argannoot dubbel gedopt, waarna hij eruit ziet als een soort van amandeltje. Daarna wordt hij vermalen of voor de culinaire olie eerst nog geroosterd. Een heel mooi natuurlijk schoonheidsproduct!\



  • Gastvrijheid is heel belangrijk is de Marokkaanse cultuur. Toen ik door een dorpje aan het zwerven was werd ik door een gezin binnen gevraagd om thee te komen drinken en een typisch Marokkaans pannenkoekje te komen eten. Hoe leuk is dat! Opvallend is dat het cultureel bepaald is dat de gastheer of de gastvrouw altijd zal aanmoedigen dat je meer eet en drinkt, het is nooit genoeg. Je gaat dus altijd met volle buik naar huis :-)


 
 


 
 
 
 


Volgende week vertel ik jullie meer over de ‘souk’, oftewel de markt van Marokko met een uitgebreid fotoverslag! Hier kan je overdag alle locals vinden, genieten van de sfeer, kennismaken met de lokale producten en mensen. Een belevenis, dus zeker lezen volgende week!

Wil jij ook naar Marrakech? Aanbieding!
En… zoals beloofd, als je nú al zin hebt om te gaan, mag ik een geweldig arrangement aanbieden voor een verblijf van vier dagen en drie nachten in Marrakech:

  • Verblijf 3 nachten in een tweepersoonskamer in Riad Safa, een traditioneel ‘riad’ met slechts zes kamers en een heerlijk dakterras met ligstoelen en jacuzzi

  • Iedere ochtend een huisgemaakt ontbijt voor twee personen

  • Welkomstdiner op de eerste avond voor twee personen (exclu drankjes)

  • Een rondleiding door de souk en een middag (vegetarisch) koken bij Souk Cuisine onder leiding van de Nederlandse Gemma (programma van 10.00-15.30) voor twee personen

  • Een hammam- en massage behandeling van 60 minuten in Riad Safa voor twee personen

  • Transfers van en naar de luchthaven (twintig minuten rijden) voor twee personen


Totale prijs: 265 euro per persoon, exclusief vlucht (is al te boeken vanaf 150 euro!).

Te boeken via een mail naar info@riad-safa.com, onder vermelding van ‘De Hippe Vegetariër’.

 

 
 


Ben jij ook weleens in Marrakech geweest of ergens anders in Marokko? Ik ben heel benieuwd naar jouw avonturen! Deel ze vooral met mij via een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

1 Reacties

Hallo Ik verblijf vanaf juni in de oude Havenstad van Marrakech als enige Nederlander. Vandaag besloten mijn vrouw en ik voortaan vegetarisch te gaan koken. Dat valt deel mee goede groenten & knollen in overvloed en deels ook niet omdat ik gluten en aarpels niet verdraag. Het noten aanbod in Marokko is mager. Amandelen en walnoten plus pinda,s als je dat noten wil noemen. Volkorenrijst laat staan boekwijt ver te zoeken. Kikkererwten al dan niet gekookt, linzen en witte bonen zijn er gelukkig wel. Gierst heb ik, heel opmerkelijk, alleen in meelvorm kunnen ontdekken. Als ik erna vraag verwijst men naar Gerst. Het komt ook omdat ik in het achterlijke smerige saaie onhippe maar voor mij o zo interessante Safi woon, de kappertjes hoofdstad van de wereld. Het wordt nog spannend er de weg te vinden om betaalbaar gezond gevarieerd vegetarische malen te koken. NB er wordt vaak alleen muntthee genoemd maar er zijn wel degelijk andere theekruiden zoals absint. Op boerenmarkten koop je een gunpowder, suiker en theekruid zoals munt of absint, apart in en dat geef je dan aan de uitbater van de theetent die er dan een pot thee van zet op een houtskoolvuur en laat serveren.

12:14 19 januari 2024

Men weet heel weinig over Marokkaans gerechten het is juist eindeloos. Elk deel van Marokko kent zijn eigen specialiteit en kruiden. Je vindt er genoeg.

20:28 02 maart 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.