Over Isabel

Over Isabel

Het begon allemaal toen ik als zesjarig meisje de Knuffelkrant oprichtte, een zelfgeschreven krantje van een pagina waar ik maar liefst twintig abonnees op had voor één gulden per maand. Daarnaast had ik veertien jaar lang de liefste oppas van de hele wereld die mij leerde koken en bakken als geen ander met ontelbare taarten tot gevolg. Mijn vader zorgde voor mijn liefde voor uiteten gaan. Hij nam mij al op zesjarige leeftijd mee naar de mooiste restaurants wanneer mijn moeder een avondje weg was. Zo genoot hij van wijn en lekkere gerechten terwijl we met pen en papier spelletjes speelden en ik samen met de kok mijn eigen toetje mocht maken. Het plaatje was compleet toen ik als prille negenjarige van de een op de andere dag besloot om vegetarisch te worden. Lusteloos zat ik op een zomeravond in mijn lievelingspasta bolognaise te prikken Opeens waren al die bruine korreltjes gehakt op mijn bord stukjes dode koe. “Mam, ik wil geen koe meer eten.” “Nou, dan word je vegetarisch.” Dat was het, zo simpel.

Ontdekkingsreis door de gezonde vegetarische keuken
Mijn vegetarische keuken stelde tot mijn twintigste niet zoveel voor. Ik at heel veel salades, vaak op smaak gebracht met kaas, hartige quiches met groente en kaas, pasta’s met saus en kaas en ga zo maar door. Totdat die kaas op mijn heupen en billen bleef plakken en ik steeds ongelukkiger werd als ik in de spiegel keek. Dit was voor mij een omslagpunt: ik moest leren om gezonder en creatiever vegetarisch te koken. Ik wilde me weer fit voelen en lekker in mijn vel zitten. Dus ik nam de stap, en keerde mijn eetpatroon om. Eerst radicaal en daarna steeds gebalanceerder. Om te beginnen gooide ik alle kaas, volle zuivelproducten, frisdrank, snackrepen, cruesli en zoet boterhambeleg eruit. Alsof ik het licht gezien had verloor ik binnen een maand vijf kilo en ging in die vier weken steeds creatiever koken. Eerlijk is eerlijk: linzen, kikkererwten, bieten, knollen en bijzondere granen stonden tot dan nooit op mijn menu. Ik leerde notenpasta’s kennen, ontdekte hüttenkäse en plantaardige melk, ging voor het eerst aan de slag met kokosolie en rauwe chocolade en kwam erachter hoe lekker en gezond je kan bakken met behulp van dingen als appelmoes, banaan, pompoen en zelfs avocado. Er ging een wereld voor me open.

Stap voor stap een vegetarische expert
Binnen een half jaar had ik mezelf een totaal ander eetpatroon aangemeten. Een andere lifestyle eigenlijk. Ik keek anders naar menukaarten in restaurants, deed anders boodschappen, at bewuster, kookte met meer aandacht en was echt een passie rijker. Dit inzicht nam ik ook mee in mijn liefde voor restaurants: waar snapten ze vegetarisch eten nu echt? Welke restaurants konden toveren met groente? Mijn liefde voor de horeca was er met de paplepel ingegoten en ging nu geheel een eigen leven leiden. Stap voor stap begon ik mezelf een ervaringsdeskundige te voelen, en kreeg de moed om al mijn ontdekkingen, inzichten en tips online te delen. Juist omdat ik het roer zo had omgegooid en aan den lijve had ondervonden wat dit voor mij deed. Juist omdat ik ook wist hoe het anders kon. En juist omdat ik ook gewoon maar een jonge vrouw ben die zich een weg probeert te banen door het landschap van voeding en gezondheid.

De Hippe Vegetariër, het blog en het boek
Dus op 2 september 2013 blies ik mijn food & lifestyle blog leven in. De Hippe Vegetariër. Omdat ‘hip’ en ‘vegetarisch’ toen nog tegenstellingen leken en ik wilde laten zien hoe vegetarisch eten, gezond leven en lekker in je vel zitten allemaal bij elkaar horen. Sindsdien is De Hippe Vegetariër uitgegroeid tot een inspirerend platform voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Achter dit blog staat inmiddels een gepassioneerd team van freelance redacteuren en gastbloggers. Samen met deze geweldige mensen kunnen wij achtergrondartikelen schrijven over een breed palet aan interessante onderwerpen, gericht op bewuste levensgenieters die dol zijn op eten. De kroon op het werk van dit blog is mijn boek de hippe vegetariër, een overkoepelend verhaal waarin ik inzoom op de oneindige mogelijkheden van de vegetarische keuken, het gebruik van vleesvervangers en tot slot laat zien dat vegetarisch genieten op niveau ook buiten de deur mogelijk is, zowel voor ontbijt, koffie, lunch, borrel als diner, in maar liefst veertien steden in Nederland. Want wie je ook bent en wat voor een leefstijl je ook hebt, met De Hippe Vegetariër ga je gezond, bewust en vrolijk door het leven!

Van blog naar campagne en bedrijf
Inmiddels is De Hippe Vegetariër (inmiddels het grootste vegetarische platform van Nederland met meer dan 300.000 unieke bezoekers per maand) niet meer mijn enige vegetarische avontuur. In 2018 lanceerde ik de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland, waarmee ik in de Food100 terecht kwam als Gamechanger onder de 30 jaar en benoemd tot CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken! Zo is de Nationale Week Zonder Vlees (met als onderdeel De Vegetarische Restaurantweek) een jaarlijks terugkerende campagne geworden; heb ik een tweede boek gepubliceerd, de Vegabijbel, waar inmiddels bijna 20.000 exemplaren van verkocht zijn; en doe ik dit allemaal gelukkig niet meer alleen, maar samen met een geweldig team van gepassioneerde foodies en communicatiespecialisten vanuit mijn Food Consultancy & Communicatiebureau Green Food Lab. Een vegetarische rollercoaster waar nog lang geen einde aan gekomen is! Op naar heel Nederland een dagje minder vlees 🙂

Laat je verrassen door de vega keuken!

Geniet, smul en heb lief,

Isabel

Ontmoet Isabel


Foto credits: Julia Pelealu
DHV_Bannerboeken_Website3

Ontmoet De Hippe Vegetariër