Sticky bananen upside down cake met pecannoten
Isabel Boerdam

Sticky bananen upside down cake met pecannoten

woensdag 06 maart 2024
Naar recept

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is volop van start. Deze week daagt Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel jou uit om een week lang geen vlees en zuivel te eten, maar te kiezen voor een plantaardig alternatief! Om jou wat inspiratie voor een plantaardige maaltijd te geven, delen wij elke dag een recept. Vandaag is dat deze sticky bananen upside down cake met pecannoten.

In cake-recepten is roomboter een van de veelvoorkomende ingrediënten. Boter geeft een cake smaak en zorgt voor een smeuïg eindresultaat. Maar bij dit recept gebruiken we geen roomboter gemaakt van zuivel maar Blue Band Heerlijk Romig. Heerlijk Romig kan alles wat roomboter ook kan, maar dan 100% plantaardig! 

Ingrediënten

Voor

4

personen

Zo maak je de sticky bananen upside down cake met pecannoten

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2

Maak de karamel door het water, 50 gram Heerlijk Romig en 100 gram van de bruine basterdsuiker te verwarmen in een steelpannetje op middelhoge temperatuur. Laat het geheel 5 tot 8 minuten pruttelen tot het begint in te dikken en het een karamel wordt.

Stap 3

Bekleed een brownie- of taartvorm met bakpapier. Snijd twee bananen over de lengte door de helft en verdeel deze over de bakvorm met de gesneden kant naar beneden.

Stap 4

Verdeel de karamel over de banaan in de vorm, waarbij je zorgt dat de hele bodem bedekt is. 

Stap 5

Maak vervolgens het beslag voor de cake. Smelt hiervoor de rest van de Blue Band Heerlijk Romig in een steelpannetje en mix samen met de amandelmelk, de banaan, het vanille extract en de suiker in een kom met een handmixer.

Stap 6

Spatel vervolgens de droge ingrediënten door het beslag, totdat alles is opgenomen. Roer als laatste de pecannoten door het beslag.

Stap 7

Verdeel het beslag over de bananen en de karamel en strijk glad met een spatel.

Stap 8

Bak de bananencake gedurende 40 minuten op 180 graden, totdat deze gaar en goudbruin gekleurd is. Laat minimaal een half uur afkoelen voordat je de cake omkeert.

Deel je creatie!

Heb jij de sticky bananen upside down cake met pecannoten gemaakt? Laat het ons weten met een foto via Instagram en tag ons met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

3 Reacties

Heerlijk, maar in de koelkast bewaren of niet?

16:46 05 april 2024

Hi Natasja, in de koelkast blijft hij wel langer lekker en houdbaar! Liefs, Karlijn

16:43 16 april 2024

hi, kun je de sticky cake invriezen.

08:15 25 maart 2024

Hi Anna Lisa, jazeker dat kan!

08:59 26 maart 2024

Waar voeg je de melk toe?

15:42 11 maart 2024

Hi, dat doe je bij stap 5. Ditt hebben we nu toegevoegd aan de bereidingswijze, dankjewel! Groetjes, Saar

16:24 11 maart 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.