
We kennen natuurlijk allemaal wel gezouten karamel. Maar heb je al eens gehoord van gezouten honing? Je kunt je vast wel inbeelden hoe lekker dit is en toen wij dit recept zagen staan in “Het grandioze groenteboek” moesten we dit natuurlijk proberen. Vandaag mogen wij dit recept voor een cheesecake met gezouten honing met jullie delen. Geniet ervan!
Cheesecake
Cheesecake, een heerlijk dessert dat wereldwijd geliefd is, heeft een verrassend lange geschiedenis. Het verhaal begint in het oude Griekenland, waar cheesecake al werd geserveerd aan atleten tijdens de eerste Olympische Spelen als energierijke snack. Toen de Romeinen Griekenland binnenvielen, namen ze het recept mee en verspreidden het door heel Europa en uiteindelijk naar Amerika. Hier kreeg cheesecake nog meer populariteit en ontstonden er talloze variaties. De bekendste is misschien wel de New York-style cheesecake, met zijn romige, stevige textuur en knapperige bodem.
Tegenwoordig zijn er talloze manieren om cheesecake te maken, van een vegan pindakaas cheesecake, naar een speculoos cheesecake, tot een red velvet cheesecake. Kortom, wij houden wel van een stukje cheesecake!
Ingrediënten
Voor
personen
Benodigdheden voor gemberkoekjescrumb
Benodigdheden voor de siroop en cheesecake
Benodigdheden voor erbij
Zo maak je deze cheesecake met gezouten honing
Stap 1
Maal om de gemberkoekjescrumb te maken de lichte basterdsuiker, pistachenoten en gerookte amandelen in een minikeukenmachine tot grove kruimels. Voeg de gemberkoekjes toe en maal nogmaals om een grove crumb te maken. Je kunt dit uiteraard ook met de hand doen. Doe de boter met deze kruimels in een pan en zet hem op laag vuur. Verhit alles al roerend een paar minuten tot het lekker gaat ruiken en goudbruin is. Zet opzij om volledig te laten afkoelen. Je kunt deze crumb maximaal 4 dagen van tevoren maken en luchtdicht afgesloten bewaren.
Stap 2
Doe voor de honingsiroop 75 gram van de honing, het sinaasappelsap, het uitgeschraapte vanillestokje en de tijmblaadjes in een kleine pan. Verhit alles een paar minuten heel zachtjes om de honing te laten smelten en de vanille en tijm erin te laten trekken. Zet het 30 minuten opzij om het volledig te laten afkoelen; het dikt dan in. Zeef de honingsiroop als je hem er verfijnder wilt laten uitzien, of vis het vanillestokje eruit en laat de tijmblaadjes zitten. Je kunt dit een paar dagen van tevoren maken en de siroop tot gebruik in de koelkast bewaren.
Stap 3
Maal voor het cheesecakemengsel de resterende honing met de feta, roomkaas, slagroom, poedersuiker en het opzij gehouden vanillemerg een paar seconden in een minikeukenmachine of blender tot de feta net glad is. Maal het mengsel niet te lang, want dan gaat het schiften. Je kunt voor de zekerheid beter wat mogelijk achtergebleven fetakorrels laten zitten. Spatel de geraspte sinaasappelschil erdoor. Dit mengsel kan afgedekt 72 uur in de koelkast worden bewaard.
Stap 4
Schep vlak voor het serveren een royale hoeveelheid van de crumb in glazen (houdt een klein beetje achter) en schep het fetamengsel, de vijgen, granaatappelpitten en tijmblaadjes erop. Lepel de honingsiroop erover – die druppelt vanzelf naar beneden over het fruit en de roomkaas – en eindig met een beetje van de opzij gehouden crumb.
Heb jij dit recept voor deze cheesecake met honing gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.