Focaccia funghi trifolati
Karlijn Swaen

Focaccia funghi trifolati

woensdag 17 september 2025
Naar recept
Lunch
Italiaans

Dit broodje brengt je met één hap direct naar de zonnige straten van Italië. Een warme, zelfgemaakte focaccia, samen met heerlijk smakende champignons: die Italianen weten natuurlijk wel hoe ze dit moeten doen! Dit lunchrecept willen wij het liefst de hele herfst lang eten om dat beetje zomergevoel nog vast te houden! Ga jij hem maken?

Wat is funghi trifolati?


Funghi trifolati is een bepaalde manier van het bakken van champignons, en betekent letterlijk "gebakken paddenstoelen" - en het kan op twee manieren. De meest klassieke manier is om ze te bakken tot er vocht vrij komt, vervolgens het peper en zout toe te voegen en als dit is opgenomen de peterselie. De tweede manier is om dit proces ook nog af te blussen met witte wijn. Maar je kunt dit ook goed niet doen.

Ingrediënten

60 minuten voorbereiden
30 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de focaccia

Ingrediënten voor de funghi trifolati

Bereiding

Stap 1

Als je niet de focaccia zelf maakt kun je gelijk door naar stap 6.

Meng de bloem, gist en suiker in een ruime kom. Voeg het lauwwarme water beetje bij beetje toe en kneed met je handen of een mixer tot een samenhangend, soepel deeg. Voeg vervolgens het zout en de olijfolie toe en kneed nog 5 tot 10 minuten, totdat het deeg elastisch aanvoelt en licht plakkerig is.

Stap 2

Vorm het deeg tot een bal, leg het terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie. Laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume verdubbeld is.

Stap 3

Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het gerezen deeg erop. Druk het voorzichtig uit tot een rechthoek of ovaal van 1 tot 2 centimeter dik. Gebruik je vingertoppen om kuiltjes in het deeg te drukken, zodat de olijfolie en eventuele toppings goed blijven liggen. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met een beetje grof zeezout.

Stap 4

Laat het deeg nog 20 minuten rusten zodat het een tweede korte rijs krijgt en extra luchtig wordt. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.

Stap 5

Bak de focaccia 20 tot 25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en gaar is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt of verder belegt.

Stap 6

In de tussentijd van het bakken verhit je wat olijfolie in een ruime koekenpan. Fruit de knoflook kort en voeg de champignons toe. Bak dit op hoog vuur tot ze vocht loslaten en beginnen te kleuren. Blus af met witte wijn en laat 2-3 minuten inkoken. Breng op smak met zout, peper en eventueel chilivlokken. Werk af met peterselie.

Stap 7

Snijd de focaccia open met je favoriete broodmes en beleg met de warme funghi trifolati. Wij kozen ervoor om het te serveren met wat rucola en cottage cheese, maar dat laatste is natuurlijk vloeken in een Italiaanse keuken. Je kunt het eventueel ook eerst beleggen met wat zongedroogde tomatenpesto, of iets anders lekkers. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept geprobeerd?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.