Gevulde dessertplank voor bij de koffie
Karlijn Swaen

Gevulde dessertplank voor bij de koffie

zondag 08 december 2024
Naar recept

We zijn allemaal bekend met de borrelplank, maar wist je ook dat je een dessertplank kunt maken? Wij hebben de recepten van vijf kleine desserts voor je op een rijtje gezet, die je kunt serveren bij de koffie. Van taartjes tot panna cotta, van koekjes tot brownies: waarom zou je kiezen, als je ze ook allemaal kunt nemen?! ;)

Dessertplank


Een dessertplank is dé perfecte afsluiter van een feestelijke avond: een heerlijke verzameling zoete lekkernijen waar iedereen zelf van kan pakken. Het leuke aan een dessertplank is dat er voor ieder wat wils is, en je kunt ‘m helemaal aanpassen aan je gasten. Of ze nu dol zijn op chocolade, fruitige smaken of knapperige snacks, iedereen vindt iets lekkers.


Voor de feestdagen is zo’n plank echt een winnaar. Het ziet er feestelijk en indrukwekkend uit, maar het is eigenlijk supermakkelijk om samen te stellen – zeker als je wat kant-en-klare dingen combineert met eigen creaties. Plus, het nodigt uit tot gezellig tafelen, want iedereen blijft net dat ene stukje proberen. Perfect om het diner ontspannen en zoet af te sluiten!

Frambozentaartjes met pistache

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de frambozentaartjes met pistache

Bereidingswijze voor de frambozentaartjes

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2

Maal de volkorenkoekjes fijn met een keukenmachine.

Stap 3

Smelt de boter in een steelpan en meng dit met de vermalen volkorenkoekjes.

Stap 4

Bekleed de muffinvorm met papieren muffinvormpjes en verdeel de bodem over 8 vormpjes. Druk dit goed aan met de achterkant van een lepel. Bak de bodem 5 minuten in de oven en laat het 10 minuten afkoelen.

Stap 5

Klop de roomkaas, mascarpone, citroenrasp en kristalsuiker luchtig in 2-3 minuten met een mixer. Mix de slagroom in een aparte kom samen met de klopfix tot een stevig, luchtig geheel. Meng de vulling door de roomkaas heen, voeg de helft van de frambozen toe en ga hier kort met de mixer doorheen totdat de frambozen gebroken zijn. Zet de vulling 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Stap 6

Schep de vulling in de muffinvormpjes met een lepel of gebruik een spuitzak. Bewaar de cheesecakes 2-3 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer met de gehakte pistachenoten en de rest van de frambozen.

Cacao-kaneel amandelen

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de cacao-kaneel amandelen

Bereidingswijze voor de cacao-kaneel amandelen

Stap 1

Verwarm op lage temperatuur in een steelpan de ahornsiroop samen met het vanille-extract. Meng hier de amandelen doorheen en roer het door totdat alle amandelen goed bedekt zijn met de siroop.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verspreid de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat en zet dit voor 10 minuten in de oven. Schud de amandelen na 5 minuten om.

Stap 3

Meng nu het cacao-en kaneelpoeder samen met het zout in een afsluitbaar bakje. Voeg hier de amandelen aan toe en schud dit totdat alle amandelen bedekt zijn.

Mini koffie panna cotta

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de mini koffie panna cotta

Bereidingswijze voor de panna cotta

Stap 1

Meng de kokosmelk, agaragar, suiker, vanille extract en espresso’s in een steelpannetje en verhit dit op een lage temperatuur. Roer het goed door en laat het 2-3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van de warmtebron en laat het goed afkoelen.

Weten waar wij het liefst onze espresso mee zetten? Neem dan een kijkje in dit artikel!

Stap 2

Schenk het mengsel in kleine glaasjes en laat dit minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Stap 3

Maak de chocoladesaus kort voor het serveren. Smelt de chocolade au-bain-marie en roer dit goed door samen met de kokosolie en de hazelnootsiroop. Giet de saus over de panna cotta en garneer met hazelnoten.

Gemberkoekjes met witte chocolade drizzle

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de gemberkoekjes met witte chocolade drizzle

Bereidingswijze voor de gemberkoekjes

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2

Smelt de boter in een steelpan, zet apart en laat kort afkoelen.

Stap 3

Meng de bloem, bakpoeder, lichtbruine basterdsuiker, gemalen gember en zout in een kom.

Stap 4

Voeg de gesmolten boter en de fijngesneden stemgember toe aan de droge ingrediënten en kneed tot een stevig deeg. Maak een langwerpige rol van het deeg en verpak in vershoudfolie en laat een halfuur in de koelkast rusten.

Stap 5

Snijd het deeg in 14 gelijke plakken. Verdeel de deegballetjes over een met bakpapier beklede bakplaat, zorg dat hier genoeg ruimte tussen zit. Druk de koekjes aan met je vingers en een vork

Stap 6

Bak de koekjes 8-10 minuten in het midden van de oven. Laat de koekjes afkoelen

Stap 7

Smelt intussen de witte chocolade en kokosolie au bain-marie. Roer dit goed door elkaar. Leg de koekjes klaar op een bakplaat. Gebruik een lepel of een spuitzak om de witte chocolade in een zigzaggende beweging over de koekjes te spuiten. Laat de witte chocolade 20 minuten uitharden.

Mini vegan brownies

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de mini vegan brownies

Overige ingrediënten voor de plank

Bereiding mini brownies

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2

Meng de bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kom.

Stap 3

Smelt de boter en twee derde van de chocolade au bain-marie. Gebruik een garde om de suiker en vanille extract er doorheen te roeren.

Stap 4

Meng de droge ingrediënten met de gesmolten chocolade en plantaardige melk. Hak de overgebleven chocolade in stukjes en roer dit samen met de gehakte hazelnoten door het beslag heen.

Stap 5

Vet een bakblik in met boter en doe hier het beslag in. Bak de brownie 20-25 minuten in het midden van de oven.

Stap 6

Laat de brownie afkoelen en snijd in kleine vierkantjes

Stap 7

Maak de dessertplank op door de desserts over de plank te verdelen, met de chocolade truffels, vijgen en het verse rode fruit!

Heb jij deze dessertplank gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram! We zijn benieuwd.

Drink je liever koffie op z'n Frans? Dan moet je in dit artikel zijn voor de beste French press.

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.