Griesmeelcake met sinaasappel
Anouska Blankman

Griesmeelcake met sinaasappel

dinsdag 13 augustus 2024
Naar recept

Deze maand delen wij vier gerechten uit het nieuwe kookboek Sebze. Sebze is een vegetarisch kookboek vol recepten uit het hart van Turkije. Vandaag delen wij het recept van deze griesmeelcake met sinaasappel, ook wel Portakalli Revani genoemd. Dit is een van de populairste desserts in Turkije. De griesmeelcake wordt in verschillende landen op verschillende manieren gemaakt. Deze keer maken wij de cake met sinaasappel. De sinaasappels maken deze cake het perfecte, verfrissende nagerecht voor in de zomer. Op de bovenkant van deze cake liggen plakjes geglaceerde sinaasappel. Ga jij deze klassieker uit Turkije maken?

Ingrediënten

15 minuten voorbereiden
15 minuten koken

Voor

4

personen

Voor griesmeelcake

Voor de sinaasappels in siroop

Zo maak je de griesmeelcake met sinaasappel

Stap 1

Maak eerst de sinaasappels in siroop. Schenk het versgeperste sinaasappelsap door een zeef om de pulp te verwijderen. Meng de kristalsuiker met het sinaasappelsap en het water in een grote pan en roer op matig vuur tot de suiker is opgelost. Voeg dan de sinaasappelschijfjes en het citroensap toe en laat 25 tot 30 minuten zachtjes koken, tot de schijfjes zacht zijn.

Stap 2

Haal van het vuur en schep de schijfjes voorzichtig met een schuimspaan op een bord. Snijd elk schijfje doormidden en leg ze naast elkaar. Laat de siroop afkoelen en zet apart.

Stap 3

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ronde bakvorm of ovenschaal van 20 cm in met wat olijfolie en bekleed met bakpapier. Klop de eieren los in een grote mengkom, voeg de suiker toe en roer een paar minuten, tot de suiker is opgelost. Voeg de olijfolie, yoghurt, het griesmeel, de bloem en het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.

Stap 4

Leg de sinaasappelschijfjes naast elkaar in de bakvorm of ovenschaal. Schenk voorzichtig het beslag erover en bak 30 tot 32 minuten in de oven, tot de cake goudbruin is en een satéprikker er schoon uit komt.

Stap 5

Sprenkel met een grote lepel de afgekoelde siroop over de warme griesmeelcake. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm; intussen kan de siroop in de cake trekken. Keer dan de cake voorzichtig om op een groot bord. Verwijder voorzichtig het bakpapier zodat de glanzende sinaasappelschijfjes tevoorschijn komen. Bestrooi met de gemalen pistachenoten of geraspte kokos.

Stap 6

Snijd in punten en eet warm of op kamertemperatuur. Turkse kaymak, clotted cream of slagroom is er erg lekker bij. Deze cake is in een luchtdicht afgesloten trommel op een koele plaats 2 tot 3 dagen houdbaar.

Tip: Je kunt de siroop met de sinaasappelschijfjes 1 dag van tevoren maken en afgedekt op kamertemperatuur bewaren. Gebruik versgeperst sinaasappelsap voor de siroop, want je proeft het verschil.

Heb jij deze griesmeelcake met sinaasappel al gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Fotografie: Sam a Harris

€ 31,99

Bol

sebze

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.