Hollandse appeltaart met een twist
Karlijn Swaen

Hollandse appeltaart met een twist

zondag 21 april 2024
Naar recept
Snack
Nederlands

Op zondag duiken wij graag de keuken in om iets te bakken! Vandaag maken we een heerlijk recept dat jou zal verrassen, namelijk een ambachtelijke appeltaart met een vleugje vlierbloesem. Deze traktatie combineert de vertrouwde smaak van appels met de subtiele, bloemige tonen van vlierbloesem voor een verrassend lekkere twist. En het beste van alles? We gebruiken Koopmans Graan van Hier Tarwebloem, rechtstreeks van Nederlandse bodem. Dus, laten we de keuken in duiken en aan de slag gaan met dit heerlijke en lokale recept!

Ambachtelijke appeltaart met een vleugje vlierbloesem


Appeltaart is natuurlijk een iconisch baksel in de wereld van gebak. Dit recept heeft een verre geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw in Europa. Het is van origine een geliefd dessert dat generaties lang is doorgegeven. En hoe tof is het nu dat we deze klassieker kunnen bakken met Nederlands graan, rechtstreeks van onze eigen boeren? Met Koopmans Graan van Hier Tarwebloem voegen we niet alleen een vleugje lokale trots toe aan onze appeltaart, maar ook een stukje duurzaamheid en verbondenheid met onze omgeving. Dus laten we samen de traditionele appeltaart nieuw leven inblazen met een knipoog naar onze eigen Nederlandse bodem! Meer weten over Koopmans Graan van Hier? Lees dit artikel!

Side note: 1 appeltaart bevat ongeveer 12 punten! De ingrediënten hieronder zijn dus voor één taart.

Ingrediënten

30 minuten voorbereiden
60 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor het deeg

Ingrediënten voor de vulling

Ingrediënten om te serveren

Bereidingswijze voor deze Hollandse appeltaart met een twist

Stap 1

Doe de blokjes appel in een grote kom en meng met de rietsuiker, rozijnen en de vlierbloesemsiroop. Zet minimaal een half uur apart, zodat de vlierbloesemsiroop in het appelmengsel kan trekken.

Stap 2

Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar. Meng hierdoor de eieren (niet de eidooier) en boter en kneed het geheel tot een deeg. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.

Stap 3

Maak van twee derde van het deeg een bol, en houd de rest van het deeg apart. Rol de bol met een deegroller uit tot een dunne plak op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de uitgerolde plak deeg in een ingevette of met bakpapier beklede springvorm.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Stap 5

Meng de custardpoeder door het appelmengsel en vul de springvorm met het mengsel.

Stap 6

Rol het overige deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en snijd in lange repen. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel en strijk af met eigeel.

Stap 7

Bak de appeltaart 50-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot deze gaar en goudbruin gekleurd is.

Stap 8

Laat de taart goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en serveer eventueel met opgeklopte slagroom.

Heb jij dit recept voor een heerlijke appeltaart een vleugje vlierbloesem al geprobeerd? Of is er iets anders wat jij gaat maken met de Koopmans Graan van Hier Tarwebloem?

Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

In samenwerking met Green Food Lab

Ben jij op zoek naar meer Hollandse recepten? Neem dan eens een kijkje in dit artikel over 15 Hollandse recepten met een verrassende twist!

Wil jij weten wat wij de beste weegschaal vinden voor bakrecepten zoals deze? Lees dan dit artikel!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.