Wie zegt er nou nee tegen een lekker broodje bij de borrel? Dit gekruide breekbrood met zelfgemaakte knoflookolie is leuk om te delen en serveer je met extra vierge olijfolie en zeezout. Hij is ook nog eens helemaal in stijl, want hij heeft de vorm van een kerstboom. Dat ziet er nog eens gezellig uit!
Zelf borrelbrood maken
Zelf een borrelbrood maken is niet alleen leuk om te doen, maar het resultaat is ook ontzettend lekker! Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood dat je huis vult, vooral als het gevuld is met kaas, kruiden en andere smaakvolle ingrediënten. Het maakt van elke borrel een feestje, en je gasten zullen het geweldig vinden om een warm, geurend brood uit de oven te trekken.
Bovendien kun je zelf de vulling bepalen, zodat je het helemaal naar jouw smaak kunt aanpassen. Of je nu kiest voor een klassieke combinatie van knoflook en kruiden of iets verrassends als ham en kaas, het maken van borrelbrood is een heerlijke manier om een persoonlijke touch toe te voegen aan je borrelmomenten!
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor het deeg
Ingrediënten voor de knoflookolie
Bereidingswijze knoflookbrood
Stap 1
Meng de gist en de suiker met 50 milliliter van het lauwe water en laat 10 minuten staat totdat het begint te schuimen. Meng in een andere kom de bloem en het zout met elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het kuiltje en kneed dit goed door de bloem. Meng dit met het water en de olijfolie. Keer het deeg om op je werkblad en kneed tot een soepel, ietwat plakkerig, deeg.
Stap 2
Kneed vervolgens de knoflook en verse kruiden mee totdat dit goed verdeeld is over het deeg.
Stap 3
Maak een bal van het deeg en doe deze in een met olijfolie ingevette kom. Laat dit één uur rijzen, bedekt met een schone vochtige theedoek of totdat het deeg in grootte is verdubbeld.
Stap 4
Maak ondertussen de knoflookolie, door de teentjes knoflook te mengen met de olijfolie en verse kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart tot later gebruik.
Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal wanneer het deeg verdubbeld is in grootte het deeg uit de kom, kneed het nog een paar keer door en verdeel het deeg vervolgens in 17 kleine stukjes. Rol hier balletjes van.
Stap 6
Bekleed een bakplaat met bakpapier, maak de kerstboom op door te starten met vijf bolletjes onderop en toe te werken naar één bol in de piek. Gebruik twee bolletjes als stam aan de onderkant.
Stap 7
Bestrijk het kerstboombrood met de helft van de knoflookolie en bestrooi het met zeezout en de verse kruiden. Bak het brood ongeveer 15-20 minuten in het midden van de oven goudbruin. Smeer het brood halverwege nog een keer in met de knoflookolie.
Stap 8
Laat het brood kort afkoelen en serveer het met extra vierge olijfolie en zeezout.
Heb jij dit recept gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Op zoek naar de beste knoflookpers om je knoflook te persen? Klik dan hier en vind onze favorieten!
Lees ook
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.