
Spanje staat bekend om veel culinaire gerechten, zoals tapas of tortilla. Maar dit recept hoort ook zeker thuis onder de juweeltjes uit deze keuken: de knoflooksoep. Ook wel bekend als “sopa de ajo”. Je zou verwachten dat een knoflooksoep van origine vegetarisch is, maar dit klassieke Spaanse gerecht wordt normaliter bereid met kippenbouillon. Wij vervangen die vandaag door de groentevariant. Lees snel verder!
Sopa de ajo
Spaanse knoflooksoep klinkt misschien als iets waar je van uit je mond gaat stinken, maar niks is minder waar! Met deze soep zul jij namelijk iedereen versteld laten staan van de rijke smaak én kun je vervolgens nog praten met mensen zonder bang te zijn voor een ruikende adem. Deze soep is perfect voor koude dagen, maar is eigenlijk even verleidelijk op elk moment van het jaar. Je kunt deze soep namelijk ook goed eten wanneer je op warme dagen zin hebt in een lichte maaltijd.
Deze soep dankt zijn bekendheid aan een iets minder leuk stukje geschiedenis. Tijdens de Spaanse burgeroorlog en de daaropvolgende economische crisis werd de knoflooksoep namelijk enorm populair, een gerecht dat zelfs in moeilijke tijden op tafel kon worden gezet. Maar toch is dit recept een prachtig voorbeeld van hoe Spanjaarden erin slagen om met relatief simpele ingrediënten een heerlijke smaaksensatie op tafel te toveren!
Waar maken we het van
Waar wordt deze fantastische Spaanse soep van gemaakt? Knoflooksoep bevat de volgende ingrediënten:
Knoflook: Voegt een rijke smaak toe en vormt de basis van de soep.
Rode paprika: Brengt iets meer zoetigheid toe en zorgt voor een subtiele rode kleur.
Witbrood: Dient als verdikkingsmiddel en geeft de soep meer textuur.
Gerookte paprikapoeder: Versterkt de smaak met een rokerige, licht pittige noot die typisch is voor Spaanse gerechten.
Gepocheerd ei: Maakt de soep romig en vult het gerecht aan met eiwitten.
Verse kruiden, zoals peterselie: Verfrissen het gerecht met een lichte smaak en een vleugje groene kleur.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor Spaanse knoflooksoep
Bereiding van de soep
Stap 1
Verhit olijfolie in een kookpan op middelhoge temperatuur en bak de knoflook ongeveer 2-3 minuten totdat de knoflook goudbruin begint te kleuren.
Stap 2
Voeg de paprika en het brood toe en bak 4-5 minuten op middelhoge temperatuur. Voeg het gerookte paprikapoeder, de groentebouillon en zout en peper naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook, verlaag de temperatuur en laat de soep 10-15 minuten sudderen.
Stap 3
Breek voorzichtig een voor een de eieren open in de soep om deze te pocheren. Doe de deksel op de pan en laat de eieren 3-5 minuten stollen zonder in de soep te roeren. Zodra de eieren naar wens gaar zijn, schep je de gepocheerde eieren voorzichtig uit de pan met een soeplepel. Verdeel ze vervolgens over 4 kommen.
Stap 4
Verdeel de soep over de kommen, garner met de platte peterselie en server direct.
Heb jij deze Spaanse knoflooksoep gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Wil je nog een ander Spaans recept proberen? Probeer dan deze vegan tortilla eens!
Op zoek naar de beste knoflookpers om je knoflook te persen? Klik dan hier en vind onze favorieten!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.