
Waar sticky pudding precies vandaan komt is tot op de dag van vandaag nog onbekend, maar dat het een mega lekker, smeuïg nagerecht is, is een ding wat zeker is! Dit recept voor het, waarschijnlijk Engelse, dessert is gemaakt van dadels, appelazijn, vanille extract, appelazijn en nootmuskaat. Garneer met toffeesaus en geniet!
Sticky pudding
Sticky pudding is veel meer dan zomaar een dessert; het is een symbool van comfort en traditie. De zachte, smeuïge textuur ontstaat door het gebruik van dadels, die bij het bakken veranderen in een heerlijke karamelachtige basis. Wat deze pudding extra bijzonder maakt, is de toffeesaus die er royaal overheen wordt gegoten en die zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig.
Hoewel het vaak wordt geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden, is sticky pudding eigenlijk een ideaal dessert voor elke dag waarop je jezelf wilt verwennen. Combineer het met een bolletje vanille-ijs of een scheutje room, en het wordt helemaal onweerstaanbaar.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de sticky toffee puddings
Voor de toffee saus
Hoe maak je deze vegan sticky toffee puddings?
Stap 1
Giet kokend water over de dadels en laat deze een halfuur weken. Giet ze af en blend de dadels met water in een keukenmachine of blender tot een gladde massa en zet het apart tot later gebruik.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 3
Meng ondertussen de sojadrink met appelazijn en laat dit 15 minuten staan totdat het gaat schiften.
Stap 4
Klop de boter samen met de suiker tot een luchtige massa, ongeveer 4 minuten op een hoge stand. Voeg hier vervolgens de bakpoeder, baking soda, het dadelmengsel en sojadrink aan toe en meng dit met elkaar.
Stap 5
Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe aan het geheel tijdens het kloppen van het beslag. Meng de kaneel, nootmuskaat en het vanille extract doorheen, totdat het een glad cakebeslag is.
Stap 6
Vet een muffinvorm in met plantaardige boter en verdeel het beslag in 8 vormpjes. Bak de cakejes 15-20 minuten in het midden van de oven. Zet apart.
Stap 7
Maak ondertussen de toffee saus. Verwarm een steelpan op lage temperatuur en doe hierin de ingrediënten voor de saus. Roer het geheel goed door met een garde en breng het aan de kook. Laat 5-10 minuten indikken tot de saus de gewenste dikte heeft. Haal de saus van de warmtebron en zet apart.
Stap 8
Haal de cakejes uit de vorm. Verdeel de sticky toffee puddings over de borden en garneer met de toffee saus. Serveer eventueel samen met een bolletje plantaardig ijs of slagroom.
TIP!
Serveer dit gerecht samen met plantaardig vanille-ijs of slagroom!
Heb jij dit recept voor sticky toffee pudding geprobeerd?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.