Vegetarische kerst Wellington
Karlijn Swaen

Vegetarische kerst Wellington

maandag 09 december 2024
Naar recept

Deze vegetarische Wellington is het perfecte hoofdgerecht voor een feestelijk en vleesvrij (kerst)diner! Dit recept met bladerdeeg en een vulling van vegetarisch gehakt, room, kruiden en champignons is een smaakvolle, winterse maaltijd.

Vegetarische Wellington


De vegetarische Wellington is een heerlijke twist op de klassieke Beef Wellington, een gerecht met een rijke geschiedenis. De versie zoals we die nu kennen – rundvlees, vaak omhuld met duxelles (een mengsel van fijngesneden champignons), prosciutto en bladerdeeg – werd in de 19e eeuw populair als luxueus feestgerecht. Maar wie zegt dat luxe en feestelijkheid niet vegetarisch kunnen zijn?


Onze versie van de vegetarische Wellington zet de champignon in de spotlight. De vulling wordt uiteraard ingepakt in een heerlijke laag, goudgebakken bladerdeeg. Het resultaat? Een gerecht dat knapperig van buiten en smaakvol sappig van binnen is.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de Wellington

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoge temperatuur en bak de ui 5 minuten zacht maar laat het niet bruin worden. Voeg de knoflook en champignons toe en bak deze 5 minuten mee.

Stap 3

Voeg de groentebouillon, het eekhoorntjesbrood en de witte wijn toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten sudderen tot het vocht gehalveerd is. Doe hier vervolgens de kookroom en chilivlokken bij en laat wederom halveren. Breng op smaak met zout en peper en verwijder van de hittebron.

Stap 4

Voeg het vegetarische gehakt met het paneermeel, peterselie en één geklopt ei toe aan de pan en roer goed door.

Stap 5

Rol het bladerdeeg uit tot het deeg een rechthoekige vorm heeft met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Schep het gehaktmengsel in het midden van het bladerdeeg. Trek de verste rand van het bladerdeeg over de vulling naar je toe en rol zachtjes door tot het deeg het gehakt volledig bedekt. Schuif de rand van het deeg onder de rol en vouw de hoekjes naar binnen om de uiteindes dicht te maken.

Stap 6

Plaats het geheel op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer met het andere geklopte ei. Bak de Wellington in 30-35 minuten goudbruin in het midden van de oven.

Stap 7

Serveer de Christmas Wellington in zijn geheel en snijd aan tafel in plakken.

Heb jij deze vegetarische Wellington gemaakt voor kerst?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.