Veggie bunny chow
Isabel Boerdam

Veggie bunny chow

vrijdag 07 maart 2025
Naar recept
Hoofdgerecht
Afrikaans

Een verrassend leuk fastfoodgerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken! Bunny chow bestaat uit een uitgehold stuk brood, gevuld met curry en heeft werkelijk niets met een schattig konijntje te maken. Het gerecht zou zijn ontstaan bij gebrek aan wegwerpzakjes, waarna de curry werd vervoerd in uitgehold brood. Een innovatieve takeawaysnack!

Vegetarische bunny chow


Een vegetarische bunny chow is een geweldige keuze voor een heerlijk, vullend en smaakvol gerecht. Het is een klassieker uit Zuid-Afrika, maar dan in een plantaardige versie! Denk aan een stevig stuk witbrood, uitgehouwen en gevuld met een smakelijke, kruidige curry van groenten zoals bloemkool, wortelen, en spinazie, allemaal in een heerlijke tomatensaus.


De specerijen geven de bunny chow een beetje pit, terwijl het zachte, luchtige brood een perfect contrast biedt. Het is een supergezellige, informele maaltijd die niet alleen lekker is, maar ook nog eens een flinke dosis comfort food biedt – ideaal voor een gezellige lunch of diner met vrienden!

Ingrediënten

15 minuten voorbereiden
30 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor een bunny chow

Hoe maak je dit gerecht?

Stap 1

Verhit een koekenpan op middelhoge temperatuur, voeg hier de kaneelstok, kruidnagel, komijnzaad, venkelzaad en kardemompeulen aan toe en rooster deze een 1 minuut totdat het begint te geuren. Voeg een scheut zonnebloemolie en de ui toe aan de pan en bak dit 5 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de gember, knoflook, rode chilipeper en curryblaadjes toe en bak dit 1-2 minuten totdat het begint te geuren.

Stap 2

Voeg de tomatenblokjes, zoete aardappel, kikkererwten, paprika, wortel, water en garam massala toe en breng het geheel aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat de curry 15-20 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. Controleer of de zoete aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken, verleng anders de kooktijd tot ze gegaard zijn. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verwijder eventueel het kaneelstokje en de kruidnagels.

Stap 3

Roer de crème fraîche los en voeg de helft toe aan de curry. Roer het geheel goed door.

Stap 4

Breng de andere helft van de crème fraîche op smaak met een snufje zout.

Stap 5

Snijd de bovenkant van het broodje af en schep vervolgens van de onderzijde de binnenkant eruit met een lepel om ruimte te maken voor de curry.

Stap 6

Verdeel de broodjes over de borden en schep de curry in de uitgeholde broodkommen. Serveer met de overgebleven crème fraîche en garneer met koriander.

Tip!


Je hoeft de inhoud van de broodjes natuurlijk niet weg te gooien na het uithollen. Het broodrestant van de bunny chow is perfect voor een aantal smakelijke ideeën. Hier zijn wat leuke tips:




  1. Kruidencroutons: Snijd het brood in kleine blokjes, besprenkel met olijfolie, kruiden (zoals knoflook, rozemarijn, of tijm) en bak ze in de oven tot ze lekker krokant zijn. Ze zijn geweldig als topping voor soep of salades!




  2. Broodpudding: Heb je nog wat restjes? Maak een simpele broodpudding door het brood te weken in een mengsel van melk, eieren, suiker en vanille. Bak het in de oven voor een zoet toetje.




  3. Paneren: Het brood kan ook dienen als paneermeel. Droog het uit en maal het fijn in de keukenmachine. Je hebt meteen je eigen, vers gemaakte paneermeel voor een volgende maaltijd!



Bunny chow

Heb jij dit Zuid-Afrikaanse recept geprobeerd?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Fotografie: Sven Benjamins
Styling: Nicole de Werk

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.