Zoete-aardappelskapsalon met tempeh-'shoarma'
Karlijn Swaen

Zoete-aardappelskapsalon met tempeh-'shoarma'

zondag 09 maart 2025
Naar recept
Hoofdgerecht
Nederlands

Ontstaan in een Rotterdamse kapsalon, en inmiddels is deze guilty pleasure niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. We maken 'm een tikkeltje gezonder dan de originele versie, met zoete-aardappelfriet in gerookte paprikapoeder, tempeh gemarineerd in shoarmakruiden en een zelfgemaakte knoflookmayonaise. Zo kun je er met een gerust hart van blijven genieten!

Ingrediënten

20 minuten voorbereiden
40 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten

Hoe maak je deze gezonde kapsalon?

Stap 1

Meng de tempeh met 3 eetlepels zonnebloemolie en de shoarmakruiden in een kom. Laat dit afgedekt minstens 30 minuten marineren in de koelkast.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C en verdeel de zoete-aardappelfriet over een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg hier 2 eetlepels zonnebloemolie, het gerookte paprikapoeder en zout en peper naar smaak aan toe en rooster het geheel 25 minuten in de oven.

Stap 3

Meng voor de knoflookmayonaise de mayonaise, de fijngehakte bieslook, en de geperste knoflook in ene kom. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij voor later gebruik. 

Stap 4

Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de tempeh-'shoarma' 6-8 minuten tot de tempeh goudbruin kleur en knapperig is geworden. 

Stap 5

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Schep de zoete-aardappelfriet in een ovenschaal en verdeel hierover de tempeh-'shoarma' en de kaas. Bak het geheel nog 10-15 minuten tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat kort afkoelen.

Stap 6

Verdeel de ijsbergsla en de tomatenblokjes over de ovenschaal en garneer met een zigzaggende beweging de knoflookmayonaise erover. Serveer met srirachasaus naar smaak.

Wat was jouw favoriete recept tijdens deze Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.