

Misschien heb je nog nooit van kala namak gehoord, maar het is een echte smaakmaker voor in de keuken! Kala namak, ook wel zwart zout genoemd, heeft een zwavelachtige smaak en geur en is daarom perfect om te gebruiken als vervanger voor ei. Het zwarte zout ruikt en smaakt namelijk écht naar ei. Ben jij benieuwd wat je allemaal in de keuken kunt doen met kala namak? Lees snel verder en ontdek alles wat je wilt weten over kala namak!
Zwart zout
Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Het zout is alleen niet zwart, maar (licht)roze van kleur. Waarom wordt kala namak dan zwart zout genoemd? Kala namak wordt in India gewonnen uit zwart/paarse ronde rotsen aan de voet van de Himalaya. De rotsen worden opengebroken en vervolgens wordt het zout uit de rotsen vermaalt. Het vermaalde zout wordt samen met een poeder van verschillende zaden gekookt op heet vuur voor ongeveer 24 uur lang. Als het zout is afgekoeld heeft het een (licht)roze tot paarse kleur en is het klaar om verpakt te worden. Kala namak heet dus zwart zout vanwege de kleur van de rotsen!
De gezondheidsvoordelen van kala namak
Kala namak wordt al eeuwenlang in India gebruikt. Het werd vroeger niet alleen gebruikt in de keuken, maar ook als middel om de spijsvertering te verbeteren. Het zout zou namelijk helpen tegen een opgeblazen gevoel. Naast dat kala namak goed is voor de spijsvertering, heeft het nog andere gezondheidsvoordelen. Zo bevat het zwarte zout minder natrium dan keukenzout. Kala namak is dus een goed alternatief voor keukenzout als je een natriumarm dieet volgt. Ook bevat het zwarte zout belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium. Ondanks de gezondheidsvoordelen van kala namak moet je net als met keukenzout je inname beperken. Strooi dus met mate, hoe lekker het ook is!
Kala namak als eivervanger
Eieren bevatten veel zwavel, net als kala namak. De zwavelachtige smaak van kala namak doet daarom erg denken aan dat van een (gekookt) eitje. Het zwarte zout is daarom erg geliefd bij veganisten en wordt gebruikt als vervanger voor ei. Zo kun je met kala namak bijvoorbeeld een ei-smaak geven aan een kikkererwtomelet, een vegan eiersalade of scrambled egg gemaakt met tofu. Kala namak is niet alleen populair in de plantaardige keuken, in India wordt het zwarte zout al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker. Zo is het bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in Chaat, een Indiase street food. Kala namak heeft een umami smaak en je kunt het ook gebruiken als smaakversterker. Het zwarte zout is wel krachtiger van smaak dan keukenzout, dus voeg er iets minder aan toe dan je zou doen met keukenzout. Kortom: kala namak geeft je dus de mogelijkheid om heel creatief te zijn in de keuken!
Waar kun je kala namak kopen?
Ben jij kala namak al een keer tegengekomen in je lokale supermarkt? Waarschijnlijk is je antwoord: nee. Dat kan goed kloppen, want kala namak is niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Ik haal het meestal in de toko, maar je hebt ook een goede kans bij andere buitenlandse supermarkten bij jou in de buurt. Ook bij biowinkels is de kans groot dat kala namak in het schap ligt. Je vindt het zwarte zout gewoon tussen het andere zout en kruiden. Tip voor tijdens het zoeken: op de verpakking kan dus ook ‘zwart zout’ of ‘black salt’ staan.
En.. ben jij al benieuwd geworden naar deze bijzondere smaakmaker? Probeer het zout vooral een keer uit! Zoek jij alvast een inspirerend gerecht met kala namak? Bekijk dan dit heerlijke recept:
- 21 January 2025
Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui
Gisteren deelden wij al een recept voor typisch Spaanse vegetarische tapas, met onder andere patatas bravas
- Suzanne Harlaar
Notities
Heb jij al een keer kala namak geprobeerd? Wat is jouw favoriete gerecht met het zwarte zout? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.