

Hoe is het gesteld met het vegetarisch landschap anno nu? We vroegen het Floris de Graad, ruim tien jaar directeur van de Vegetariërsbond. “Niet alle vegetariërs zijn gevoelig voor dezelfde argumenten.“
Voor De Graad is het vegetarisme een constante factor in zijn leven. “Ik ben ermee opgegroeid. In die tijd was dat nog bijzonder. Dat eetpatroon heb ik vastgehouden. Later, in mijn studententijd, was het makkelijk. Veel studenten aten vegetarisch.”
In 1894 is de Vegetariërsbond opgericht. Wanneer de eerste vegetariër opstond, is niet bekend. “Maar waarschijnlijk even voor de oprichting.”Toen de functie voor directeur van de Vegetariërsbond dertien jaar geleden vrijkwam, twijfelde De Graad geen moment en solliciteerde er op. En werd aangenomen. Hij voelt zich er nog steeds helemaal op zijn plek.
Dierenwelzijn
Het aandeel vegetariërs in ons land is al jaren stabiel, zo rond de 5%. “Een aantal dat zeker flink omhoog moet. Daar moeten we harder aan trekken.”
Dierenwelzijn wordt volgens De Graad als belangrijkste reden genoemd om vegetarisch te eten. Gezondheid en klimaat & milieu volgen. Het klimaat, dat momenteel veel aandacht vraagt, speelde vorig jaar een minder belangrijke rol om voor vegetarisch te kiezen. Toch was het toen al 20% (van dit jaar zij nog geen cijfers bekend, red.).
Opvallend is dat vegetariërs die niet vanwege het dierenwelzijn vegetarisch eten, het minder belangrijk vinden om 100% vega te eten.
Vleesvervangers worden steeds populairder onder vooral jonge vegetariërs. De ouderen kiezen er minder vaak voor. “Waarschijnlijk omdat ze bewerkt zijn en zij van huis uit gewend zijn te eten zonder bewerkingen.”
Ook foodies kiezen er volgens De Graad liever niet voor. “Sommige vegetariërs zijn echte foodies. Die eten liever geen vleesvervanger.”
Sommige vegetariërs kiezen wel voor vleesvervangers omdat het makkelijk is. “Maar het is geen volledige vervanger”, benadrukt De Graad.
Het percentage dat vleesvervangers eet is vrij stabiel. En is vooral onder jongeren gegroeid.
Vleesvervanger
Hoe ziet De Graad de vleesvervanger? “Ik zie die meer als snack. Soms eet ik die, maar wel met mate. Het is natuurlijk een half bewerkt product.”
De Consumentenbond vindt de kwaliteit in orde, maar vindt wel dat er teveel zout aan is toegevoegd. “Mee eens”.
Gebleken is dat vleeseters kiezen voor een vegetarische maaltijd vanwege de grote variatie.
In vergelijking met andere Europese landen, zit Nederland wat betreft percentages vegetariërs in het midden. Duitsland scoort heel hoog. Latijnsgeoriënteerde landen, zoals Spanje, minder. “Dat zit ‘m in de cultuur. Koks uit die landen zijn gewend minder vegetarisch te koken.”
Duitsland kende tien jaar geleden een serie vleesschandalen, en De Graad vermoedt dat dat is de reden dat vegetarisch eten er populair is.
V-Label keurmerk
Wat is voor De Graad het hoogtepunt in zijn jaren bij De Vegetariërsbond?
“Het V-Label keurmerk heeft een grote vlucht genomen. De maatschappelijke acceptatie is veel groter geworden. Het aantal vegetariërs is redelijk stabiel.” Door berichten in de media lijkt het alsof het meer is geworden, maar dat is niet zo. “Misschien dat journalisten er meer aandacht voor hebben gekregen?”, oppert De Graad.
Toch wil De Graad in de toekomst nog meer aandacht aan het vegetarisme besteden, aan de media, maar ook aan de consumenten. “We moeten veel duidelijker maken hoe inefficiënt het produceren van vlees is. Voor 1 kilo vlees is 4 tot 5 kilo graan of soja nodig. De vleesproductie doet een groot beslag op het land.”
De Graad erkent wel dat sommige vegetariërs gevoelig zijn voor harde cijfers maar dat anderen gemotiveerd worden door het dierenleed. “Daar moeten we ons goed van bewust zijn. En ons beleid op richten.”
Met het V-Label keurmerk zie je in één oogopslag in de supermarkt of het product vegetarisch of veganistisch is. Het lezen van etiketten en lange ingrediëntenlijsten is dus niet meer nodig.
De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label keurmerk in Nederland, en certificeert dus ook vegetarische en vegan voedingsproducten. (Bron: Vegetariërsbond).
Floris de Graad is sinds 2010 directeur van de Vegetariërsbond. Hij heeft sociale geografie gestudeerd.
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.