Feit of fabel: krijg je een strakker gezicht door gezichtsyoga?
Isabel Boerdam

Feit of fabel: krijg je een strakker gezicht door gezichtsyoga?

zaterdag 03 februari 2024

Wekelijks liggen we op de yoga-mat om mindfull te oefenen hoe we ons hoofd tot rust krijgen in drukke periodes. Maar yoga is veel meer dan dat. Zo kun je met regelmatig een lesje volgen je spieren versterken, lichaamshouding verbeteren en flexibel blijven. Eigenlijk komen de spieren in ons gezicht er bij deze oefeningen niet aan te pas. Maar dat betekent niet dat je gezichtsspieren niet kunt trainen. Want door gezichtsyoga zou óók je gezicht er wat strakker uit komen te zien: maar is dat wel zo?

Het trainen van je gezichtsspieren door gezichtsyoga


Ja, gezichtsyoga is dus een ding. Deze soort yoga bestaat uit verschillende oefeningen waarmee je de spieren in je gezicht aanspant. Hierdoor gaat het bloed beter circuleren, waardoor er meer zuurstof bij de spieren terechtkomen. Het resultaat daarvan? Strakke en sterke spieren, wat je dus ook in je gezicht terug zou zien.Gezichtsyoga oefeningen


Het doel van gezichtsyoga is eigenlijk om rimpels ‘weg te masseren’ en zowel je kaaklijn als onderkin in shape te krijgen. Er zijn veel verschillende oefeningen. Bijvoorbeeld door met je knokkels in cirkels over je gezicht te bewegen. Of met je duimen als het ware langs je neus, over je wenkbrauwen en slaap te geleiden.Feit of fabel? 


En dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Even een paar oefeningen en weg zijn de rimpels en onderkin, en hallo strakke kaaklijn! Maar in de praktijk zit dat toch iets anders in elkaar. De theorie van het trainen van spieren in je gezicht en daardoor een strakkere vorm krijgen klinkt logisch. Want als we dat met ons lichaam kunnen doen, waarom dan niet in het gezicht? Toch is er nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat dit écht werkt. Verschillende dermatologen hebben hun twijfels al geuit over gezichtsyoga. Zo zou het juist kunnen zorgen voor (meer) rimpels, omdat je je gezicht meer beweegt. 


Geen oefeningen, maar smeren!


Kortom: er is geen glashard bewijs dat je met gezichtsyoga van je onderkin afkomt en met een strakkere kaaklijn eindigt. Voorlopig blijven we dan ook voor ons lichaam op de mat liggen. Wat daarentegen wel zorgt dat je huid gezond en jong blijft is het dagelijks smeren van SPF. Zo bescherm je je gezicht tegen schadelijk Uv-stralen, óók in de winter!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.