Geld besparen door plantaardig te eten: het kan
Anouska Blankman

Geld besparen door plantaardig te eten: het kan

maandag 26 februari 2024

Lange tijd stonden plantaardige producten bekend als ‘duurder’ in vergelijking met dierlijke producten. Maar tijden veranderen. De prijskloof krimpt steeds meer. Zoveel zelfs dat je er tegenwoordig geld op kunt besparen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van denktank Questionmark en ProVeg Nederland.

Plantaardig versus dierlijk


Voor het onderzoek werd een boodschappenlijst opgesteld met daarop twaalf populaire productgroepen uit de supermarkt. Hiervan is de prijs van het goedkoopste dierlijke en plantaardige product vergeleken. Daaruit volgde een percentage dat je goedkoper (of duurder) uit bent als je kiest voor een plantaardig product. Het onderzoek is uitgevoerd bij 7 supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus en Ekoplaza.


Op het boodschappenlijstje stonden de volgende producten:


1. Vlees(vervangers) als balletjes, burger, gehakt, kipstukjes, schnitzel en shoarma


2. (Plantaardige) zuivel als boter (margarine), kaas, kwark, melk, roomijs en yoghurt

Een verrassend resultaat


En de uitkomst van het onderzoek is verrassend. Want bij 5 van de 7 supermarkten was het boodschappenmandje met de plantaardige producten goedkoper. Het meeste geld kun je besparen bij de Ekoplaza. Hier waren de plantaardige boodschappen 20% goedkoper dan de dierlijke boodschappen. Bij de Jumbo kan je 16% besparen, bij de Lidl 13%, bij de Aldi 10% en bij de Albert Heijn 7%. De kosten van de boodschappen waren bij de Plus gelijk. 


De Dirk was de enige supermarkt waar je met plantaardige producten 1% duurder uit was. Vooral plantaardige boter, -melk en -kaas waren bij de supermarkten aanzienlijk goedkoper. Evenals voor de vleesvervangers, met uitzondering van de vegetarische schnitzel en -shoarma.

Wordt plantaardig eten steeds goedkoper?


In 2022 is hetzelfde onderzoek uitgevoerd, toen was je gemiddeld meer geld kwijt als je voor de plantaardige variant koos. Hoe komt het dat de rollen nu zijn omgedraaid? De prijzen van dierlijke producten zijn fors gestegen vanwege de hogere energieprijs. De prijzen van vleesvervangers en andere plantaardige producten zijn licht gestegen of gelijk gebleven.  Ook zijn er veel plantaardige huismerkproducten bij gekomen. Deze huismerkproducten zijn vaak een stuk goedkoper dan bekende A-merken.

Plantaardig on budget


Goed nieuws dus dat plantaardig eten tegenwoordig helemaal niet meer zo duur hoeft te zijn! Zit jij nu krap bij kas? Dan kunnen wat extra tips om geld te besparen natuurlijk geen kwaad. De plantaardige variant kopen is dus een goede start, maar waarmee kun je nog meer geld besparen tijdens je boodschappen?


1. Koop het huismerk


A-merken zijn vaak een stuk duurder dan het huismerk, maar dit zegt niet alles over de kwaliteit. Een huismerk kan namelijk net zo’n goede kwaliteit hebben als een A-merk. Met het kopen van een huismerk kun je gemiddeld 50% besparen.


2. Koop onbewerkte productenBewerkte producten zoals vleesvervangers, spreads, kant-en-klare maaltijden, gesneden groenten, sauzen en maaltijdpakken zijn vaak een stuk duurder dan als je het zelf zou maken. Eet bijvoorbeeld in plaats van een vleesvervanger een keer bonen of maak zelf een bonenburger. Kook zonder pakjes en breng je eten zelf op smaak met kruiden uit je kruidenla. Groenten en fruit zelf snijden is ook een stuk goedkoper dan de voorgesneden variant. Het kost even wat meer moeite, maar je portemonnee zal aan het einde van de maand een stuk voller voelen. 


3. Verspil-me-nietjesAls je veel groente en fruit wilt eten kan dit best duur zijn. Gelukkig werken veel supermarkten tegenwoordig met kortingsstickers voor producten die bijna de THT-datum bereiken. Let bij je volgende supermarktbezoek eens op waar jouw supermarkt deze verspil-me-nietjes heeft liggen. In een aparte bak of gewoon tussen de rest van het groenten en fruit? Bij sommige supermarkten kun je het beste vroeg toeslaan, zoals bij de Jumbo of Lidl. De Albert Heijn werkt daarentegen met elektronische kortingbordjes, waarmee de korting richting sluitingstijd toeneemt tot wel 70%. Je kunt voorgesneden groente met een kortingssticker ook prima invriezen!

Notities

Welke bespaartip gebruik jij tijdens het doen van je boodschappen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.