

Als vegetariër eet je waarschijnlijk al grotendeels plantaardig. Toch zijn er vaak nog veel momenten waarop zuivel, kaas of eieren een vaste plek hebben in je bord. Misschien drink je je cappuccino met melk, bak je je cake met boter en eet je ’s avonds graag een stukje brie. Helemaal prima natuurlijk, maar als je je gezondheid een boost wilt geven, je ecologische voetafdruk wilt verkleinen én nieuwe smaken wilt ontdekken, is 80% plantaardig eten een prachtige volgende stap.
Hier lees je hoe je die overgang soepel én smaakvol maakt.
1. Begin bij de makkelijke wissels
Denk niet in ‘opgeven’, maar in uitproberen. Vervang melk in de koffie door havermelk of sojamelk (barista-varianten schuimen perfect op) en gebruik plantaardige yoghurt op basis van kokos, soja of haver voor je ontbijt. Margarine in plaats van boter? Vaak proef je het verschil nauwelijks, zeker in baksels.
Tip: Test meerdere merken. Plantaardige alternatieven verschillen sterk in smaak en structuur.
2. Herontdek plantaardig koken
Plantaardig eten wordt een feestje als je kookt met bonen, linzen, kikkererwten, tofu, tempeh en seitan. Door meer peulvruchten en plantaardige eiwitbronnen te gebruiken, merk je al snel dat je dierlijke producten minder mist. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende gerechten:

- 07 December 2024
Vegan bierstoof met truffel-bloemkoolpuree
Deze hemelse bierstoof is dé definitie van een winters (kerst)gerecht en helemaal plantaardig
- Karlijn Swaen
- 04 August 2025
Broodje met vegan filet americain, courgette en pesto
Een luxe broodje op zijn tijd, daar kunnen wij zo van genieten
- Jitske IJlstra
3. Zuivel slim afbouwen
Voor veel vegetariërs is kaas dé uitdaging. Begin klein: kies een paar dagen per week kaasvrij en ontdek gerechten die van zichzelf al veel smaak hebben. denk aan gegrilde groenten, pesto van rucola en walnoot, of een dressing met tahin en citroen.
Pro-tip: Er zijn steeds meer goede plantaardige kazen voor op brood of door warme gerechten, vooral op basis van cashew of amandel. Maar probeer bijvoorbeeld ook eens edelgistvlokken.
4. Eieren? Kies je momenten
Eet je graag eieren bij het ontbijt? Probeer eens scrambled tofu met kurkuma, kala namak (zwart zout) en groenten. Bakken zonder ei kan verrassend makkelijk met appelmoes, lijnzaad- of chia-“eieren”, of aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten).
5. Plan vooruit voor succes
Een plantaardige lunch of diner lukt makkelijker als je voorraad goed is. Zorg dat je altijd plantaardige melk, notenpasta, gedroogde peulvruchten, tofu/tempeh en een paar diepvriesgroenten in huis hebt. Zo is een voedzame, plantaardige maaltijd nooit ver we
6. Vier je 20%
80% plantaardig betekent ook: 20% ruimte voor je favoriete vegetarische producten. Of dat nu een verse mozzarella op je pizza is, een bakje Griekse yoghurt of een stukje taart van de bakker. Door die ruimte bewust in te zetten, blijf je genieten én houd je de overstap vol.
Conclusie:
Van vegetarisch naar 80% plantaardig is geen sprong, maar een reeks kleine stappen. Door bewust te kiezen voor plantaardige alternatieven, je kookrepertoire te verbreden en je voorraad slim in te richten, merk je al snel dat die 80% eigenlijk vanzelf gaat. En het mooiste? Je ontdekt nieuwe smaken, voelt je lichter en draagt nog meer bij aan een duurzame wereld.
Eet jij al veel meer plantaardig?
Dit is vaak meer dan je denkt. Laat het ons weten in een reactie hieronder, of op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Beeld: unsplash
Probeer ook eens een plantaardig collageen supplement, voor een mooie, stralende huid.
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.