

Jarig? Geslaagd? Een nieuw huis? Of gewoon zin in gezelligheid? Wat de reden ook is, de zomer is het perfecte moment voor een feestje. Of je nu de deuren open zet voor een borrel in de woonkamer, de zon opzoekt op je balkon, of de tuin klaarmaakt voor een avond met vrienden en familie. Een zomers feestje is altijd een goed idee.
En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Met een paar simpele versieringen, goede muziek en lekkere hapjes en drankjes maak je er zo iets feestelijks van. Lees snel verder!
Stijlvol en gezellig tafelen
Hoe pak je dat aan? Begin met het opfleuren van je buitenruimte. Denk aan een vrolijk tafelkleed, een paar vaasjes met bloemen, een lichtslinger, lampionnetjes, of kaarsjes voor als het begint te schemeren. Zet een vrolijke zomerse playlist aan en laat de gezelligheid beginnen. Wil je de avond op een leuke manier vastleggen? Leg dan een polaroid- of wegwerpcamera op tafel zodat iedereen leuke foto’s kan nemen.
Zet een stapel bordjes op tafel en plaats bestek en glazen in een paar grote bekers of potten. Zo kunnen gasten zelf hun bordje opscheppen en een drankje inschenken. Lekker ongedwongen én jij houdt je handen vrij om ook gewoon mee te genieten.
Zomerse dorstlessers
Goed drinken is met zomers weer natuurlijk extra belangrijk. Zet daarom kannen water of limonade op tafel, met ijsblokjes, citroen en verse munt. Zet daar wat glazen naast, en je hebt al een fijne basis.
- Wij zijn fan van selfservice: zo heb jij je handen vrij en kunnen gasten pakken waar ze zin in hebben. Vul bijvoorbeeld een teiltje of grote bak met water en ijs, en leg daar bier, witte wijn en frisdrank in. Of maak een eenvoudige ‘drankbar’ door flessen drank en fris, glazen, fruit, ijs en verse kruiden zoals munt en basilicum bij elkaar te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de ingrediënten voor een Aperol Spritz: Aperol, prosecco, bruiswater en sinaasappelpartjes.
- Een leuke binnenkomer: serveer een welkomstdrankje en laat daarna iedereen zelf verder mixen. Onze favoriet? Vlierbloesemsiroop met prosecco, met bevroren aardbeien als ijsblokjes en een blaadje munt of basilicum erbij.
- Extra feestelijke tip: maak ijsblokjes met eetbare bloemen, stukjes fruit of kruiden erin. Bijvoorbeeld: aardbei & basilicum of citroen & munt. Je kunt ze makkelijk een dag van tevoren maken en ze maken elk drankje direct feestelijk.

Hapjes inspiratie
Geen zin om uitgebreid te koken? Deze hapjes zet je gemakkelijk en snel op tafel, en ze zien eruit alsof je er uren werk van hebt gemaakt:
- Crostini met nectarine, jalapeño, basilicum en citroenricotta. Snijd nectarine of perzik in dunne plakjes, de jalapeño (naar smaak) in stukjes, en hak het basilicum fijn. Meng alles met een beetje olijfolie. Rooster sneetjes stokbrood en bestrijk ze met ricotta gemengd met wat citroensap. Beleg met de fruitige topping. Vegan tip: vervang ricotta door plantaardige roomkaas met citroensap.
- Olijven-linzensalade. Halveer grote groene olijven en meng ze met linzen, fijngesneden rode ui, geroosterde walnoten, granaatappelpitjes en peterselie. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout en deze kan ook al op tafel! Onze verhoudingen: 1 blik linzen, 260 g olijven, ½ rode ui, pitjes van 1 granaatappel, handvol walnoten, klein bosje peterselie.
- Watermeloen-feta mozaïek. Snijd watermeloen en feta in gelijke blokjes en leg ze om en om op een bord in een mozaïekachtig patroon. Maak af met wat kleine muntblaadjes en je hebt een super snelle showstopper. Wij gebruikten plantaardige feta.
- Gegrilde auberginecarpaccio. Gegrilde groenten zijn altijd lekker, en deze aubergine met yoghurtdressing en muntpesto is extra smaakvol. Bekijk het volledige recept hier!
- Een mooi hummusbord. Hummus is een heerlijke dip, maar kan misschien wat saai zijn om zo te serveren. Maak er daarom een mooi hummusbord van! Wij kozen voor kerriehummus en bietenhummus voor een mooi kleurcontrast. Maak op een plat rond bord met de achterkant van een lepel een bloemvorm van de hummus. Garneer met wat sesamzaadjes in het midden. Neem ook eens een kijkje naar dit recept.
- Hummus met za’atar. Deze hummus dip is ook super lekker en nog makkelijker: spreid een dikke laag naturel hummus uit in een diep bordje. Maak met de achterkant van een lepel wat swirls, giet daar olijfolie in en bestrooi met za’atar. Klaar!
- Brood en papadums. Bij dips hoort natuurlijk lekker brood! Je kan je brood leuk presenteren door het eerst doormidden te snijden en daarna in sneetjes. Breek stukken papadum af en plaats die tussen de sneetjes brood. Op een lange borrelplank staat dit perfect, of gewoon op een houten snijplank.
- Smashed komkommersalade met whipped tahinsaus. Deze smashed komkommersalade is fris, knapperig en romig, perfect voor op een warme dag. Hier vind je het recept!
- Dessertbord. Geen zin om zelf taart te bakken? Stel een feestelijk dessertbord samen met zoete lekkernijen en vers rood fruit. Wij gebruikten madeleines, vegan chocolate chip cookies, kersen en aalbessen - maar varieer gerust met wat je lekker vindt. Kleine gebakjes zijn ook een leuke toevoeging, zo heb je toch een ‘taartgevoel’, zonder te bakken. Je kunt het bord al vroeg op de avond neerzetten, zodat gasten de hele avond door iets zoets kunnen pakken wanneer ze willen en jij niet meer om hoeft te kijken naar een dessert later op de avond.
- Nog meer hapjes. Je kunt de tafel nog verder aanvullen door snackgroenten, zoutjes of nootjes in vrolijke bakjes of glaasjes te serveren.



Al met al...
Een zomers feestje hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Met een paar simpele voorbereidingen, wat zelfservice en een vrolijke tafel verras je je gasten met een stijlvolle én relaxte sfeer. En jij? Jij geniet gewoon volop mee. Laat die lange, lichte avonden maar komen!
Geef jij wel eens een feestje in de tuin?
Laat ons weten wat jouw go to snack is en misschien kun je de medelezers inspireren. We horen het graag in een reactie, op Facebook en op Instagram.
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.